Passeringskurset: Kunnskapsspennet og erfaringsgrunnlaget til deltagerne har en utrolig vidde. Kurset vi f.eks. har gående nå har deltagere som har jobbet som instruktører over flere år, som konkurrerer i flere hundesporter og altså innehar mye forkunnskaper og erfaringer. På samme kurs går det "vanlige" hundeeiere som "kun" har ambisjoner om en enkel og grei familiehund.
Samtlige skal føle at de blir sett og ivaretatt, og at akkurat de får godt utbytte av kurset. Det som lett kan skje er:
1. Vi instruktører fokuserer mest på dem med minst kunnskap, da det er dem som trenger mest hjelp. De erfarne jobber for seg selv og får liten feedback.
eller
2. Vi instruktører setter pris på kunnskapsnivået til de flinkeste, og bruker da et språk og en tilnærming som kan gå over hodet på dem uten hundefaglig bakgrunn.
3. De med minst kunnskap kommer ikke med spørsmålene sine da de er redd de "spør dumt".
4. De erfarne kommer ikke med sine spørsmål da de er redd de kan overkjøre de andre.
Som kursholdere må vi klare å formidle noe til alle deltagerne, uansett nivå. Alle skal få utbytte av kurset, og ingen skal føle at deres spørsmål er for dumme. I tillegg så er det ønskelig at de mer erfarne kan dele av sine kunnskaper og erfaringer, uten at de med mindre erfaring skal føle seg underlegne på noe som helst vis.
Jeg synes det er vanskelig, men liker utfordringen!
Amos som figurant på passerinskurs |
Medborgerkurset:
Dette er et ok konsept, fornuftige øvelser de testes i:
- Møte en fremmed person som hilser på fører
- Bli klappet av en fremmed person
- Håndtering. Bli undersøkt og børstet av fremmed person
- Følsomhet. Følge fører i slakt bånd
- Passere en gruppe mennesker
- Stoppe, sitte og legge seg på kommando, samt bli sittende når eier går i fra.
- Komme på innkalling.
- Hundemøte. Være rolig i møte med en annen hund på et par meters avstand, samt passere hunden.
- Hverdagsmiljø. Takle f.eks. en passerende rullestol eller syklist samt takle en plutselig lyd.
- Takle greit å bli overlatt til en fremmed person mens eier går i fra.
Valpekurset:
Litt det samme som på Passeringskurset. Kunnskapsnivået blandt deltagerne varierer veldig, og alle skal uansett bli like godt ivaretatt.
Deltegere på valpekurs |
Kantarellsøkskurs på vinterstid :-)
Ikke et vanlig problem, men lørdag hadde jeg et introduksjonskurs i kantarellsøk på et industriområde. I utgangspunktet skulle det ikke være noe problem, da kantarellukt er kantarellukt uansett. Det som ble vanskelig var da de skulle utvide søket og hundene skulle søke over litt større områder. Brøytekanter og brøytet asfalt er ikke alltid forbundet med søk. For noen betyr brøytekanter helt klart bare graving, byksing og lek ;-)
Heldigvis normalt sett ikke et problem på kantarellsøkskurs - men nå har vi prøvd det også! Syntes hundene klarte seg forholdsvis bra uansett!
Kantareller vokser i snø, eller? |
ligger en kantarell i hullet nedenfor hodet til Betty |
Kos i pausen. Prøvde å rotere bildet, fikk det ikke til :-( |
Akilles er utolmodig. Klarte ikke rotere dette heller... |
Kjenner til det problemet ja! De enkleste kursene er der hvor nivået er jevnt. Som rgel synes jeg første gangen er den mest utfordrende, når man sakte begynner å få en oversikt over deltagerene, hvordan de jobber og hva de VIRKELIG kan. Noen trenger jo mer tid enn andre også. Så det er virkelig en fordel med små grupper, kan ikke fatte hvordan det skulle gått om man har opp til 15 deltagere som man har endel steder...
SvarSlettOg det er heller ikke enkelt å være instruktør å delta på kurs og ikke plutselig være litt instruktør av gammel vane heller ;) Opplevde på et kurs en gang (ikke hos deg he he) hvor jeg følte at jeg satt på en veldig god løsning, men jeg kunne liksom ikke overkjøre instruktøren og gå bort og blande meg!