Søk i denne bloggen

mandag 27. november 2017

Sladretrening, Hva er det?

Valper (og mange voksne hunder) blir lett distrahert av omgivelsene. Andre hunder, andre dyr, mennesker, sykler, biler, skateboard, rollerblades, ski osv osv osv.

Hundeeier prøver å få valpens oppemerksomhet bort fra det den ser på. Den får ikke lov til å se på det, fokus skal være på eier.

Årsaken til at valpen ikke klare å konsentrere seg om det eier vil er gjerne at den er usikker på noe i omgivelsene. Den vet ikke hva det er, og om det er trygt. Eller, den er glad, nysgjerrig og vil undersøke, utforske og/eller leke.

Dersom vi hindrer den i å sjekke det ut så blir den ikke ferdig med det. Det å ikke få se på det skumle gjør det ikke mindre skummelt. Det å ikke få sjekke ut det spennende gjør det ikke mindre spennende. 
Om valpen må fokusere på eier mens det den er usikker på kommer nærmere og kanskje passerer så risikerer man et voldsomt utfall i det den oppdager at det er for nært. Om valpen derimot belønnes for å sjekke omgivlelsene vil man etter hvert få en valp som ser fra forstyrrelsene til eier forå belønnes. Det er det vi kaller sladretrening. 

Leslie McDevitt og mannen William demonstrerer Sladretrening på seminar hos Hund i Fokus

Valpen kan få skjekke omgivelsene for så å søke tilbake til eier. Den oppnår kontroll over omgivelsene, samtidig som den også har fokus på eier.

Skal valpen få leke med andre hunder, stå på avstand og jobb litt med sladretrening først. Da har du en roligere valp når du endelig slipper den løs, vær så god og lek :-)

Du begynner med å klikke og belønne hver gang valpen ser på forstyrrelsen. Se, klikk, godbit. Se, klikk, godbit. Osv. Er det vanskelig - ta med deg valpen til litt større avstand. Godbiten må være ekstra god, og avstanden stor nok til at valpen tar godbiten. Jobb med slakk linke.

Går dette veldig bra så venter du litt med klikket, og når valpen selv velger å snu hodet bort fra forstyrrelsen - da klikker og belønner du. Fortsett på det nivået.
Du kan så enten velge å gå derfra, eller du kan gå litt nærmere for å gjøre det litt vanskeligere.

Sett gjerne navn på øvelsen slik at du, når hunden får øye på noe spennende/skummelt/interessant, kan sette den i gang med sladretrening. Hos meg heter det f.eks. “kul hund”. Mange bruker “vis hund/mann/hest osv”

Sett deg gjerne på en benk i en park. Mye å jobbe sladretrening på der. Hunder, syklister, joggere osv. 

Her fant jeg et fint blogginnlegg om akkurat sladretrening: http://www.retrieveren.com/kindereg...
Her er en youtube film som viser innlæring: https://www.youtube.com/watch?v=d2A...
Søker du på “Look at that” / “look at that game” på youtube finner du også mye bra, (og noe mindre bra)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar