Søk i denne bloggen

søndag 2. januar 2011

Cesar Millan til Norge, hva gjør det for landets hunder og hundeeiere?

Verden går vel fremover, eller?
Cesar Millan kommer til Norge, og mange gleder seg nok til å se ham i Oslo Spektrum. Selv er jeg bekymret for ringvirkningene det kan få i hundenorge. Dette har ingeting med missunnelse å gjøre, jeg unner mannen alt godt - men jeg unner ingen hunder å bli utsatt for enkelte av hans metoder som baserer seg på treningsmetoder jeg og flere med meg trodde vi var ferdige med. Straff, basert på smerte, ubehag og dominans.

Min bakgrunn: For en del år tilbake var jeg en dyktig hundeeier. Jeg jobbet som dyrepleier, hadde gått diverse kurs og seminarer - og trodde jeg kunne mye om hunder, hundetrening og atferd. Jeg hadde overtatt en omplasseringshund som manglet det meste av sosialisering på mennesker og totalt manglet miljøtrening. Intuitivt forsto jeg at Lederskap, Dominans og andre populære begreper ikke hørte hjemme i forholde mitt med ham. Jeg fikk en bok av Anders Hallgren og lærte om shaping. Schamo utviklet seg til å bli en fantastisk hund. Han var en god venn og treningskompis. Vi drev så smått med rundering og spor, agility og litt lydighet. Ting gikk bra, og når jeg ser tilbake så synes jeg fortsatt at jeg gjorde det meste riktig med Schamo.

Deretter kom Litten inn i mitt og Schamos liv. Hva skjedde da? Jo, i en periode glemte jeg det Schamo og Anders Hallgren hadde lært meg og begynte å benytte meg av tøffere treningsmetoder. Flere hundeinstruktører og "erfarne" hundeeiere fortalte at Litten måtte vite hvem som var sjef fra starten av. Jeg ble fortalt hvordan han skulle settes på plass, legges i bakken, sågar sittes på for at han skulle roe seg ned.. Og ja, i dag skammer jeg meg over hvordan jeg grunnet uvitenhet oppførte meg mot en valp og unghund.

Litten var en aktiv valp og unghund.
Det første året vårt sammen var hektisk, og konfliktene var mange. Dog, han var en dyktig hund og på tross av mange konflikter kom vi oss allerede da godt på vei innen redningshundtreningen.
Jeg burde observert Schamo og Litten, ingen konflikter der.. Og det på tross av at Schamo aldri brukte makt mot Litten.
Heldigvis, verden gikk fremover og jeg hadde bekjente som var begynt å snuse på trening ved bruk av positiv forsterkning. Jeg kom meg på kurs (Ulvehiet) og fikk snudd alt det negative til positivt. I dag har jeg en snart 13 år gammel hjertevenn som nok måtte tåle mye uvitenhet sitt første år, men som viste meg at veien jeg startet på med Schamo var den rette også for ham.

Schamo og Litten lærte meg mye - og de fikk meg til å innse at jeg kunne minimalt om hunder, trening og atferd. Jeg begynte å ta utallige kurs og seminarer, både på veien mot godkjent redningshund innand i Norske Redningshunder og i andre fora. Etter hvert fant jeg ut at Hundetrener var det jeg ville være. Solgte leiligheten min i Oslo, sa opp den trygge kontorjobben jeg da hadde på et arkitektkontor, tok med meg hundene og dro til Sverige for å utdanne meg. De neste årene ble jeg instruktør innen flere grener og fra flere steder, jeg lærte mye om atferd og læring, etologi osv. Mine lærere og foredragsholdere har vært mange, bl. a. Bob Bailey, Eva Bodfäldt, Cilla Danielsson, Marie Fogelquist, Ann McBride, Kent Svartberg, Anders Hallgren, Lars Fäldt, Leslie mcDevitt, Kayce Cover osv. Jeg driver i dag Hund i Fokus (siden 2002) og jobber som instrutør og atferdstrener - faglig oppdaterer og videreutdanner jeg meg årlig. Det meste av min hundefaglige utdanning står det om her: CV

Underveis har jeg lært i teori og praksis hvordan læring skjer. Dess mer jeg lærer jo mer overbevist er jeg om at Positiv Forsterkning er veien å gå, dvs. legge til et gode for å få mer av en atferd. Dette virker på alle invidider uansett art, både mennesker, hunder, katter, hester, rotter, høner osv.
Det er ikke da sagt at andre metoder ikke skal brukes, for dessverre er det ofte ikke til å unngå. Men fokus, det skal alltid ligge på trening ved bruk av positiv forsterkning.
Positiv straff, dvs. å legge til et ubehag for å få en atferd til å opphøre, det bør brukes i minst mulig grad da det alltid har med seg bivirkninger vi ikke kan kontrollere. Det kan være redsel, apati, aggresjon, fysiske skader mm.
Positiv forsterkning tar hensyn til individets velferd.
I min lille, naive verden er mitt inntrykk at verden går fremover og at profesjonelle hundetrenere flest jobber ut i fra noenlunde samme etiske syn, at hundens ve og vel skal stå i høysete, også når man jobber med problematferd.

USA er et mangfoldig land, og måten man har hund på varierer sikkert mye.
En ting som allikevel er sikkert er at gjennomsnittshunden i USA får mindre turer enn gjennomsnittshunden i Norge. De selger "doggie diapers" (hundebleier) i butikkene, det er tillatt å bruke pigghalsbånd og elektrisk halsbånd på hunder, det meste av hundetrening foregår innendørs og peanøttsmør er utbredt som godbiter... ;-)
I USA har de Hollywood. De har "the American Dream" som fremelsker alle som klarer å kjempe seg til toppen. Ikke noe galt i det, kanskje bedre enn vår jantelov!!

Cesar Millan var i utgangspunktet en ulovlig immigrant som via diverse veier har kommet set til toppen! Et vennskap med Will Smith gav ham et ekstra spark i riktig retning.

Han har ingen formell utdannelse innen hund. Han har lært fra sin bestefar og er i følge seg selv, selvlært. Allievel kalles han hundepsykolog.

At Cesar Millan er en hyggelig, velmenende mann som er glad i hunder betviler jeg ikke! Han gjør mye bra! Han hjelper omplasseringsorganisasjoner, han hjelper foreldreløse barn mm. Og i den sammenheng som opptar meg mest, hundehold, han oppfordrer hundeeiere til å gå tur med hundene sine.
I Norge går vi tur med hundene. Det er kun et fåtall av hundene som ikke får nok fysisk mosjon. Vi trenger altså ikke en karismatisk TV-personlighet som forteller oss at hundene våre har behov for å være ute på tur hver dag.
Så hva med de andre tingene han snakker om? Eiers energi? Ja, uten tvil - eiers "energi", utstråling, selvsikkerhet heller hva man ønsker å kalle det spiller selvsagt en stor rolle. Det er trolig at hundene oppfatter vår sinnsstemning og påvirkes av det.
Hva med Millans "rehabilitering" av problemhunder? I starten av hvert program står det at man ikke skal bruke metodene uten ved hjelp av en profesjonell. Bare det sier litt om metodene han bruker. I Norge er det ikke mange profesjonelle som støtter opp om metodene da de fleste av oss benytter oss av helt andre innfallsvinkler.
Allikevel er det dessverre mange velmenende hundeeiere som prøver metodene hans. Som en kollega av meg sa det: det gir jo oss flere kunder. Men det er ikke den type kunder jeg ønsker. Kunder som har forverret et allerede skakkjørt forhold til hunden sin ved bruk av struping og spark - fordi de så det på tv. Flere og flere sier de har en dominant hund mens de egentlig har en engstelig og forvirret hund. Hunden prøver å dominere meg, kona mi, barna våre osv. sier de.
Mange går rundt og sier tsj tsj til hunden. Dette tar nok ikke hunden skade av :-) Det er viktig at hunden lærer et forbudsord/lyd, og om det er tsj, u-u, nei eller annet spiller ingen rolle så lenge man lærer det til hunden og bruker det riktig og rettferdig. Det mange ser ut til å tro er at hundene uten videre skal forstå lyden tsj..

Cesar Millan sier at hunden alltid skal gå bak deg. Går den foran deg dominarer den deg. Gjør den det? Den nysgjerrige hunden som bruker snuten, ørene og øynene ute på tur - er den opptatt av å dominere deg eller koser den seg ute sammen med deg. Mine hunder går gjerne foran meg eller ved siden av meg. Når jeg ber dem om det kan de også gå bak meg. Jack trekker meg ofte (med trekksele), Litten går ofte fot da det er hva han foretrekker.
Jack ville trolig bli kaldt en Rødsone hund av Cesar Millan. En Rødsone hund er i følge Millan en farlig hund som er ute etter å drepe. Jack har et høyt stressnivå og er usikker blandt fremmede hunder. Det viser han gjerne ved å utagere. Jeg overtok Jack som en vilter unghund gitt opp av de forrige eierne. De var redd ham. Han er fortsatt, 6 år senere, en vilter hund. Schäfer, labrador, rottweiler og huskey (og muligens diverse annet). Mye har vi fått orden på, men rolig er han ikke - og andre hunder er fortsatt en utfordring. Han har fått diagnosen ADHD hund. Hvorvidt det stemmer vet jeg ikke, men en utfordring er han, og en gullgutt jeg ikke ville vært foruten. Aldri om jeg vil trene ham ved bruk av straff. Han er på mange måter en usikker og noe engstelig hund, og ville sannsynligvis blitt verre ved bruk av straff og dominans i treningen. Han er en dyktig hund. Rundering og spor elsker ham, freestyle og trix-trening er topp og ellers alt annet det går ann å holde på med. Men, han lar seg lett forstyrre. Det står mer om ham andre steder i bloggen.


Esempler på CM tolkninger:

dominant valp Når du ser denne filmen, ser du da en dominant valp eller en normal valp som ønsker kroppskontakt. Løses enkelt ved å gi valpen positiv oppmerksomhet når den er på gulvet og reise seg når den prøver å hoppe opp på fanget.

Hund dominerer katt? Er hunden dominant? Er katten dominant? Eller er det faktisk bare normal katt - hund oppførsel. Løser man dette ved å tvinge dem til å være når hverandre? Litt om Hund - Katt trening finner du her: http://www.hundifokus.no/index.php?pageid=1579

Hund dominerer lys? Hunder, katter og andre individ følger gjerne lys. Det kan brukes når man trener assistenthunder til å hente objekter - det har jeg selv gjort :-) Men hva har det med dominans å gjøre? Det kan trolig ha med at hunden er understimulert eller feilstimulert. Kansje fikk den oppmersomhet de første gangene den fulgte lyset, det ble etter hvert en form for besettelse. Men dominans, nei. Årsaken til atferden vil her avgjøre hvordan man jobber med problemet.

redd for håndtering Vil Cesar Millans metode gjøre hunden tryggere?
redd for kloklipping: Her er en trener som jobber ved bruk av positiv forsterkning. Problemstillingen er i utgangspuntet noenlunde det samme.
Kan man med hånden på hjertet si at Cesar Millans metode er bedre enn Sophia Yins metode? Personlig vil jeg med hånden på hjertet si at Sophia Yins metode vil gi en mer avslappet og trygg hund enn Cesar Millans metode.

dominant, "red-sone" dog. Jeg ser en livredd hund som kjemper for livet. Dette er en hund som har levd forholdsvis isolert i et bur i en garasje - altså uten særlig menneskelig kontakt. Denne hunden har garantert ikke opparbeidet økt tillitt til mennesker etter møtet med CM. Jeg skulle likt å vite hvordan det har gått videre, etter programmet.


Hundeflokken:
Cesar Millan bruker sin egen hundeflokk som en del av "rehabiliteringen" av mange av hundene. Det kan nok ha en hensikt, men skjelden er det i den settingen problemer med andre hunder dukker opp. Enhver hund med litt av vettet i behold unngår å vise aggresjon i møte med 30 - 40 andre hunder. Til og med på de andre hundenes territorie! Det er oftest i møte med en og en hund problemene oppstår.


Cesar Millans eget halsbånd, the Illusion Collar:
Dette halsbåndet er konstruert slik at det struper høyt oppe på halsen, rett bak ørene. Poenget med plasseringen er at det gjør vondt når det strammes. Båndet er tynt slik at det trenger godt inn i huden.
Rundt halsen finnes et stort antall nerver som går ut i fra kraniet. Jo lenger opp, jo lenger ute ligger de. Lenger nede er de besyttet av muskler, men de øverste ligger mer ubeskyttet. Det er disse nervene som får presset av halsbåndet. Ref. http://nocesarmillan.weebly.com/anders-hallgren.html.
Hensikten med halsbåndet er å lære hunden å gå fint i bånd, straffe bort utagering i bånd osv.
Smerte kan virke. Men hva lærer det hunden på sikt? Det lærer hunden at enkelte situasjoner gir smerte. Det gjør ikke hunden trygg i situasjonen, heller tvert i mot. Fører utagering mot andre hunder til at hunden påføres smerte vil IKKE hunden bli tryggere i forhold til andre hunder. Muligheten for at hunden forbinder andre hunder med ubehaget er stor og faren for at hunden når halsbåndet ikke er på vil vise verre aggresjon enn tidligere er stor. Brukes også i Norge :-( http://norskpinscherklubb.norwegianforum.net/t2327-illusion-collar. Effekten du ser på TV kommer kanskje rakst, men den forutsetter at f.eks. dette halsbåndet brukes, og smerten påføres, over lang tid, kanskje resten av hundens liv. Årsaken til aggresjon og utagering er ofte angst. De aller fleste er vel enig i at angst ikke kan straffes bort? Allikevel er det akkurat det som gjøres på TV i beste sendetid. Hunder som CM kaller red-sone dogs er ofte engstelige hunder som ikke blir kurert men som kan håndteres ved hjelp av straff. Dette er hunder som kan hjelpes ved bruk av Positiv Forsterkning. Det vil ikke gi like hurtige resultater som det man ser på CMs tv show, men det tar hensyn til hundens velferd og man trener mot å få tryggere og samarbeidsvillige hunder som på sikt vil fungere bedre enn om man benytter seg av straff.
Illusion Collar

Ved trening ved bruk av positiv forsterkning bruker man motsatt innfallsvinkel. Heller enn å straffe feil atferd ved å legge på et ubehag forsterker man riktig atferd ved å legge på et velbehag. Man jobber hele tiden på den avstanden hunden takler heller enn, som Cesar Millan gjør, å la hunden krysse over terskelen den takler for så å straffe den. På den måten økes hundens mestring sakte men sikkert og man får en tryggere hund.

Se gjerne Cesar Millans filmer med lyden av. Dvs., uten å høre hans snakk om dominans, rød sone hunder og eiers energier - fokuser heller på det du ser. Hundens signaler og kroppspråk. Da vil du sannsynligivs se en del engstelige hunder som gir utallige dempende signaler. Snur seg bort, slikker seg i munnviken, lav kroppsholdning osv.

Et argument jeg ofte hører mot å jobbe med positiv forsterkning er at man ikke vil gå rundt og belønne hunden i all evighet. Skremmende synes jeg, at man har motforestillinger mot å belønne riktig atferd over lengre tid men ikke mot å påføre hunden smerte og ubehag over lang tid.

Vi har i dag andre metoder som ser hunden som et individ. De fleste kjenner til klikkertrening. I tillegg har vi SATS, BAT og sågar kommunikasjon ved hjelp av tegnspråk/k9 signing mm. Alternativene er i dag mange, men felles for de fleste metodene/skolene er at man baserer treningen på positiv forsterkning. Metodene kan brukes på ville dyr, ikke bare domestiserte dyr. Kan man det med treningsmetoder som baserer kommunikasjonen på ubehag? Prøv f.eks. å legge en ulv i bakken og se hvordan det går..

Jeg har fått spørsmål om å ta for meg filmene til Millan og si hvordan jeg ville ha gjort annerledes og hvilke prognoser treningen da ville ha fått. Ut i fra det lille man får av informasjon ut i fra filmen er det omtrent umulig, men om noen gir meg en link til en film de vil jeg skal uttale meg om kan jeg i det minste gjøre et forsøk ut i fra den informasjonen filmen gir. Anbefalt lesning

112 kommentarer:

 1. Skjønner at du ikke har noen som helst anelse om det du uttaler deg om....... Synes man bør ha litt kunnskap om d man kritiserer før man kritiserer det....

  SvarSlett
 2. Kjempebra!
  Godt innhold og bra skrevet :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes enkelt og greit at hundetrenere bør holde seg for gode til å komme med sånne beskyldninger, tatt ut av sammenheng og i tillegg "pynte" med et manipulert bilde. Det virker MOT sin hensikt...hvis hensikten er at vi skal avstå fra Cesars metode og mene at han er en grusom dyremishandler. Alle disse "hatkampanjene" mot Cesar vitner om dårlig selvfølelse og behov for å tråkke på andre for å fremheve seg selv. Det er veldig lite nødvendig. I hundeoppdragelse, så vel som barneoppdragelse, finnes det mange ulike måter å gjøre ting på, utifra hva som passer hver enkelt. Man trenger ikke fordømme andre, fordi om man velger en annen vei. Det er rett og slett infantilt og tåpelig. Det er plass til alle....og la folk tenke selv og selv finne sin vei!!
  Med ønske om et godt nytt hundeår...for hunder og eiere!!!

  SvarSlett
 4. Kanskje Berte burde vite om Nina har noen anelse om det hun uttaler seg om før hun uttaler seg hun også... :-/

  SvarSlett
 5. Veldig bra skrevet - men jeg lurer på hva du legger i; "Det er ikke da sagt at andre metoder ikke skal brukes, for dessverre er det ofte ikke til å unngå." Regner med at du her sikter til straff? Hvilke metodere tenker du på her - og i hvilke tilfeller er det ikke til å unngå å bruke disse metodene. Eksempler?

  SvarSlett
 6. Når en ser bort fra metoder og at det finnes ulike veier for å feks lære inn "sitt" (eller alt annet man vil lære inn), så har jeg som hovedregel at jeg er villig til å teste "alt" så lenge hundene mine har det bra mens vi trener.
  Alle vil vel hundene sine alt godt, så syns det er en fin huskeregel uansett om man har valgt side eller ikke i Cæsar-debatten.
  Og da er det jo bare å begynne et sted, med en øvelse og metode, og stille spørsmålet. Det er jo enkelt og greit, svaret er enten ja eller nei.
  Så jeg slenger ballen over til hundeeierne - har hunden din det bra når dere driver med det eller ei, om ikke bør en dra videre til neste trener og se om den har en annen metode som kan hjelpe.

  For øvrig syns jeg innlegget til Nina er veldig saklig. Hun påpeker både ting hun syns Milan gjør som er bra og som hun ikke syns er bra. Det må det være lov å mene noe om uten at alle som støtter Milan går av skaftet og mener hun er helt på bærtur... (Dere kan jo rose henne for å trekke fram det som er bra med han og!) Hun uttaler seg også om hvordan HUN ønsker å trene sine hunder. Det må da også være lov uten å få huden full...

  Ellers er det jo veldig synd, Nina, at du har så dårlig selvfølelse og føler så stort behov for å tråkke på andre mennesker ;) Regner med du føler deg fremhevet nå :D

  SvarSlett
 7. Cesar får resultater og det kjøper alle som ikke kan noe om læringsteori eller positiv innlæring. Tror du de hundene Cesar har "fikset" har et lykkelig liv, er trygg i omgivelsene sine og ville strukket seg lenger enn livet for sin like hengivne eier?
  Jeg ber alle hundeeiere spørre seg selv hva du ønsker med hundeholdet ditt, og hva tror dere hunden ønsker av deg? Vil du ha en hund/hunder som gjør det du sier fordi de ikke tør annet?
  Lær læringsteori først, bruk positive metoder (uten "skitne triks" som gir resultater, men også en ulykkelig hund!), og kos deg med hundeholdet ditt :)

  SvarSlett
 8. Tone Løvdahl:
  Har du en hund som biter kan du ikke stå og vente til den er ferdig (i de ekstreme tilfellene..) - dog skjer skjelden det under trening, heldigvis har jeg aldri selv måttet stoppe en hund som biter et menneske - men hundslagsmål har jeg stoppet. En hund som hopper på mennesker, negativ straff blir å fjerne mennesket den hopper på. Positiv straff kan være å gi hunden time-out. Kan brukes på hunder som er overivrig f.eks. når man får gjester.
  Men, som regel bruker jeg helst positiv forsterkning. Synes forøvrig det Merete sier er bra, altså at så lenge hundene trives med treningen og er lykkelige så er metodene bra.

  SvarSlett
 9. Her vises det igjen at folk som har hund av feil årsak stormer til for å beskytte en person som de ikke vet noe om, og som i samarbeid med en amerikansk tv produsent lager søppeltv. Hadde folk hatt litt vett og ønske om nytenking også i hundetreningen sin hadde nok flere fått resultater de kan være stolte av og som hunden kunne skinne av, både i psyke og i ekvipasjer. Men neida, man skal heller forsvare en som driver med metoder eierne IKKE klarer å følge opp når kameraene er slått av, for de sitter jo ikke på samme kunnskap som pedagogikk og psykologi. Tror dere mange er fornøyd med det hunden dems er påført av CM? Hvem skal man søke hjelp hos når problemene deres blir enda værre etter CM? Avlivning? Det vises godt hvilken type trening som er brukt på en hund i etc lydighetskonkurranser, hvorfor bruke aversiv kontroll fordi "andre" sier det, hvorfor ikke velge sin egen treningsmåte for å finne ut av hunden selv? Det finnes så mange andre veier enn de gamle "vis lederskap", "sett deg i respekt" blabla. For de som dette er nytt for, har dere en så lang vei å gå at dere ikke engang trenger kommentere innlegget mitt. Vær nå for guds skyld litt kritisk til amerikansk tv og på negative treningsmetoder, ikke svelg alt rått fordi mannen er veltalende og fordi ting ser rosenrødt ut når han filmes med hundene. Og sist men ikke minst, ikke slakt en hundetrener som kun bruker positive metoder, hva galt har hun gjort? Stå på Nina og lykke til videre! CM er bare en forbigående popstjerne.

  SvarSlett
 10. Bra innlegg. For øvrig kalles det negativ straff å fjerne muligheten til å oppnå positiv forsterkning ( fjerner folk fra å bli hoppet på, ei heller rom for belønning i form av ros / godbit). Positiv straff er å tilføre noe, i form av fysisk kontakt. Må ikke forveksles med positiv forsterkning, som er belønning med godbit, ros, leke e.l. (NB. Ros kan oppfattes forskjellig hos forskjellige hunder, er det brukt positiv straff tidligere, vil hunden kun oppfatte ros som lettelse for å unngå ubehag. Andre som utelukkende er trent med positiv forsterkning tidligere vil oppfatte det som kun positivt (glede).

  SvarSlett
 11. Er glad jeg ikke er hunden til flere her..... :(
  Bra innlegg Nina :)

  SvarSlett
 12. Dette er det beste og mest reflekterte innlegget jeg har lest om Cesar Millan. Har selv satt meg godt inn i mannen fra tidlig av og syns mye av kritikken som raser rundt han er ren skittslenging og basert lite på kjennskap til han. Men du legger det fram på en svært bra måte. Hans filosofi er jo ikke 100% på jordet, han siterer jo flere velkjente personligheter, og selv liker jeg veldig godt det at han tydelig sier ifra at folk skal gi hunden sin minimalt med aktivisering (tenker på de mest hårreisende tilfellene hvor hunden får en tur i uka og ellers bare dasser rundt i en leilighet eller en liten hage). Men det er jo å banne i kirka å si selv den minste positive ting om han. Det vi er enige om er at hans syn på dominans og hans metoder hører hjemme i macho Mexico hvor man har et fullstendig annerledes syn på hunder og deres verdi.

  Jeg er like bekymret for ringvirkningene selv. Har sett bare hvilken effekt TV-programmet hans har hatt. I Sverige er det en som påstår han har gått kurs med Millan og lært seg hans metoder, og han leter nå etter kunder... Det som er rart er at Svenske Brukshundklubben som har gått skriftlig ut på en anti-Cesar Millan side på nettet er de som har invitert han til den store messa i Sverige! Veldig, veldig snodig.

  Uansett - tusen takk for at du deler en mer reflektert tilnærming til kritikk av Cesar Millan. Det syns jeg har vært sterkt savnet og håper MANGE tar seg turen innom her.

  SvarSlett
 13. D folk her ikke skjønner er jo d at alternativet for alle disse hundene som Cesar Millan hjelper er avliving. Med andre ord prøver alle disse hunde-eierne et siste alternativ før en evt avlivning...... å han driver heller aldri med hverken straff eller andre torturmetoder... Han gjør alt etter hundens prinsipper noe man får med seg hvis man ser ET HELT PROGRAM!!Men skjønner jo at de fleste her som kritiserer han ikke har så god peiling på hundens basis, å derfor angriper en person som faktisk klarer å handskes med hunder som er et problem, for d er lettere å kritisere andre når d er noe man ikke klarer selv enn å innse at de selv ikke er så flinke... men alle kan heldigvis ikke være enige med alle å da er jeg gla jeg er en av de få som kan handskes med alle hunder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig med deg! Folk her skjønner jo ikke hva dette egentlig handler om! Selvfølgelig kan man bruke positiv adferdstrening for hundene, men samtidig er hunden et flokkdyr som i naturen lever under èn ALFA eller flokkleder. Enten er hunden din det, eller så er DU det. Jeg vil ikke at min hund skal være det for å si det sånn.

   I ALLE CM's programmer rehabiliterer han hunder som har store problemer med å tilpasse seg omgivelsene sine. Du kan ikke ignorere en hund som biter mennesker eller gneldrer all the time, de MÅ veiledes og korrigeres. Og på slutten av hvert program så vises et klipp fra familiene, ofte flere måneder etter at CM har vært der, der de forteller om en STOR forandring og mer lykkelig hund og ikke minst familie.

   Slett
 14. Berte: Jeg er litt nysgjerrig på hvordan du vet at :" alternativet for ALLE disse hundene som C. M. hjelper er avliving"?
  Du skriver også at han "driver aldri med hverken straff eller andre torturmetoder"?

  - Jeg har faktisk sett flere HELE program, men den gangen han brukte pigghalsbånd på en hund som var livredd andre hunder, fikk jeg faktisk nok. Denne hunden ble dratt rundt etter pigghalsbåndet helt nærme den andre hunden, den var kjemperedd og det var helt forferdelig å se på.
  Jeg vil faktisk karakterisere pigghalsbånd brukt på denne hunden som tortur. Hvis du hadde sett kroppspråket på denne hunden, hadde du også sett at det var redsel og ikke sinne/aggresjon som hunden utrykte. Etter min mening, kan man ikke straffe redsel for på den måten å få en trygg og selvsikker hund. Det var jo det C.M. ville oppnå med denne hunden.

  Jeg synes forøvrig at C.M. også har mange gode tanker om hundetrening, og at det er greit å ta en debatt om dette. Men å si at de "fleste her som kritiserer ikke har peiling på hundens basis... osv... enn å innse at de selv ikke er så flinke", er vel litt drøyt. Du kjenner feks ikke meg og vet derfor ikke hvordan jeg trener hunder.

  Mange andre her inne har undertegnet både med navn og hjemmeside, og er ikke redde for å vise ansikt. Hvem som skjuler seg bak Berte, skulle jeg gjerne visst, i og med at, jeg siterer: " å da er jeg gla jeg er en av de FÅ som kan handskes med alle hunder!"
  Selvtillit har du nok av ihvertfall.

  Mvh Hilde

  SvarSlett
 15. jeg har deverre ikke noen blogg eller noe annet enn en mail knyttet til jobben min.... men jeg undertegner ihvertfall ikke med " anonym..." Cesar Millan bruker pigghalsbånd i den sammenhengen der for å få eierne til å slappe av med d, å dermed kunne jobbe med hunden med rolig energi. Å selvtillit er viktig å ha !! Er ihvertfall ikke feig men har tro på meg selv.

  SvarSlett
 16. Neida, Berte, jeg er glad for at du ikke har undertegnet med "anonym". Du blir allikevel like mye "anonym" som de andre, allikevel. Helt enig, selvtillit er viktig å ha det.

  Det finnes antageligvis en bedre måte (og enda flere, også) å få trygge og rolige eiere på enn å benytte seg av pigghalsbånd på hundene?

  Hva med feks å jobbe på den avstanden som hunden er trygg i, for dermed å få en rolig og og god energi fra hunden? Da kommer også den gode energien fra føreren (når de faktisk ser at hunden takler situasjonene), og dermed er faktisk både fører OG hund i en god treningsmodus og utståler god energi.

  Deretter trenes selvtiiliten og tryggheten (for både hund og eier) ved å nærme seg "problemet" litt etter litt, skape selvtillit og en god assosiasjon til det ubehagelige hos hund og eier og til slutt kommer ekvipasjen så langt som målsettingen for den enkelt hund er.

  Jeg personlig liker denne fremangsmåten, fordi jeg ikke trenger å påføre ubehaget som det faktisk er for en hund å bli klemt i halsen med et pigghalsbånd. Det er jo endel eiere som synes det er vondt å se på at hundene deres har det vondt - og at det er vondt å ha på seg et pigghalsbånd, er vel vitterlig ganske sant.

  Hvis ikke eier er komfortabel med treningen, blir ikke hunden det heller og dermed stopper fremgangen opp.

  Hilde

  SvarSlett
 17. Berte:
  "Skjønner at du ikke har noen som helst anelse om det du uttaler deg om....... Synes man bør ha litt kunnskap om d man kritiserer før man kritiserer det.... " Det er jeg enig i. Regner derfor med at du har god greie på dette i og med du kritiserer det jeg skriver.
  Er det mine 10 år med 100% jobb og utdanning innen hunder som gjør meg diskvalifisert? Er det et liv med hund som gjør meg diskvalifisert (greit nok, det kvalifiserer jo egentlig ikke til så mye)? Eller er det typen hundefaglig utdanning som diskvalifiserer meg?
  Cesar Millan har mye bra for seg. Han anbefaler folk å mosjonere hundene sine, noe det ofte er for lite av blant dem han jobber med. Ikke et stort problem i Norge, heldigvis. Han påpeker at eiers oppførsel og selvtillit/utstråling/energi påvirker hunden. Også her er jeg enig. Han støtter rescue-organisasjoner som det er mange av i USA, og han driver med mye humaintært og dyrevernsarbeid. Veldig bra. I det siste har han også vært i kontakt med dyktige mennesker som f.eks. dr. Ian Dunbar. Veldig bra, og om han etter hvert vil begynne å følge dr. Dunbar og andre positive treneres metoder - suverent. Da støtter jeg ham fullt ut. Men, så lenge det er smerte, angst, dominans som i dominerer treningen vi ser på tv så vil jeg fortsatt være i mot at programmet vises, og ikke minst i mot at Millan kommer til Norge for å ha liveshow for mengder av mennesker
  "..." Cesar Millan bruker pigghalsbånd i den sammenhengen der for å få eierne til å slappe av med d, å dermed kunne jobbe med hunden med rolig energi. Å selvtillit er viktig å ha !!"
  Energi meg her og meg der. Regner med det er eierens energi og selvtillitt det her er snakk om? Å bruke straff kan forsterke strafferen - så ja, kan nok hjelpe på selvtillitten. Dessverre. Men hva med hundens "energi" og selvtillitt? Og hva med hundens tillitt til Millan og til eierne?
  "å da er jeg gla jeg er en av de få som kan handskes med alle hunder!"
  Det er fint for deg, men en forholdsvis ekstrem uttalelse.
  Mvh
  Nina

  SvarSlett
 18. rart d ikke er dere , som har eget hundeprogram men Cesar Millan.... Du virker som en person som er veldig flink med hunder, Nina( D siste var ikke Ironi Faktisk!)

  SvarSlett
 19. Jeg tror Berthe her er en ungdom som skriver for å provosere, la oss ikke bry oss om denne personens uttalelser, det handler jo ikke om det samme som det vi egentlig snakker om. Ikke ork å gi tilbakemeldinger på slikt. Jeg sier som Nina, uansett hvor mye han jobber med andre ting rundt dyr er det metodene hans man er imot og det skal da så lite til for å se at dette er til å sette spørsmål ved. Hvis man går på youtube og søker kan man finne en video hvor han håndterer en hund som til slutt kollapser, og det er ikke snakk om et klipp som er tatt ut av sammenheng. Greit at hunden er aggressiv osv, men er det slik vi vil ha det i vår tid? Hvordan blir hunden etter dette? Hvordan behandler eierne den etter dette? Det er jo ikke snakk om å kritisere en person som har sitt eget tv program, det er jo snakk om treningsmetoder og dyrets velferd!!!

  SvarSlett
 20. Veldig bra at du formidler ditt syn så grundig Nina! For at det skal bli en bra debatt må man trekke fram det som er positivt også. Det har nemlig jeg vanskelig for å gjøre etter å ha sett CM "rehabilitere" hunder.


  Vi får håpe at "CM er bare en forbigående popstjerne" som det ble skrevet i et tidligere innlegg.


  Mari

  SvarSlett
 21. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg Nina. Fantastisk flott skrevet. Jeg tror det er mange som lar seg fortrylle av reaksjonen CM får av hundene han trener og ikke får med seg den ofte "stygge" måten han gjør det på, -
  og ikke minst ettervirkningene dette kan ha på individet.

  SvarSlett
 22. Utrolig godt og saklig skrevet Nina. Og du fortjener ros for og å trekke fremdet positive Milan gjør. (det hadde neppe jeg selv klart).
  At noen synes metodene hans er nødvendige er for meg hårreisende! Alle bør da klare å se at en hund som f.eks. nærmest blir kvelt og blir helt apatisk pga dette, IKKE blir rolig og medgjørlig? Hvordan er rasksjonen til hunden ETTER hendelsen? ETTER at Milan har reist og eierene skal prøve dette selv? Det kommer ikke frem i tv-programmet - ei heller filmer på youtube.
  Med slike brutale metoder vil man så klart få en slags virkning med en gang - men hva lærer hunden av det?
  Nei. Jeg har diskutert Milan med mange personer, og synes det er hårreisende hvordan mange mener bruken av strupebånd og pigghalsbånd er nødvendig....

  Dette med ro, energier osv er jeg enig med Milan i, men må man tre på hunden pigghalsbånd for å vise hunden at man er selvsikker - for å skulle føre denne selvsikkerheten over på hunden?
  Da bør man jobbe grundig med seg selv først mener nå jeg....

  Inger Marie

  SvarSlett
 23. Noen her nevner at det i mange tilfeller er Milans metode eller avlivning. For å trekke fram mitt eget poeng igjen ift å velge metode etter om hunden har det bra eller ikke underveis: Å være dø gjør ikke vondt....
  Dere trenger ikke diskutere dette lille innlegget, syntes bare at det at avliving er siste utvei ikke er et argument for å velge metoder som gjør levende vesener ille...

  SvarSlett
 24. Jeg må si at jeg finner denne debatten noe underlig. Underlig, fordi det befinner seg mange mennesker her som tilegner disse dyrene menneskelige egenskaper. I hundeverdenen, hvis man tar seg tid til å studere en hundeflokk, elelr ulveflokk for den saks skyld, vil man oppleve at det er handling og konsekvens som gjelder. Man kan se det allerede fra valpestadiet, at en tispe gir valpene sine tydelig korreksjon når de gjør noe som ikke er akseptert. Det er litt "klikk" med en påfølgende godbit der. Jeg mener man skal behandle en hund forutsigbart, slik at den blir trygg i de omgivelsene den ferdes. Gjør hunden noe som ikke er akseptert av deg som flokkleder, skal den få korreksjon. hvordan man velger å gi denne korreksjonen, kan man velge, men formen den har i det faktiske liv, nemlig dyreriket, hadde vell fått endel adferdsspesifikke positive forsterkere til å gråte sine modige tårer for de stakkars dyrene. Vi skal huske på at det er dyr vi hanskes med. Dyr som er opptatt av forutsigbarhet og trygghet. Det å påstå at en mann som utøver dressur på en så lik måte som i dyreriket som mulig gjør feil, mener jeg er noe arrogant av dem som påstår det. Dyrenes signaler handler om enkeltindividets tolkning. Vi kan ikke snakke "hund," derfor tolker vi. Hva som er rett og gal tolkning er umulig å si, derfor mener jeg at man skal tilstrebe å utøve dressur mest mulig likt dem som faktisk snakker "språket," nemlig hundene selv. Det å angripe mennesker med andre synspunkter og kalle vedkommende "ungdo som bare skal provosere," vitner om manglende takhøyde for andres syn og forsterker inntrykket av en arrogant holdning til andre mening enn sin egen. Jeg vil gjerne utfordre Nina på følgende: Hvordan kan du med relevant praktisk erfaring vite at din metode er den riktige og at CM's metode er feil? Hvis du har rett, betyr det isåfall at dyr i hundefamilien over hele verden må få seg et kurs i adferdsspesifikk positiv forsterkning som oppdragelsesmetode.

  SvarSlett
 25. Christian: For det første så er jeg ingen hund, og kan derfor ikke oppføre meg som en hund. For det andre, læringsteorien er gjeldende for alle individer uansett art.
  For det tredje, flere og flere forskere sier det motsatte av det du sier. Ville hundedyr (samt tamme hunder), ulver mm utfører minimalt med vold mot hverandre. De jobber for gruppens overlevelse og da er vold svært skadelig.
  Og, for det fjerde, Mine metoder er riktige for meg, ut i fra det jeg har fått av faglig læring og erfaringer og ut i fra mitt etiske syn på hvordan man skal behandle andre individer - derfor argumenterer jeg for dem. Mange av Millans metoder blir for meg både faglig og etisk gale, derfor argumenterer jeg mot dem. Det står enhver fritt til å være uenig med meg - det viktige er at man selv kan stå for det man sier og ikke minst gjør!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, hundene våre er ikke ville lenger, og de trenger ikke at eieren prøver å leke alfaulv, eller alfa noe som helst. Å oppdra hunder etter den filosofien kan faktisk skape problemer da man bruker en filosofi som krever at man er alfa for å styre hunden. Hva skjer i naturen? Jo, alfaen blir jevnlig utfordret av de som begynner å føle seg sterke nok. Så alfaen har kun makten så lenge den er sterkest og evner å holde de andre under seg. Ikke en filosfi som bør prøves av vanlige folk iallefall...

   Jeg er ikke alfahund i hundeflokken min, da jeg ikke er en hund eller ulv, men jeg er en god og trygg leder for hundene mine, og som gode ledere flest, så har jeg ikke noe behov for å detaljstyre hundenes atferd ned til den minste bevegelser. Så vi har ingen maktkamper i døra om hvem som skal inn og ut først, eller andre sånne komiske seanser som mange driver med. Men hundene mine er flinke på innkalling og gjør det jeg trenger at de skal gjøre, slik som sitt og bli og sånne hverdagslige ting som de innimellom må kunne gjøre. Men jeg misbruker det ikke slik mange gjør.

   Jeg ber ikke bikkjene mine ligge stille i ei krå på stua i 6 timer mens jeg ser på tv, eller bare for å demonstrere makt slik mange liker å gjøre. Nei, jeg gir hundene mine full frihet innenfor visse grenser, og det innbefatter at de kan valse fritt rundt i huset, valse fritt rundt ute i hagen, gå ut og inn som de vil, og til og med komme opp i både sofa og seng, og ingenting av dette truer min lederrolle eller skaper noe som helst problem.
   Den forrige hunden følgte meg overalt, uten bånd, og lystret det minste lille hint jeg ga den, uten at jeg noengang trengte å markere meg som alfa. Det kom helt naturlig, og det er den beste metoden...

   En av mine nye hunder trenger litt mer styring og jeg måttet markere meg litt sterkere med den enn med min forrige, men mitt poeng er at man behøver ikke være alfa for alle hunder, men noen trenger det absolutt, og det er som oftest de som på en eller annen måte er traumatisert eller ødelagt av misforstått "snillisme" fra eierne sine, og det er stort sett disse som Cesar reahbiliterer... Man ville i mange tilfeller kunne oppnådd det samme som Cesar med andre metoder, men det ville tatt mye mer tid, og det ville ha krevd at hundene ble omplassert til kyndige eiere.

   I virkelighetens verden så er det sånn at Cesar blir kontaktet som siste utvei, og alternativet er avlivning. Ingen kan på ramme alvor mene at det er bedre at bikkja blir avlivet enn at den over en kort periode får seg en liten dult i sida eller et lite "tapp" på kinnet, eller i verste fall, litt vibrasjon i halsbåndet eller et pittelite støt et par ganger.

   Noen trenger å komme seg ned på bakken. Det verste er at de samme som klager på Cesars metoder, som oftest er jenter som ikke har noe problem med å bruke pisk på hester...

   Slett
 26. Jeg snakker ikke om vold, men en fysisk korreksjon. Det kan være at man bare er borti. Jeg registrerer at du sier du bruker samme lærigsteori uansett art, da den er gjeldende for alle individer. Så med det mener du også at man kan bruke denne metoden på fugl, fisk, katt, etc, etc. Jeg er mildt sagt overrasket. Jeg vet at metoden brukes på autister, da jeg selv har brukt denne metoden på slike mennesker, men at den var universell var ukjent for meg. Jeg mener man skal forsøke å lære av dyrene. Hvis vi kan klare å gjøre det så likt som mulig i forhold til hvordan dyrene selv gjør det, vil dette være den beste metoden. Å tilegne dyrene egenskaper de ikke har, mener jeg blir helt feil. Det neste er vel at dyrene også har samvittighet.

  SvarSlett
 27. Christian :-)
  Jeg skriver at læringsteorien gjelder for alle arter, ikke at jeg ville brukt samme fremgangsmåte eller forsterker på aller arter. Man ville selvsagt tilpasse til hvilken art man jobber med.
  Personlig har jeg kun erfaring med hunder, katter, høner og kyr. Håper på mer etter hvert :-) En viss kunnskap om arten man jobber med er til stor hjelp, men positiv forsterkning blir det uansett. Og ja, det kan hende at man må gå inn å korrigere uønsket atferd. Men, i motsetning til dem som bevisst bruker positiv straff i trening av f.eks problematferd på hund, så vil ikke jeg bevisst få hunden til å utføre den uønskede atferden for så å korrigere den ved å påføre en form for ubehag. Jeg vil bevisst forsterke ønsket atferd.

  SvarSlett
 28. Christian, no affense, men er du veldig oppdatert i de seneste års utvikling når det kommer til forskning? Hva ville du sagt om man påstod at hunder slettes ikke trenger en flokkleder, eller noe som helst fysisk korrigering? At vi er flere som skriver her inne som mener det samme og det da kommer en person med tull for å provosere, er det da naturlig at den personen blir sett på som uvitende og ja, kanskje en ungdom - uten at det er noe galt i å være det! -men da burde man kanskje vokte påstandene og tonen sin litt :) Tror du folk som sitter på årevis med utdanning innenfor feltet og årevis med erfaring + en ekstrem lidenskap for temaet synes det er greit å bli rakket ned på av folk som HAR hund, men som slettes ikke DRIVER med hund? -bare fordi de synserne er overbevist om de gamle tradisjonelle metodene (siden de ikke kjenner til annet)? Man bør jammen vite hva man prater om hvis man skal begynne å kritisere noe man kanskje ikke har hatt peiling på siden 80 tallet og da mener jeg ikke deg, men mange andre synsere i det vide land. MEN jeg respekterer deg og dine meninger selvsagt! Cissi

  SvarSlett
 29. Nå er det slik at for hvert forskningsresultat som sier én ting, kan man finne 2 som sier noe annet (ref. debatten om global oppvarming). Jeg sier ikke at det jeg sier er rett, men jeg sier det jeg mener er rett. Den ovenifra og ned holdningen som ytres mot debattanter om ikke deler deres syn, mener vitner om en dårlig hersketeknikk. Dere har ingen anelse om kompetansen til hverken meg eller andre debattanter , men avfeier dem som "en ungdom som skal fyre" og en som ikke er faglig oppdatert. Selv om man ikke deler deres syn, sier det ingenting om man er faglig oppdatert eller ei. I deres øyne, er da f.eks CM ikk faglig oppdatert...

  SvarSlett
 30. Cissi:
  Hva ville du sagt om man påstod at hunder faktisk trenger en flokkleder, eller fysisk korrigering? Når en hunde-mor skal fortelle sin valp at den ikke får lov til å gå bort til den delen av hage, tar hun faktisk ikke frem em godbit å lokker den å hun tar heller ikke på et bånd for å lede den forsiktig med seg. Men hva gjør hun da?? Jo ho tar tak med tennene sine i nakken å bærer valpen med seg. Så så forsiktig er Millan sine metoder også. Hadde valpen i dette tilfellet slått seg vrang hadde moren tatt enda mer tak i den. At vi er et par folk her som har engasjert oss i denne debatten og som mener det samme betyr ikke at vi ikke har peilig, erfaring, kurser nok, viet store deler av livet vårt, samt instruerer i kjente hundemiljøer fordet. Men at dere skriver og mener at " det kommer en person med tull for å provosere, er det da naturlig at den personen blir sett på som uvitende og ja, kanskje en ungdom - uten at det er noe galt i å være det! -men da burde man kanskje vokte påstandene og tonen sin litt :)" Så må dere jo skjønne at det dere sitter på av info om disse personene å CM sine metoder kanskje burde sjekkes litt opp i før det kritiseres å rakkes ned på altfor mye. Jeg mener at skal man være en flink person med hunder må man kunne utvikle seg, holde seg oppdatert, samt være åpen for nye, gamle, og ikke minst alternative måter å hjelpe hunder på, å da mener jeg hunder med adferdsproblemer. Tror du folk som sitter på årevis med utdanning innenfor feltet og årevis med erfaring + en ekstrem lidenskap for temaet synes det er greit å bli rakket ned på av folk som HAR hund, men som slettes ikke DRIVER med hund? -bare fordi de synserne er overbevist om de gamle tradisjonelle metodene til Hällgren er de beste? Husk at dette er en mann som skrev sine første hundebøker i 1971 å gjorde sine første studier på 1960-tallet.... Jeg sier ikke at det han mener og skriver er galm, men at man bør være åpne for andre metoder. Å da selvfølgelig ikke voldelige eller torturerende. I bloggen som det her diskuteres blir det avsluttningsvis skrevet :..."Prøv f.eks. å legge en ulv i bakken og se hvordan det går.." Skulle gjerne sett for meg en persom gi ikk til en ulv å holdt frem en godbit å sagt sitt.... da ville jeg mye heller tatt tak i den å holdt den til den fant ut at jeg var sjefen. For Dyr måler faktisk hverandre ved å vise styrke ikke ved å si " hei jeg er snill, har du også lyst til å være det?... Siden noen drar inn at de har erfaring fra både høner kyr å hunder, kan jeg jo legge til at jeg har erfaring fra kyr, hunder, høner, griser, hester samt sauer , kaniner og marsvin. :)
  De som tar kontakt med Cesar Millan har hunder med relativt store problemer som eier ikke handskes med. De har tidligere vært i kontakt med flere hundeskoler, hundetrenere og hundefagkyndige personer som ikke har kunnet hjelpe. De vet hva C. Millan står for å vet dermed hva de går med på. Hundene er ulykkelig for CM kommer inn i bildet, men er lykkelige hunder etterpå fordi de har fått beskjed om hvor landet ligger. Man kommer ikke til CM hvis man sliter med at hunden ikke sitter når man sier det eller ikke adlyder navnet sitt på innkalling. Man kommer til han når det er problemer som hundefagkyndige, hundeskoler osv ikke klarer å hjelpe. Jeg mener ikke at det CM gjør er det man skal gjøre hvis man ikke har prøvd andre allternativer. Men det er bedre å fysisk korrigere en hund i det øyeblikket den hogger etter et lite barn enn å si " fy".....

  SvarSlett
 31. Kjære alle lesere, jeg har selvsagt respekt for deres meninger. Når du Berthe skrev, "jeg tror du er flink med hunder nina og det er ikke ironi faktisk" hørtes du beklager, veldig umoden / usaklig ut. Men jeg henger meg ikke opp i det, jeg synes det er veldig spennende med flere synspunkter. For øvrig får dere det til å høres ut som man dikker og kosetrener med hundene bare fordi det er positivt laddet og med belønning / klikker. Ikke glem hvor mye hardt arbeid som ligger bak en godt trent hund med slike metoder, det er ikke hunder som er bortskjemt eller som har blitt dullet med, bare fordi de ikke blir lagt i bakken og undertrykt! Har du derimot en hund som ER aggressiv bør den jo for all del hanskes av trenere med erfaring og kunnskap som ja, CM, det er klart mannen kan masse! Det er jo bare metodene hans mange er imot, det blir jo ikke sagt at mannen er uten hjerne! Kan dere ikke selv bare tenke dere at mange pr dags dato ikke liker hans treningsmetoder? Å skrive at hundene er ulykkelige når de kommer til CM, ok da høres det plutselig ut de har menneskelige tendenser, men blir de lykkeligere etterpå? Og hvordan i all verden skal eieren håndtere den etterpå når CM har reist? Tror dere ikke det finnes noen søksmål der ute fra folk som har fått tilbake en nervøs og frynsete hund, i motsetning til hunder som er trent på annet vis? Skulle gjerne sett den statistikken. Jeg tror forresten vi bytter ut ordet ulykkelig med redd og usikker. Tror dere en hund "vet hvor skapet skal stå" med alle mennesker den omgås bare fordi en mann har klart å "utkonkurrere" den ved å få den til å miste pusten / oppleve psykisk stress? Eller tror dere en hund blir TRYGG og rolig ved å få trent vekk / BUKT MED redselen sin? dette er nå bare mine meninger, ønsker ikke å skape en voldsom debatt på en annen persons blogg. folk får velge sin måte, jeg vet nå heldigvis hva jeg tror på og er glad det finnes så mange andre der ute som også gjør det :) ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. mister pusten, struping, kvelning, undertrykkelse, slår, sparker.............

   Hvor i huleste får dere det fra alle sammen? Har vi i det hele tatt sett på samme program?

   CM sparker ikke, han gir et bestemt dytt i siden på hunden for å få hunden ut av "det" (bestettelsen, aggresjonen, etc). Ved å bruke beinet, gjør han det mulig å reagere mer presist enn om han skulle bøyd seg ned og gjort det samme med hånden sin. hvert sekund teller. Det handler rett og slett om å reagere på samme intenitetsnivå som hunden er i og TIL RETT TID.

   Kvelning: Han "biter" med hånden slik hundene biter hverandre for å irettesette hverandre i naturen. En hund er et DYR som forstår bedre dens naturlige språk enn godbiter i hytt og gevær.

   IGJEN:Ikke misforstå, å belønne med godbit eller lek er selvfølgelig svært nyttig og ikke minst det mest essensielle, men for hundene som CM rehabiliterer vil ikke dette ha noen som helst effekt, for de er hunder som har levd destruktivt og tilegnet seg en adferd som krever en helt annen disiplin enn en ellers normal hund.

   Slett
 32. ..og hvis man har en hund som glefser etter et barn har man et alvorlig problem å ta seg av. og det er da ingen av de som trener positivt som står å ser på og sier fy! spar meg :) cissi

  SvarSlett
 33. ...det er jo derfor de spør Cesar Millan å det er der han kommer inn i bildet...... Flott at du er enig med meg :)

  SvarSlett
 34. Berte:
  Det var jeg som skrev at jeg kun har erfaring med hund, katt, høner og kyr. Det ble skrevet i sammenheng med treningsmetoder. Altså, jeg har erfaring med bruk av positiv forsterkning i trening av hund, katt, høner og kyr. Når det gjelder problematferd, dessverre kun hunder. Når det gjelder læring av nye atferder, også de andre dyrene. Og det jeg ville få frem var at jeg følger samme læringsteori utansett art. I tillegg har jeg hatt et par minigriser på kurs, men jeg har da instruert eierne, ikke trent grisene.
  Som tidligere hestejente og med utdannelse innen hest fra England, samt dyreelsker fra barnsben av, har jeg selvsagt også erfaring med noe trening av andre arter fra tidligere, men da med noe mer varierte metoder, med mindre kunnskap og mye i meget ung alder, så det regner jeg ikke med i denne sammenheng.
  Når du skriver at du har erfaring med kyr, hunder, høner, griser, hester samt sauer , kaniner og marsvin vil jeg i denne sammenheng tolke deg dithen at du trener disse dyrene i nye atferder eller eventuelt behandler dem for problematferd.

  SvarSlett
 35. .. jeg er enig med Nina, jeg. ikke med deg berte eller med CM :) og jeg mente at om en hund glefser etter uansett barn eller mennesker står jo ingen klikkertrenere eller trenere med nyere metoder og sier "fy" eller lokker med godbiter. det tar jeg som en fornærmelse :) Cissi

  SvarSlett
 36. Et flott innlegg som du burde være stolt av Nina :-)

  Det undres meg ikke bare i dette innlegget, men generelt på nettet at negativ kritikk ofte blir lagt igjen anonymt eller med et nick uten link til mail. Spiller forsåvidt ingen rolle egentlig, men for min del tar jeg det mindre seriøst da.

  Jeg ser ofte på programmet hans jeg, men også Victoria Stillwell - deretter sammenligner jeg, og kommer gang på gang fram til samme svar. Mange av hans metoder strider mot dyrevelferden. En hundepsykolog trenger ikke fortelle meg at hunden trenger tur eller hjernetrim.

  Jeg har fire hunder av den typen som trenger veldig mye fysisk mosjon. Det får de, for det trenger de og trives de med. Det trives jeg med også. Det er derfor jeg har de. Hadde jeg ikke gitt de det ville de også blitt "problemhunder" innen kort tid.

  Noen av hans saker / tilfeller har vært at eiere har feil type hund og lar det "skure og gå". Jeg har sett han behandle flere slike saker og jeg grøsser når han korrigerer bort med negativ forsterkning og positiv straff det som for den rasen er en naturlig atferd og / eller instinkt.

  SvarSlett
 37. Helt enig med deg Janne Petra, programmet til Stilwell er så mye mer problemløsende og konkret. Og vedr eiere med feil rase, dessverre er jo det et stort problem! Bra du nevnte det. Det er altfor mange som velger hund ut ifra pelsdrakt og ikke ut i fra lynne og væremåte / med anelse om dens rases behov. Cissi

  SvarSlett
 38. Milan trener ikke "hverdagshunder" som skal lære seg dressur, han hjelper eiere å se at det finnes en hund inne i det "monsteret" de ofte selv har skapt. Milan-motstandere burde vel stole på at det er korrekt når eiere sier at de "har prøvd flere hundepsykologer", "avliving er eneste andre utvei nå", "CM gav oss en ny hund" osv. Er det verdiløst at han klarer å rehabilitere hund-eierforhold slik at de to kan gå turer sammen, kan ta imot gjester og la barna leke med hunden?

  Jeg føler at de som er mest negative til CM er mennesker som lever i en hverdag som preges av hundeholdet på en positiv måte. Ettersom det ikke er et krav for hundehold vil det finnes folk som går til oppgaven med mye mindre ballast enn de burde ha, det vil være hundehold som utvikler seg galt fra første dag og som ikke kan repareres av "et par dressurkurs". CM arbeider i miljø som ikke er direkte sammelignbare med norsk hverdagsliv, men det burde vi være fullstendig klar over. TV underviser oss kontinuerlig i hvordan det fungerer i USA og vi burde vite hva som er kompatibelt til vår norske hverdag. Selv ikke her i landet hvor vi faktisk forholder oss til raser og stambøker er det kjempevanskelig å få folk til å velge en type hund som passer familien. Hvilke utfordringer har de da i USA hvor de åpenbart har et meeeget liberalt og romslig syn på hva som er rasehuder og hvilke egenskaper som knytter seg til dem?

  Jeg har til gode å se norske hundetrenere takle hunder av det verste slaget CM håndterer, slik at de fungerer normalt sosialt. De er nok ikke så vanlige heller. Så hva er problemet? Kan ikke bare norske hundetrenere tilby seg å "reparere" mistilpassede hunder her i landet og gjøre det? Om deres metoder er bedre vil alle være fornøyd.

  Jeg kjenner hunder og deres eiere som har fått bedre hverdager av å se på CM, hundeeiere som har innrømmet at de selv har vært med og skapt problemene, og som har sett hva de kan gjøre for å endre seg. Små tiltak mot små problemer, men det er jo fint det også.

  Jeg synes det er så teit å skrive om CM som om programmene skulle utløse en flod av eiere som gjør dramatiske ting med hundene sine. For det første må man ha en hund som er så "ille" at man gidder å gjøre noe. For det andre er det som med slankeprogrammer, interiørprogrammer, matlagingsprogrammer og dess like. Det blir med tanken. Man ser, tenker og engasjeres, og det øyeblikket programmet er ferdig er man over i et annet modus. Det er folk som driver aktivt med hund som tar med seg disse tankene med inn i hverdagen sin, som behandler dem grundig og tar sterkt stilling.

  Som et lite àpropos: Milan leier hundene i strupehalsbånd, tar dem gjennom situasjoner de ikke liker, som de åpenbart ville unngått om de fikk velge, men som i sin tur ender med at de får beholde livet, får være ute, får være sammen med andre hunder. Hvorfor er det ikke ramaskrik rundt innfanging av hunder i SCPA? Noen av dem fanges inn med snørestav, ligger paralysert av skrekk og slepes og stappes inn i bur, fraktes til behandling som de ikke fatter noe av og settes i bur hvor de blir stående isolert store deler av døgnet. Er ikke dette overgrep? Jeg har ennå ikke sett noen kreve at det skal brukes andre metoder for å få tak i disse hundene, for å håndtere dem annerledes ved transporten og for ikke å traumatisere dem ytterligere ved oppbevaringen. (Nå blir riktig nok flesteparten avlivet relativt raskt, men det er jo ille for dem som må gjennom det.) Om denne behandlingen rettferdiggjøres under parolen "hensikten helliger middelet" synes jeg absolutt CM sin innsats for å redde livet til enkelte hunder bør gis samme "dispensasjon".

  Og utfordringen er der; vis oss. Vis oss flere metoder som faktisk kan hjelpe "værstingene". Fortell om hunden som var familens tyrann og nabolagets skrekk, som forvandles til en avslappet gladgutt ved hjelp av en norsk hundepsykolog. Alle elsker solskinnshistorier!

  SvarSlett
 39. Det skulle selvfølgelig stå: "Selv her i landet, hvor vi faktisk forholder oss til raser og stambøker, er det kjempevanskelig å få folk til å velge en type hund som passer familien."
  *blush*

  SvarSlett
 40. Jeg vil anbefale alle som har tro på Cesar Millan å låne eller kjøpe boken "Ikke skyt hunden" skrevet av Karen Pryor.
  Positiv forsterkning har vært brukt i årevis av profesjonelle dyretrenere. Eller er det noen av dere skeptikere som kan forklare hvordan man setter strupebånd på en spekkhogger...
  Jeg har selv 8 trekkhunder som har vokst opp med positiv forsterkning i all trening. Den største fordelen etter mitt syn er at jeg omtrent aldri behøver å heve stemmen.
  Vi har et vennlig og tillitsfullt forhold som går begge veier.
  Når jeg har studert tisper med valper, har jeg ALDRI sett at en tispe har tatt en valp i nakkeskinnet.
  Den tøffeste irettesettelsen jeg har observert når tispa har vært lei av bitende kravstore valper er et lavt knurr og et lett grep over snuten.
  Tisper bærer ikke rundt på valpene sine, valpene følger tispen. Om det skulle oppstå en situasjon hvor ei tispe måtte flytte valper før de kunne følge henne, ville hun tatt hele valpen i munnen og bært forsiktig.
  Uansett, etter mitt syn gjør hundene alt de kan for oss, så det er vår fordømte plikt å behandle de så godt som mulig.

  SvarSlett
 41. Veldig bra skrevet Unni! Hunder er utrolig som i så stor grad tåler behandligen de ofte får fra oss mennesker. Og all nytten vi har fra dem, både som arbeidshunder og familiehunder? Hvilket annet dyr (inkludert mennesker) gjør så mye for en annen art? :-)

  SvarSlett
 42. Nina Kristine:
  "Milan trener ikke "hverdagshunder" som skal lære seg dressur, han hjelper eiere å se at det finnes en hund inne i det "monsteret" de ofte selv har skapt."
  Nå har ikke jeg sett så stor prosent av programmene, men tror vel jeg har sett mest "hverdagshunder", med litt atferdsproblemer. Langt mellom monstrene. Hunder
  -rir. Monster?
  -utagerer mot andre hunder. Monster?
  -ikke kommer overens med katten i familien. Monster?
  -ikke kommer overens med familiens andre hunder. Monster?
  -jager traktor, skateboard osv. Monster?
  "Milan-motstandere burde vel stole på at det er korrekt når eiere sier at de "har prøvd flere hundepsykologer", "avliving er eneste andre utvei nå", "CM gav oss en ny hund" osv."
  Dette er tv. Hadde man laget et program med enhver annen guru - positiv eller negativ - hadde man vist de samme uttalensene. De som sier noe annet, de kommer ikke på tv.

  "Er det verdiløst at han klarer å rehabilitere hund-eierforhold slik at de to kan gå turer sammen, kan ta imot gjester og la barna leke med hunden?"
  Nei, det er selvfølgelig veldig bra når det skjer :-)

  SvarSlett
 43. Nina Kristine:
  "Jeg føler at de som er mest negative til CM er mennesker som lever i en hverdag som preges av hundeholdet på en positiv måte."
  Både og. Leter du, vil du finne at mange profesjonelle, i Norge og internasjonalt, som til daglig jobber med hunder med problematferd er negative til en del av METODENE til CM.
  "Ettersom det ikke er et krav for hundehold vil det finnes folk som går til oppgaven med mye mindre ballast enn de burde ha, det vil være hundehold som utvikler seg galt fra første dag og som ikke kan repareres av "et par dressurkurs"." Her er jeg enig med deg. Jeg tror og vet dog at de kan hjelpes ved bruk av positive treningsmetoder samt i en del tilfeller en også endringer i selve hundeholdet.
  "CM arbeider i miljø som ikke er direkte sammelignbare med norsk hverdagsliv, men det burde vi være fullstendig klar over."
  Det er mulig, men det gjør ikke at metodene som virker på hunder i USA er andre enn dem som virker på hunder her i Norge.

  "Jeg har til gode å se norske hundetrenere takle hunder av det verste slaget CM håndterer, slik at de fungerer normalt sosialt." Muligens fordi det ikke er noe som viser utenpå den enkelte hunden i ettertid av treningen? Og fordi de ikke er på TV? Man
  vet heller ikke hvordan det har gått med hundene i TV programmet i ettertid.

  "De er nok ikke så vanlige heller."
  Mange hudeeiere sliter også her i Norge. Og problemene varierer nok i alvorlighetsgrad her som i USA.

  "Så hva er problemet? Kan ikke bare norske hundetrenere tilby seg å "reparere" mistilpassede hunder her i landet og gjøre det? Om deres metoder er bedre vil alle være fornøyd."
  Problemet er at ganske mange hundeeiere ser på Hundehviskeren, og på tross av advarselen som står først i programmet, så prøver de ut metodene.

  "Jeg kjenner hunder og deres eiere som har fått bedre hverdager av å se på CM, hundeeiere som har innrømmet at de selv har vært med og skapt problemene, og som har sett hva de kan gjøre for å endre seg. Små tiltak mot små problemer, men det er jo fint det også."
  Det er bra. Men, jeg møter på mennesker som har prøvd ut metodene de har sett på tv og fått et større problem med hunden etterpå.
  "Jeg synes det er så teit å skrive om CM som om programmene skulle utløse en flod av eiere som gjør dramatiske ting med hundene sine." Det blir med tanken. Man ser, tenker og engasjeres, og det øyeblikket programmet er ferdig er man over i et annet modus. Det er folk som driver aktivt med hund som tar med seg disse tankene med inn i hverdagen sin, som behandler dem grundig og tar sterkt stilling."
  Her tror jeg du tar feil. Det er de med minst kunnskap som tester ut metodene de ser på tv. De som driver aktivt med hund har som ofte andre kunnskapskilder og nettverk.

  SvarSlett
 44. Nina Kristine:
  "Som et lite àpropos: Milan leier hundene i strupehalsbånd, tar dem gjennom situasjoner de ikke liker, som de åpenbart ville unngått om de fikk velge, men som i sin tur ender med at de får beholde livet, får være ute, får være sammen med andre hunder."
  Etter min mening ville det vært bedre å forsterke en sakte tilnærming slik at hunden er tryggest mulig når den går inn i situasjonen den tidligere var redd for.

  Det du skriver om SCPA vet jeg for lite om til å uttale meg. Har ikke animalplanet, discovery og alt det der :-)

  "Og utfordringen er der; vis oss. Vis oss flere metoder som faktisk kan hjelpe "værstingene". Fortell om hunden som var familens tyrann og nabolagets skrekk, som forvandles til en avslappet gladgutt ved hjelp av en norsk hundepsykolog. Alle elsker solskinnshistorier!"

  Familiens tyrann og nabolagets skrekk som blir til en avslappet gladgutt kan jeg faktisk ikke huske å ha sett i en eneste Hundehvisker episode (nei, har ikke på langt nær sett alle). Men igjen, definisjon tyrann, monster og nabolagets skrekk..
  Og det finnes mange lignende hunder som har blitt hyggelige, fine hunder ved bruk av positiv forsterkning. Spør hundeeiere som har vært hos atferdskonsulenter i Norge.

  SvarSlett
 45. Jeg har erfart med en hannhund som vi overtok 4 år gammel at man fint kan forme ny adferd med positiv forsterkning. Hunden det gjelder hadde vane med å skrike/bjeffe når det var mat å få. Vel, da var det å nærme seg hundegården med matbøtta slik at han så at det var mat på gang. Stoppe opp og stå stille til han tidde stille et øyeblikk. Ta et skritt eller to mot porten, stopp så fort han satt i gang å skrike. Jeg gjentok dette noen ganger og så, eureka! han forsto hva jeg ønsket. For hver gang han tidde stille, kom jeg nærmere med maten. Problemet løst etter noen repetisjoner. Han glemmer seg noen ganger, men nå er det nok å spørre med vanlig stemme: Hva er det nå da Kjell? Før treningen hadde jeg kunnet rope meg både hes og sår i halsen uten resultat.

  SvarSlett
 46. Må bare legge til at jeg er gammel nok til at jeg har vært gjennom tidligere oppleste og vedtatte metoder som biting i øret, legge på rygg, kaste ting ved innkalling og rykk i båndet ved trekking i båndet.
  Jeg er også gammel nok til å vite at av to metoder som virker, er den "snilleste" mest hyggelig for meg og hundene. Mest holdbar også.
  Nå skal jeg være litt usakelig, i mine øyne er ikke Millan noe annet enn en opportunist av en ulovlig innvandrer som baserer seg på forhistoriske metoder han har lært av faren sin i Mexico og som har hatt næringsvett.
  Slike metoder ble brukt her til lands for mange år siden. Jeg vet om en som ble ansett for å være ekspert på problemhunder på 80 tallet. Han brukte å provosere fram den uønskede adferden for å kunne ta hunden for det. Han prediket også om å "slite ut" hunden på tur før man begynnte å jobbe med den. Han var tilhenger av å bryte ned for så å bygge opp som han kalte det....

  SvarSlett
 47. Veldig bra skrevet! kommer til å linke til dette innlegget på min blogg:)

  SvarSlett
 48. HEEELT enig, veldig bra skrevet! Jeg måtte nesten også lage et innlegg og linke til deg, for jeg skulle ønske at ALLE i hundeverden kunne få øynene opp for det her.. Metodene hans er farlige i feil hender!!

  SvarSlett
 49. Utrolig flott skrevet! og en ypperlig samling av videoer og eksempler. Jeg vet jo utmerket godt hva jeg selv mener ang Cecar Millan og hans metoder, men sliter med å fprmulere det slik at folk kan forstå hvorfor jeg mener det jeg mener, men det synes jeg du fikk bra frem her, selvom folk ofte har gjort seg opp en mening og er ofte vanskelige å snu unasett hvordan argumenter man har.

  Og til endel kommentarer over her. Jeg har selv nå en unghund som har slitt med ekstrem usikkerhet.Både ovenfor mennesker og andre hunder. Jeg har aldri vært i nærheten av å korrigere han, men har på pene måter vist han hva han får lov til. Jeg kan hviske ting for at han skal forstå hva jeg mener, og jeg trenger ikke be han følge etter meg på tur, han bare GJØR det. Og dette tror jeg er ett resultat av måten jeg har trent han på. Jeg har ikke unnet dominans og lederskapsteoriene mitt hundehold en eneste tanke, jeg har KUN fokusert på å gi hunden min en trygg hverdag, med trygge rammer, sakte men sikkert bygge opp selvtillitten hans og mestringsfølelsen hans til verden rundt seg, og hatt en gradvis tilnærming til både forskjellige miljøer, mennesker og hunder.

  Så han har gått fra å være en livedd tass, som overhodet ikke likte fremmede mennesker, han har aldri kommet dit hvor han har gjort bitt noen i forsvar, men hadde jeg ikke vært konsekvent på at han ikke skulle utsettes for ubehagelige situasjoner, hadde han nok vært i bolken som hadde vært avlivet nå.. Etthvert individ som føler seg truet, går til slutt i angrep i selvforsvar for å redde seg selv.

  Nå er gutten min 18 måneder, og han er blitt sosial. Dette er noe av det mest fantastiske som har skjedd i mitt hundehold tror jeg. og alt dette med gradvis tilvenning på hans premisser av mennesker. Kontrollerte møter, og konsekvent trening av figuranter på hvordan de skal oppføre seg, og KUN skape postive assosiasjoner til mennesker, har virkelig snudd om hunden min. Har vært på eett hundetreff nå i helgen, og folk ser en fullstendig annen hund enn de før har sett.

  Han har også vært der hvor han har fått panikk i forskjellige miljøer. Altså fått skikkelig anfall ved å være i fremmede miljøer, der det har endt med biteanfall og småutagering i frustrasjon fordi det ble "for mye" for han å takle. Og igjen, gadvis tilvenning av fremmede miljøer, MYE tålmodighet, og en ekstrem respekt av individets problemer og angst sametidig som jeg har måttet pushe han forsiktig fremover for å få fremgang i ting. Ting har tatt tid, men han er ikke til å kjenne igjen. Han er en stor og fin rottweiler hann som blir sett på som en pusekatt nå av nesten alle han møter. For å si det temmelig mildt, så så folk IKKE slik på han før....

  Og angående valpemor som tar ungene i nakkeskinnet... der synes jeg vedkommende skal studere litt valpekull og en mamma før en slik uttalese kommer. Ser man etter så flytter valpemora sjeldent på ungene sine, det er som regel vi mennesker som flytter på dem før de kan evt gå selv. Og dessuten bæres de ikke over nakken.

  SvarSlett
 50. Og jeg kjenner til flere som har brukt samme metodene jeg har brukt på Tellus på blant annet ekstremt mishandlede hunder, og nå ett par hunder fra en huskysak, der hundene aldri har vært tilvennet mennesker. Og jo, hun gjør store fremskritt, og dette er antageligvis værre enn mange av CM sine hunder. Mange av hundene klarer jeg ikke å se på ekstremhunder som MÅ avlives dersom ikke noe gjøre med en gang. Dersom man skaffer seg en viss kunnskap om kommnikasjons måter og språket til hundene og studerer generell læringspsykologi, er det på en måte ingen tvil om at CM metoder virkelig ikke er noe å bruke!

  Jeg kan også føye med at jeg for noen år tilbake trente min vorsteh tispe med nakketak, truende kroppspråk, og jeg ELSKET CM. Jeg var AKKURAT like uviten som mange hundeeiere som uttaler seg FOR cm, jeg trodde det jeg mente var riktig, og LO av folk som syntes noe annet. Men heldigvis har jeg lært ekstremt mye om naturlig adferd og språk og generelt mer om individers eksistens, og har snudd TOTALT om. Og å gå fra å være en CM elsker, til å bli en ekstrem motstander, synes jeg egentlig sier mye, da jeg føler det har kostet meg mye å faktisk gå en så fullstendig annen vei enn hva jeg mente før. Heldigvis lærer man av sine feil, jeg syne bare det er så synd at vi mennesker ikke klarer å se hvor etisk feil disse metodene er. Det er ikke nødvendigvis snakk om treningsmetoder alltid, men SYNET folk har på individer, enten det er mennesker eller hunder. Fremgangsmåten jeg har brukt på min hund, har folk selv brukt på MEG i psykiatrien. Det bygger på omtrent eksakt de samme prinsippene, men jeg har føyd til min kunnskap om hundens språk og naturlig adferd i tillegg for å få en bredere forståelse.

  det er utrolig synd at postive metoder av arbeid med "problemhunder" ikke kommer tydeligere frem i media og i søkelyset så folk faktisk kan se at dette FUNKER. Jeg fr ekstremt vondt av å se mange av disse filmene, og vet nesten ikke om jeg skal le eller grine når CM reiser fysisk opp halen til en hund for å gjøre den mer selvsikker..

  SvarSlett
 51. http://www.bt.dk/bttv/clip/12/15311

  herlig at teamet hans avbrøt intervjuet, det ødelegger jo ikke hans troverdighet nei! :)

  SvarSlett
 52. Utrolig bra innlegg! Du satte meg på tanker som jeg ikke har tenkt på før. Jeg har ikke drevet med hund lenge, men har alltid trenet med positive måter, for det er det jeg blei kjent med først og jeg ser at det fungerer. Aussien min har lyst til å jobbe og lyst til å gjøre det beste den kan for å gjøre meg glad=) og det gjør at vi jobber i team og jeg får ett veldig godt forhold til hunden min=) Så det er noe jeg anbefaler alle. Det handler faktisk bare å bruke sunn fornuft.

  Man må se hva som fungerer best. Man må prøve seg fram. Forskjellige metoder fungerer på forskjellige hunder. MEN noe alle burde tenke på ER at en hund lærer fort..! Den lærer veldig fort hva som er rett og hva som er galt. Bruker du riktig innlæringsmetode, lærer hunden dette ganske fort. Hvis du gang på gang må "mase" på hunden din, skjønner den ikke hva du vil. Da m du finne en annen metode. Jeg føler da at mange blir bare strengere og strengere og slår og sparker, hyler og river og vrir i ører og tar helt av. MEN husk nå da at hunder forstår ikke hva vi sier. vi må vise hunden våres, LÆRE hunden hva vi vil. Og hvis ikke hunden skjønner det, må VI faktisk lære oss å LESE hunden vår, LYTTE til hunden vår, for den sier faktisk ganske klart ifra om den skjønner eller ikke. Hvis noen snakker på italiensk til meg, så skjønner ikke jeg bæret.. da må italieneren vise meg hva han vil. skjønner?? hvis han blir sinna og snakker bare enda mer og hyler og bærer seg gjør det faktisk ikke saken bedre...=)

  Noe noen sa til meg en gang som jeg syns var faktisk veldig fornuftig er:

  Hunder må lære ting, og positiv måte med positiv oppmuntring gjør at hunden vil være mer villig til og jobbe for oss. Men gjør den noe galt, må den også få beskjed om det. En hund trenger grenser og regler, men det går ann å si/gjøre det på en ålreit måte som hunden forstår, uten å måtte slå, hyle, sparke etc. Noen trenger kanskje og bli tatt mer strengt enn andre, men gjør du det på en eller annen snill måte, er det værste du kan gjøre å være snill med hunden din, om den fungerer eller ikke=) velger du en tøff måte, så kan det være "greit" innen en fornuftig grense om det fungerer, men ser du ingen forbedring innen du har gjørt det samme 3 ganger, og fortsetter med den metoden, er det rein dyremishandling. Fungerer det der og da, men må en uke etterpå begynne på nytt igjen fungerer det heller ikke. Husk at dyr er følsomme og er ikke lagd av metall. de kan få indre skader, brekke bein, belastningsskader etc...

  Jeg leste litt lengre oppi her der noen spurte: tenk over hundeholdet ditt, hvorfor har du hund? Er ikke lykken å ha en hund å være lykkelig sammen med? å kose seg med? =) ha det morsomt med?

  Tenk litt over det.. Vil man straffe hunden sin hele tiden? Eller vil man ha ett avslappet forhold til hunden? jeg syns det er noe å tenke på iallefall.

  Jeg har kommet mer og mer inn i hundemiljøer, og mener absolutt ikke at jeg er noe ekspert! på ingen måte, men lufter tankene mine. Noe jeg ser veldig ofte er at førstegangshundeeiere som havner på ett kurs og lærer noe der, tror på det de lærer med en gang.. VI MÅ VÅKNE OPP! føler man at det er feil, må man ikke bare godta. Lær hundespråk, dempende signaler osv! Noe som alle burde kunne: En krypende hund med halen mellom beina er IKKE glad og har det ikke bra! En logrende hund ER Glad=)
  Husk også at det i de aller fleste tilfeller er vi som skaper aggressive hunder, der vi ikke leser hunden. Man må ikke straffe en hund som demper...! kløing, gjesping,nysing, etc. Les om hund, men ikke bare les en ting, les litt overalt og om forskjellige metoder og bruk hue=)

  Blir litt veldig engasjert jeg, og får veldig trang til å få ut alle tanker og meninger jeg har.. men blir så frustrert:P men skal slutte nå:P

  og til slutt: Helstrup er ikke antitrekk, det bygger du bare mer muskler med, ANTITREKKsele/grime er for å unngå trekking. Ellers så kan man slutte å være lat OG TRENE positivt så hunden får lyst til å gå pent hele tiden:D

  SvarSlett
 53. Hei, og takk for interessant lesning!

  Jeg startet nylig en konkurranse på Hundefeber.no hvor man kan vinn gratisbilletter til Millans show i Oslo.

  Man kan trygt si at det hersker en stor uenighet knyttet til hans treningsmetoder her i Norge.

  Av ca 35 foreløpige bidrag har det utenfor konkurransen kommet inn hele 62 "strenge" henvendelser fra hundeeiere som syntes det Millan driver med er skammelig og som ikke ønsker å delta!

  Ganske overraskende tall ikke sant?

  Hilsen Trond
  www.Hundefeber.no

  SvarSlett
 54. Hei Trond
  Det syntes jeg var positivt. Men, må si jeg synes det er ille at det reklamerers over en lav skog og deles ut billetter til showet hans. Ser aldri det skje når andre mer positive, og etter min mening mye dyktigere, internasjonale trenere og atferdseksperter kommer til landet. Må de være TV stjerner for at dere og andre skal engasjere dere? Og hvorfor ikke et litt mer nyansert engasjement?

  SvarSlett
 55. "I Norge går vi tur med hundene. Det er kun et fåtall av hundene som ikke får nok fysisk mosjon. Vi trenger altså ikke en karismatisk TV-personlighet som forteller oss at hundene våre har behov for å være ute på tur hver dag."

  Jeg har lest artikkelen, og synes du har mange interessante betrakninger, men akkurat her tar du direkte feil. Altfor mange hunder får ikke den mosjonen de skal ha, og bakgrunn for det kan være sammensatt. Latskap, ja kanskje for noen, men for de aller fleste dreier det som om galt valg av rase iforhold til livsstil, bomiljø og aktivitetsnivå. Her har vi en stooor informasjonsjobb å gjøre. Jeg har ikke tall på hvor mange som har kommet og bedt om hjelp, og hva finner jeg? Innestengt energi og mangel på stimulans.

  Mosjon, trening og kos i den rekkefølgen. Her er nok de aller fleste hundekjennere ganske enige er min oppfattning. Dette kan nok aldri sies for ofte.

  Med vennlig hilsen
  Knut E. Sandersen

  SvarSlett
 56. Hei Knut E. Sandersen
  Ja, det er nok mange også i norge som går altfor lite tur med hundene sine. Og dessverre mange som aktiviserer hundene sine for lite mentalt. Jeg tror allikevel det store flertall får nok mosjon. Sammenlignet med mange andre land har hunder i norge et luskusliv i så henseende. Hadde hovedessensen i CM's program gått på mosjon og trening - hadde jeg ikke giddet å skrive om programmet. Hadde det i tillegg tatt opp trening ved pruk av positiv forsterkning kunne jeg ha hyllet programmet ;-) Dessverre er det bruken hans av smerte og skremming i treningen, eller rehabiliteringen som han kaller det, som kommer mest frem og som er farlig når "vanlige" hundeeiere tar det i bruk. Også tolkningen hans av hva som er årsaken til problemene virker på meg ofte helt feil, det kan se ut som om han ikke lerser/forstår hundenen særlig godt og heller ikke har god nok kjennskap til trening av hund ved bruk av metoder som ivaretar både hund og eiers velferd.
  Som sagt så sier og gjør han mye bra. Hundene trenger Mosjon, trening og kos :-) Hadde det bare stoppet der...

  SvarSlett
 57. Hahaha... Må le litt , for du har VIRKELIG IKKE forstått hva CM står for, hva han jobber med å ikke minst hvordan han jobber med hundene!!!!Håper Spektrum blir helt fullt av Cesar Millan- tilhengere!!Har vært på dette foredraget tidligere å det er virkelig verdt å få med seg!!

  SvarSlett
 58. flirer rett tilbake på deg, berte, og synes i samme øyeblikk skrekkelig synd på hundene dine, om du har.

  SvarSlett
 59. Synes du skal være forsiktig med å blande inn hundene mine..... De vet ikke du noe om. Å jeg har ikke problemhunder å har heller aldri hatt bruk for noen av CM sine metoder på de. så hvis du eier noen som helst form for selvrespekt så blander du ikke de inn, frøken/mister anonym...

  SvarSlett
 60. Jeg synes det er helt utrolig flott at en gjeng imbesile idioter skal diskutere en mann de ikke kjenner, ikke har møtt og som de vet lite eller ingenting om. Her synses det i alle retninger. Å det mennesket her som oppfører seg som om hun skulle være gud´s gave til hundene har en bikkje i 6 år uten å løse småproblemer!!

  Gå hjem skamm dere, fei for deres egen dør så tenker jeg dette blir en bedre verden både for oss å alle hundene våre!

  SvarSlett
 61. Siden jeg leser her nå å ser at folk tydeligvis er veldig imot pigghalsbånd og strømhalsbånd på hunder så tenker jeg at kansje vi burde bare forby allt som heter jakt, jakthunder, jegere osv.. siden stort sett alle jakthunder bland annet blir strømmet for sauerenhet. Kan vi ikke gi alle jegere en clicker da å be dem fikse den sauerenheten på en positiv måte?

  SvarSlett
 62. Har prøvd å la være, men nå må jeg bare uttale meg litt, jeg også... Jeg har lest Cesars bøker, sett mange hundre timer av hans TV-program, lest alt jeg har kommet over av både rapporter både for og i mot og tillegg møtt mannen personlig og snakket med han i en halvtime. Jeg har dermed tørt på føttene for å uttale meg litt om han,i tillegg jobber jeg med hunder og ikke minst hundeeiere og har utdannelse i pedagogikk og læringsteori. Jeg kan ikke annet enn å skrive under på bloggen din, Nina, og på alle kommentarer fra deg til "debattantene" her. Massevis av påstandene til dine "kommentører" lar seg enkelt tilbakevise med anerkjent forskning, heldigvis.
  Uenighet og diskusjon, når den er saklig, leder heldigvis ofte til utvikling!
  Jeg signerer med et fast sitat fra min samboer, som er mangeårig sjef for forsvarets hundeskole i Sverige og står bak noe av den mest avanserte hundetrening som er gjort:
  "Trener du hund med vold og korrigeringer, er det enten fordi du er dum eller ikke kan lese. Den ene er ofte en følge av den andre."

  SvarSlett
 63. "Å det mennesket her som oppfører seg som om hun skulle være gud´s gave til hundene har en bikkje i 6 år uten å løse småproblemer!!" Hvem sikter du til??

  SvarSlett
 64. Anonym: Pigghalsbånd er forbudt i Norge. Strømhalsbånd er kun lov i aversjonsdressur av autoriserte trenere. Har selv en hund som er klikkertrent i forhold til sau, og en som ikke er det. Han som ikke er det må selvsagt holdes under kontroll nær sau.
  Selv har jeg ikke noe i mot Millan som person, det er metodene han bruker i rehabiliteringen jeg er i mot. Jeg tror han er en hyggelig person, og jeg tror han er glad i hunder. Det er ikke mannen jeg missliker, men metodene. Er det vanskelig å forstå?
  Regner med det er jeg som skal tro jeg "er guds gave til hundene"? Det hadde vært noe :-)
  Dessverre, er nok ikke det. Jeg bruker det jeg har av utdannelse og erfaring i jobben min samtidig som jeg stadig vil lære mer for å kunne gjøre en bedre jobb.
  Jeg har etterhvert en lang utdannelse innen hundetrening og atferd, jeg har også forholdsvis lang erfaring som instruktør og hundetrener.
  Felles for alle utdannelsene jeg har, kurs jeg har gått og seminarer jeg har deltatt på innen tema hund, hundetrening, læring er at trening og endring av atferd ved bruk av aversiver ikke er å anbefale. For de som lurer på hvor jeg har min utdannelse så finnes CV'en her: http://www.hundifokus.no/index.php?id=2214&pageid=1550
  Jeg fortsetter å utdanne meg - det er mye kunnskap der ute!
  Regner med det er hunden min, Jack dere refererer til som hunden med "småproblemer"? :-) Han er heldigvis ikke min første hund - og jeg er ingen fersk hundeeier. Jeg synes selv at vi klarer oss bra, Jack og jeg. Han har nå fått en "diagnose" som fortsatt er under utredning, og vi tar hensyn til det under treningen. Hunder som mennesker kan ha problemer som ikke bare kommer av dårlige foreldre eller eiere, noe det er viktig å være klar over når man jobber med hunder og hundeeiere. Jacks første eiere gav ham bort da han var for mye for dem. Jeg syntes da han var en super hund, og det synes jeg fortsatt.

  SvarSlett
 65. Jeg synes faktisk follk begynner å bli litt for private nå. Så jeg kommer nå til å slutte å skrive innlegg. Synes ikke man skal blande inn hverken Nina, hundene hennes eller mine hunder. Det er ikke oss som er diskusjonen her , men metodene til CM. Folk får selv bestemme hva de synes, men jeg synes det er dumt å utelukke disse metodene helt da alle hunder er like forskjellige som mennesker er. Men sier ikke dermed at jeg synes alle og enhver skal bruke disse metodene. Jeg synes CM er en dyktig hundekyndig person som man skal vise respekt! Gleder meg til foredraget han skal ha i Oslo, da dette er et veldig bra og innholdsrikt foredrag som flest mulig burde få med seg.
  Du har en veldig flott blogg Nina. Fortsett med ditt flotte engasjement innen hundemiljøet!
  Takk for meg.

  SvarSlett
 66. Jeg har selv lest og sett mye av CM, men vet desverre veldig lite om trening gjennom positiv forsterkning saa jeg er mer nysgjerrig enn kritisk...

  Det jeg stusser mest over er om det ikke er en forskjell mellom korreksjon og "straff"? I mine oeyne er mye av det jeg ser CM gjoere korreksjoner. I forskjellig grad, ja. Og noen ganger over i det litt for ekstreme... men veldig ofte oppfatter jeg at det er en bestemt, men kjapp (og ikke smertefull) koreksjon med intensjon om aa (som han selv sier) "snap it out of it". I de fleste tilfeller ser jeg en hund som beveger seg videre fra hendelsen uten aa eskalere til hoeyere nivaa av fiksering, som har vaert det vanlige reaksjonsmoensteret til hunden i tilsvarende situasjoner. Skal en hund over hodet ikke korrigeres? I mine oeyne er det bedre aa ta et problem naar det er paa nivaa 1 istede for aa la det eskalere til 9 eller 10... Er en korreksjon alltid noe negativt/ubehagelig?

  SvarSlett
 67. Louise:
  Hovedforskjellen på metodene er at CM legger opp til at hunden skal feile for så å korrigere/straffe hunden.
  Jobber man hovedsaklig med positiv forsterkning legger man opp til at hunden skal lykkes for så å forsterke (belønne) riktig atferd. Man provoserer altså ikke frem problematferden som CM gjør (se her: http://www.youtube.com/watch?v=FPRAQXOAMz0 )
  Er det f.eks. en hund som utagerer mot andre hunder starter vi på den avstanden hunden takler for så å suksessivt jobbe oss nærmere, hele tiden på det nivået hunden takler. Vi jobber for å endre hundens oppfatning av f.eks. andre hunder. Ikke for at den skal la være å utagere pga redsel for straff.

  SvarSlett
 68. -- DEL 1 av 3 --

  Hør her... Millan's metoder er myye bedre enn metodene som blir brukt av typiske "familier" som skaffer seg hund. Kan tenke meg att 70% av alle familier som får seg hund fordi datter eller sønn vill så gjerne ha en hund kjører på med Knips på snuten, knips på øret, klype den i tunga, holde hundens munn lukket når den bjeffer mot andre hunder/dyr/mennesker, og sender hunden på gangen/i buret når den gjør noe galt, pøser på med "FYYYYYYY!...." "FYYYYYYYYYYYY!..." "NEI!" "DEKK!" "GÅ OG LEGG DEG!" "SKAAAM SEG!...." "TEI!" Og så har dem møtt opp èn gang på hundekurs, så tur med hunden går i "FOT!" "NEI!" "FOT!" "KOM HER!" "NEI, GÅ FOT!" Cesar budskap er att som hundeeier skal du være rolig og sikker på deg selv og hva du mener, IKKE kjefte på hunden, men heller bare fortelle hunden på 1sec att det var feil. Når Cesar trekker i hundelenka så skader ikke dette hunden, den tar det ikke personlig, den vet bare att det som den gjorde nå er ikke akseptabelt. Folk sier att hunden syntes det å få ett nykk i båndet, eller 3 fingrer i sida er dyremishandling og eneste grunnen til att det fungerer er fordi det er så ubehagelig att hunden utfører riktig oppførsel for å unngå ubehag eller smerte, dette er så feil som en kan få det, hunden min får gjennomgå 100 ganger mer "ubehag / smerte" gjennom lek en den gjør av ett nykk i bandet, og den elsker fortsatt å leke, uansett! Hunder vil ikke være aggressive, når en forteller hunden att den ikke skal knurre mot en annen hund ved å gi den ett rykk i båndet, så har den det supert, fordi den kan da hilse på hunden, og kanskje til og med leke med den. Dette er med på å hjelpe hunde med å fungere sammen med andre, og ikke minst sitter den på rett spor om den ikke er på det fra før. Folk som ser Cesar i aksjon for første gang og missliker det, tror att han er sint når han setter en hund på plass, men det er han ikke. Jeg har møtt folk som utfører Cesar's metoder og hans berømte "Tsj" og flesteparten har missforstått totalt,

  SvarSlett
 69. -- DEL 2 av 3 --

  Dem trekker i lenka med ett utrykk i fjeset som ser ut som de skal drepe hunden sin, så skriker de "tsj" aggressivt, og da skjønner jeg hvorfor folk tror det er mishandling. Når en skal trekke i bandet sammen med ett "tsj" så skal det bare gjøres og ferdig med det, og tenk att hunden din er fortsatt det beste som finnes, og vær positiv hele veien. det er ikke straff... Straff er når hunden sniker brødskiva fra fatet ditt og du hopper opp i en fei og roper "FY DEG! FYYYYY!" Og eventuelt fører hunden din strengt ut i gangen og lukker døra med ett "BLI!" da har du straffa hunden din, riktig måte er: Hunden din rapper brødskiva, ikke få panikk, bare reis deg rolig og hent det som er igjen av den, ikke si noenting, ligg den fint på fatet, for nå er du forberedt, sitt og vent på att hunden din kommer for å hente den igjen, gjør den ikke det så har den skjønt att den ikke fikk lov, fordi du tok den ifra han igjen, men kommer den bort igjen så venter du til den gaper etter maten, og da gir du ett kjapt "støt" i sia på baken eller i nakken, uten å være hardhendt, og uten å dytte, samtidig som du sier "tsj" eller "nei" eller hva du vill, lyden er ikke viktig i den forstand, det må bare komme en lyd fra deg, UTEN Å VÆRE SINT! :) Det verste jeg ser er folk som konstant er sint på hunden sin. husk, sint er aggresjon, og dette føler hunden din, og den føler og når du IKKE er det. Når Cesar retter på hunder med ett rykk i båndet, så har du kanskje lagt merke til att han alltid setter løkka helt opp under ørene på hunden, dette er ikke for å komme til følsomme nerver som mange sier, dette er fordi att en hund som er fiksert på ett mål, feks en annen hund den ikke "liker" så er hunden veldig tens, og alle musklene i kroppen er spent, så om du ser for den ett tre i storm, så har du kanskje lagt merke til att treet beveger seg ikke helt nede, men på toppen av treet så vaier det som bare det, dette, samme gjelder for hunder, musklene til nakken og ryggen er med skuldrene, og da mye sterkere nede enn oppe,

  SvarSlett
 70. -- DEL 3 av 3 --

  så fester en båndet oppe så får ett rykk funksjon fordi uansett hvor stiv hunden er så vill hode bevege seg ørlite grann vekk fra målet, og han mister fokus, men er løkka nederst i nakken så har ikke rykket noe funksjon, fordi du drar ikke bare hodet vekk, men også hele kroppen, og det er jo selvsagt tyngre, så hunden står fortsatt i samme posisjon. Om jeg sier til ungen min, Kan du gjøre leksene dine nå? og han sier nei, ikke enda, jeg skal bare.. så kan jeg gjøre 2 ting, enten si Jo! Kom igjen, gjør dem nå, og i tillegg er irritert/sint så åpner jeg en dør for diskusjon om leksene skal gjøres eller ei, Eller jeg kan gå en annen vei og si, "Nå er det lekse tid." og samtidig går og slukker tv'n, uten å være stressa/irritert/sint så er det bestemt, jeg slukker ikke tv'n fordi han ikke vil, jeg slukker tv'n fordi det er lekse tid, og om det allikevel sku bli klaging over det og han prøver å lure seg unna og sier att han skal bare se eller gjøre noe, så sier jeg bare "nei." ikke ett "nesten nei" og ikke ett "sint nei", men ett "sikkert nei" så ungen min er 100% sikker på hva han skal gjøre, og etter leksene er det kos igjen. Det er slik det fungerer og ikke slik som alle Cesar hatere tror. Som en "Horse Whispere" sa: "Det finnes Gulrot trenere og det finnes pinne trenere, og så har du han med Gulrotpinnen" jeg foretrekker gulrotpinnen og det tror jeg de fleste som har litt vett i toppen gjør også. En siste ting å tenke på når det gjelder dette temaet, Om du leke sloss med din hund og i leken så dytter du hunden din med makt så han sklir 3 meter på labbene sine bortover parketten, har du mishandlet hunden din da? Svaret er nei, så absolutt ikke :P hunden din kommer logrende tilbake og hopper på deg. Men la oss si hunden din tisser på den fine parketten din, så du blir sint og dytter hunden din med nøyaktig samme kraft, så den sklir like langt på parketten din, og han ligger halen mellom beina og gjemmer seg, har du mishandlet hunden din da? Svaret er: JA! Og du har mister min respekt;) Så ikke kritiser før dere vet hva det hele handler om :D

  SvarSlett
 71. Jørn: http://www.youtube.com/watch?v=RFCGtatpCwI
  Jeg har skrever hva jeg mener utallige ganger tidligere i tråden - og jeg har også førstehåndsinformasjon fra hundeeier som har hatt hunden sin i trening hos Millan. Og det gikk dårlig. Sier ikke at det ikke kan gå bra, det kan det nok - men dessverre er det mange som får hunden sin mer ødelagt enn det den var før etter å ha brukt Millans metoder. Det er da vanskeligere å rette opp enn om de i utgangspunktet hadde søkt hjelp hos trenere som benytter seg av positiv forsterkning og veldokumentert læringsteori i treningen av hundene. Og som du sier Jørn, mange tar metodene til Millan i bruk uten å være dyktige i bruk av straff. Da går det gjerne riktig ille...

  SvarSlett
 72. En skal ikke straffe hunden sin. UANSETT.
  Cesar Millan straffer IKKE hunder.

  SvarSlett
 73. Jørn, da lurer jeg på hvordan du definerer straff?
  Og hva du kaller spark i mellomgulvet, strøm, hengning osv.

  SvarSlett
 74. -- DEL 1/2 --
  Utdrag fra wikipedia: Straff er en negativ reaksjonsform på uønsket oppførsel eller handling. http://no.wikipedia.org/wiki/Straff

  Med andre ord, Straff betyr å påføre andre noe negativt.

  Om du dytter hunden din hardt i lek så har det ingen innvirkning på hunden din, gjør du det med sinne/negativitet så har det veldig mye å si for hunden din.

  Makt mot en hund er skadelig for hunden om intensjonene dine er å skade hunden, Men det finnes selvsagt grenser, Du skader en hund selv om du slår den med ett balltre over hodet, men med ett smil om munnen.


  Hunder ser ikke på sparking slik mennesker ser på det, og han sparker ikke hardt, selv om det kan se slik ut når hundene hopper vekk fra foten hans. Det handler ikke om å påføre skade, det handler om å få hunden ut av den fokusen den er i. Cesar rehabiliterer problemhunder, Nytter ikke å stå med en godbit i neven når hunden vil drepe deg. Hva mener du med henging?? han har ikke hengt noen, kanskje du mener når han holder hunde båndet over hunden med fingertuppene sine? eller når han har strake armer over en hund som har funnet ut att han skal ta han? Skal si deg det att en bør heller ta tak i di som ikke klarer å gå tur med sin egen hund, bandet er så stramt att en kan spille musikk på det, og strupelenka som ble kjøpt i håp om bedre gange gjør ikke ting bedre heller...

  SvarSlett
 75. -- DEL 2/2 --
  Og så var det det med Strøm halsbåndet, Det halsbåndet har 2 funksjoner, den ene funksjonen gir "høy / lav" strøm, og den andre funksjonen Vibrerer, ikke fordi det er så lite strøm att hunden bare kjenner en vibrasjon, men fordi den faktisk vibrerer, slik som mobiltelefoner gjør, bare ikke like kraftig. Det høyeste vibrasjons nivået er svakere en vibrasjonen på di fleste telefoner idag... Cesar bruker kun vibrasjons funksjonen, Og ikke noe annet, att folk egentlig ikke følger med, men får med seg att han bruker "e-Collar (strøm halsbånd)" på hunder forteller meg hvorfor han blir mislikt, men folk bør vite hva di sier om andre før di åpner munnen og slenger dritt. Han velger "Positiv forsterking" fremfor å sette hundene på plass, dette hadde du og alle andre som ikke liker han og hans metoder om dere hadde gjort litt research, og da snakker jeg ikke om research blant "Millan hatere", for det er ikke research, det er syklubb virksomhet og antagelser. Se alle sesongene av showet hans, les alle bøkene hans, og prøv ut hans metoder når du vet hva du gjør og ikke når du ser på det som straffing av hunden. Og som sagt, Cesar REHABILITERER Problemhunder og ekstremtilfeller der flere andre trenere har prøvd seg og feilet. Dette er hunder som skulle vert avlivet ifølge trenere som har feilet.

  SvarSlett
 76. Jeg har sett en del av episodene, både nye og gamle. Jeg ser ingen grunn til å se alle for å vite hva jeg snakker om. Jeg har sett i bøkene hans, har andre, og for meg mer interessante, bøker som ligger høyere på må lese listen. Og som jeg sier i hovedinnlegget - CM sier og gjør mye bra. Jeg har ikke noe i mot ham som person. Dessverre gjør han også mye som er direkte skadelig for hundene. Jeg har noen års erfaring med trening av hunder, inkludert atferstrening av såkalte problemhunder. Kall det rehabilitering eller trening, det er to sider av samme sak.
  Jeg har noen års utdanning innen hundeatferd og trening av hunder. Jeg driver ikke syklubb, hva enn du mener med det!
  "wikipedia: Straff er en negativ reaksjonsform på uønsket oppførsel eller handling." Om ikke dette er en negativ reaksjonsform så vet ikke jeg :-)Kvelning :http://www.youtube.com/user/AntiCesarMillan#p/f/21/Qh9YOyM2TAk
  Denne hunden ble senere omplassert og trent ved bruk av andre metoder, fungerer nå greit med andre hunder - ikke takket være CM.

  Sitat fra en som selv har brukt CM som trener:
  "I hired him to "train" one of my Filas. Also, I (can't believe) paid for him to stay at the "psychology center" for 15 days while I traveled. I was a supporter of his "method", even. When I picked him up he had a scar on his eye from a dog fight. They did not acknowledge anything..
  I strongly suspect he used a shock collar on my dog. Today, this dog has noise phobia associated to separation anxiety, which thanks to various positive methods, I have been managing. I attribute this "gift" Cesar Milan gave me as a text-book behavioral fallout from methods in which suppression is used."

  Det finnes utallige artikler og forskningsrapportergjort av internasjonalt høyt ansette hundetrenere, etologer, veterinærer osv. som konkluderer med at metoder i stor utstrekning brukt av CM er til skade for hunder. Du må ikke lete lenge for å finne disse, men for å finne internasjonalt anerkjente profesjonelle som støtter opp om CM's metoder tror jeg du må lete lenge.
  mvh
  Nina

  SvarSlett
 77. Det jeg tror mange her inne glemmer er at dyrene, samme hvilket, ikke lever i vår "beviste" verden, som er fylt av empati(forhåpentligvis) og en evne til å rasjonalisere noen av våre handlinger, både "straff" som det kalles eller en konstant positiv adferd. Jeg har hatt mye erfaring med forskjellige dyr, spesielt katt og hund, og det som er klart er at jeg ikke har kunnskap eller erfaring til å heve meg så høyt som mange her. Men noe jeg vet er at dyr er dyr!
  Og de har en annen oppbygning i hjernen, oppfatter følelser og virkeligheten på en helt annen måte enn oss mennesker.
  Så å gi dem våres hjernestruktur er helt absurd.
  Og igjen, de er dyr, som fremdeles har en hjerne som er spesialisert for et liv i naturen og i flokk, og et liv UTEN empati.
  Og et liv med noe vi mennesker kan uten innsikt oppfatte som voldelig og urettferdig.

  Et eksempel jeg kan tenke på, er hundeslede kjøring. Det er vel det stedet i menneskenes verden hvor hunder lever i en naturlig flokk.
  Der er det bruk av hva man kan kalde fysisk avstraffelse i form av smerte. Dette er meget akseptert, og grunnen til at dem bruker det til det nivå, er fordi hundene selv konstaterer dominansen ved samme styrke.

  Så det Cesar gjør kan ikke være skadelig for hundene, hvis fysisk konstatering av dominans hadde skadet dem på noen måte, hadde de utryddet seg selv før de i det hele tatt fikk muligheten til å komme inn i vår verden.


  Dere må slutte å se ting fra en menskelig empatisk drømmeverden, den eksisterer knapt for oss, så vi burde ikke presse den over dyr som ikke har en annen oppfattelse av det enn forvirring.

  Og dette er ikke noe jeg har lært av å se på dyr, men å se på mennesker.

  Jeg vil ikke si noe negativt om noen treningsmetode, jeg er ikke utdannet i noen av de. Men for meg er det mer logisk å gå veien gjennom dyrets egen kommunikasjon. Og det kan man bruke til både kontroll og belønning.
  Og jeg har sett at den positive trenings metoden har meget gode resultater.

  Og hvis et menneske hadde vokst opp med bare positive opplevelser(noe som heldigvis ikke finnes), så ville det blitt et menneske med store psykiske problemer.

  Til sist, kanskje alle dyrs kontakt med menneske er et psykisk problem, man kan aldri vite noe helt sikkert, og å sitte å si det med en slik sikkerhet er meget menneskelig, og noe vi alltid har gjort og alltid vil gjøre.

  Men pass på! Verden kan kanskje være flat!

  SvarSlett
 78. Bare det at folk i det hele tatt gidder å dra inn at Millan er en ulovlig innvandrer er sykt. Det er så mye negativt og barnslig som er skrevet av voksne folk om denne mannen her at det er flaut. Han er på ingen måte voldelig, men bruker fysisk kontakt varsomt på enkelte steder. Altså, dere ser han på TV, og TV er noe helt annet enn å møte noen i virkeligheten.

  Jeg er forresten helt enig i det Christian sa om å "snakke" hundenes språk. Alle trenger grenser, og å bli satt på plass, inkl. mange av dere. Det virker som om folk her er opptatt av å følge "reglene" når det kommer til hundetrening - hvilke regler? Det er ingen spesifikke regler du må følge. Det Cesar gjør er å først bli kjent med hunden, og finner ut hva den sliter med, så går han til arbeid. Han bruker tre dager på å hjelpe både eier og hund, bare dette viser at han gjør noe riktig. Bedre enn de fleste som gjerne bruker flere uker/måneder på å vende av en uvane hunden har. Men vi er mennesker, vi kritiserer og vi dummer oss ut. Ingen krever at vi skal kunne forstå hunden, og vi burde heller ikke kreve at hunden skal forstå oss.

  Med det sagt, så vil jeg si at treningsmetoden din, Nina, er nok en kjempe god treningsmetode - FOR hunder med problemer i en mild grad. Vil tørre å kalle det en hverdags-treningsmetode.

  SvarSlett
 79. Flott skrevet, Madelen!!
  Så enig med deg som det går ann å bli!

  SvarSlett
 80. Beklager, men du som har skrevet denne artikkelen har null kunnskap eller innsikt i hva Cesar Millan underviser i. Du påstår at han nærmest mishandler hundene sine (selv om du i samme åndedrett sier at han er velmenende - men unnskyld meg, ingen som mishandler er velmenende).

  La det være sagt èn gang for alle: Cesar Millan oppfordrer IKKE til slag, spark eller struping av hunder.

  Å spre falske rykter og usanne påstander er enkelt på internett dessverre - du burde skamme deg.

  SvarSlett
 81. Må ju bare le av dette vis man leser bøkene til Cesar så skjønner man at han vet vad han snakker om,tror det er lurt å lese seg opp på før man begynner og peke finger! Cesar gjør en formidabel jobb med og rehabelitere hunder ingen andre vill komme nær eller vil ha pga at mennesker ikke kan oppdra sine hunder og gi dem en god flokk leder så di blir ustabile ulykkelige hunder som blir aggressive osv. Alt går ikke at fikse med bare positiv forsterking men må jobbe med lederskapet og være konsekvent. Og det cesar sier er at det er ingen hund sin feil at dem har adferdsproblemer uten vi mennesker som ikke vet hvordan vi skal hantere våre hunder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt det er noen som faktisk ser hva Cesar Millan er og står for !!!

   Slett
 82. Klikket meg inn på et bilde av Cesar Millan på nettet og endte opp på denne siden. Synes det er helt fantastisk at voksne mennesker i det heletatt gidder.... Sitter og kaster dritt til hverandre og krangler om hvem som vet best! Og roper opp om forskning, hallo!!!! Det finnes forskningsresultater som går til fordel for både det ene og det andre, det kommer an på hva forskerne i ugangspungtet vil bevise!
  Jeg synes artikkelen til Nina var bra jeg, helt til jeg leste "Cesar Millan var i utgangspungtet en ulovlig immigrant som via diverse veier har kommet seg til toppen! Et vennskap med Will Smith gav ham et ekstra spark i riktig retning."
  Hmm, så vidt jeg vet så har Cesar jobbet seg fram i livet. Vennskapet med W.S utviklet seg etter at Cesar ble kontaktet for å hjelpe dem med en hund med adferdsvansker. C.M var da kun kjent på folkemunne gjennom mye bra arbeid. Cesar ønsket fra han var meget ung å jobbe i hollywod som hundetrener, og det klarte han, gjennom HARDT ARBEID og ingenting annet.
  Uansett, dere har rett i mye av det dere sier alle sammen, men det ene utelukker ikke det andre.Folk er forskjellige, hunder også.

  SvarSlett
 83. Nå skal ikke jeg utale meg så veldig mye her men. synest hele debatten er tåpelig, her sitter det dyktige hundetrenere og (vasklige) hunde eiere å krangler om hvem som kan mest og ikke og hva som er best og ikke og apotil kritiserer Cm for det meste han gjør. jeg har sett en del programmer med han og dere misser jo hele påenget hans. han ER en god hunde trener og får hundene til å gjøre det de skal gjøre og det uten godbiter for alt de gjør. Jeg er ikke imot godbiter men den metoden der er ikke noe for meg og min hund. gir dere barna deres godbiter for hver ting de gjør ? For hver gang de gjør noe galt så får de kjeft, skammekrok osv. er ikke det å straffe negativt ? Ja kjettinger, pigger osv. kan tildels være brutalt å bruke men det er ikke så ille som alle påstår. Jeg har ei 10 måneder gammel shæfer tispe som er min øyensten, vi har funnet den ultimate tonen og det fra første sekund vi møttes. jeg har aldri brukt deres såkalte negative trening, prøvd kun positive metoder og det har ikke hjulpet en dritt!. jeg sliter med å få henne til å gå pent og nei jeg synest overhode ikke at en hund skal gå to meter føre deg. den skal tilpasse farten etter deg. er noe av det styggeste jeg ser. hva er pent med det? jeg har trent nå i 3 måneder med den snu og vende metoden og det jeg har endt opp med er at hun tror vi skal gå den andre veien også er det pån igjenn med å trekke. jeg har prøvd å korte inn båndet men da ender jeg bare opp med stress. for meg så er det veldig irriterende og slitsomt men aldri i verden om jeg verken slår eller piner min hun! men ja hvis det finnes en metode som kan hjelpe meg med å få roet hunden til å gå pent så sier jeg ja takk! og jeg sier "hjelpe meg" fordi det er jeg som synest det er slitsomt og ikke henne!jeg bruker strupe halsbånd på henne, og ja jeg har røsket litt i det men ikke slik at hun har pepi eller noe. skulle jo nesten tro hun var redd det båndet der men hun tar det gledeligt på seg, faktisk så kan jeg bare holde det i hånden så ordner hun resten selv. Altså det jeg skal fram til er at: selv om du bruker halsbånd med pigger, elektroder osv. så tar faktisk ikke hunden skade av det og jo den lærer av det.

  SvarSlett
 84. men hunden er ikke redd for deg av den grunn men den er var når du går tur. så fort hunden merker at piggene trenger inn så slipper den opp. dette er å påminde hunden om at nå må du slippe opp litt. og det skjønner hunden.Du skal da for F ikke røske i båndet eller dra til deg hunden! la hunden ordne dette selv. og hvis du vil ha hunden nærmere deg så kort inn båndet. så nei jeg kan ikke se noe negativt i dette så lenge du bruker det fornuftigt. la hunden gå med det noen hundre meter også bytter du, hvis hunden igjenn begynner å dra så begynner du forrfra igjenn. det er ikke noe hunden skal gå med hele tiden! Får hunden ubehag så sørger den for det selv! hvis dere tror at en hund ikke skjønner dette så bør dere jaggu meg kjøpe dere en hamster i steden. Dere bruker grinder både ute og inne, hundegarder osv. dere stenger hunden inne! er ikke det en straff ? gjør dere slik med deres unger også? min hund går løs inne og tildels ute. hvis dere gir hunden friheten slik den skal ha og har fortjent med noen få restriksjoner så vil dere få en hund som dere kun kan drømme om. Selv om en hund logrer med halen eller henger med tungen så betyr ikke det nædvendigvis at den 100% trives med det du gjør. noe alle hundetrenere bør vite. en hund kan føle, tenke og er overhode ikke dum! Det irriterer meg at folk skal kritisere andre for dems trening når de pokker ikke kjenner sin egen hund en gang. positiv/negativ trening kan begge være positive, det kommer helt ann på hva du vil rette på og på hvilken måte du vil at hunden skal være. jeg for min del styrer unna gobiter som trening, for meg så er det bortkastet tid, jeg har det mye morro med min hund og det uten den slags. du føler det inni deg og du ser i dens øyne hvis hunden trives med deg og hvor mye den er glad i deg, Dette er ikke noe du kan se! Legg deg på gulvet forran hunden din og stirr den inn i øynene og fortell meg hva du føler, ikke hva du ser. du og hunden din er i ett. så kutt ut dette for dømrade kritikk tullet og konsentrer dere om deres egne hunder og deres bånd tilverandre. alle har hver sin teknikk å trene på og alle er like gode men ikke for alle! Noen ganger så er det litt for mange meninger å høre på. finn din egen vei men la hunden din få være med, det er ikke bare du som trener den men trener også deg, trener deg til å forstå og føle og få nærkontakt med det indre av deg. slik jeg har fått med min hund! Du skal aldri tvinge hunden din til noe men du skal lede den eller la den oppdage sine feil ved hjelp av deg. Hvis du bruker verktøyet på den fornuftige og riktige måten så er ikke det å torturere hunden. du lærer faktisk hunden til å forstå, at trekker den så gjør det vondt og slipper den så får den det bra.men bytt bånd når den går fint. da forstår den! tortur du liksom!

  SvarSlett
 85. DEL 1


  Hei alle sammen.

  Ser det er mange som ennå ikke har skjønt hva Cesar driver med. Bloggeier har skjønt endel, men essensen mangler fortsatt.

  1. Mosjon. Nok mosjon dekker mange behov hos en hund. Åpenbart fordi dyret får brukt energien sin, sånn at den kan slappe av hjemme/inne. Men også å skape bånd mellom eier og hund, der du som eier kan vise deg som det forbildet du skal være.
  2. Disiplin. Dette er noe mange som har barn kan(urovekkende få..). Alle trenger vi rammer og grenser. Uten dette vil vi ikke bli trygge. Det skaper trygghet å vite hva man kan gjøre, og hva man ikke kan gjøre. Disiplin er å fortelle hunden hva du vil, evt. hva du ikke vil at den skal gjøre.
  3. Affeksjon. Dette er noe vi alle er enige om er "trivelig". Kroppskontakt er viktig. Affeksjon er en måte å vise at man er glad i det andre vesen på.

  Disse tre punktene er viktige. Det første punktet mer viktig, det andre litt mindre og affeksjon til slutt er minst viktig (for hunden!).
  Har du en hund som har masse innbygget energi (ikke fått mosjonert), er det en frustrert hund. Da nytter det lite å drive disiplin eller gi kos. (å gi kos i en "masesituasjon" er å positivt forsterke en uønsket adferd).

  Er vi enige så langt? bra!

  "Rolig, men bestemt". Det er energien du skal utstråle (helst hele tiden, ikke bare når du er med hunden).
  Dette er ikke mere mystisk enn at: det er når man er rolig, men bestemt, at man tar de beste avgjørelsenene og har et "behagelig vesen" (hvordan man blir oppfattet av andre).

  Henger du med? bra ! (ikke frekt ment altså)

  For dette er sinnstemningnen som Cesar bestreber å ha når han jobber med hundene. Noe annet ville gitt dårlige resultater.
  Dette er også noe av det viktigste han lærer bort til eierne, og det som dere "motstandere" sjelden snakker om. Cesar vet bare så godt at det er eierne som trenger opplæring. Hundene trenger terapi etter årevis med opparbeidet innestengt energi. For som regel er dette hovedproblemet: de får ikke nok mosjon!
  Og selvsagt, de får frie tøyler i hjemmet og masse kos når de gjør ugang (f.eks en liten hund som sitter på armen glefser og biter etter andre familiemedlemmer, da blir den "roet ned" og strøket, istedetfor å bli mosjonert og disiplinert.

  Cesar vil aldri jobbe med en hund hvis han selv var i ubalanse, da det ville kunne ha katastrofale følger.

  SvarSlett
 86. DEL 2

  Misforståelser:
  1. Cesar har aldri sparket, og kunne heller ei tenkt seg å sparke en hund. Det ligger i sakens natur. De som ikke skjønner det, synes jeg litt synd i. "sparkingen" er et såkalt dult med hælen. Det har ingenting med smerte å gjøre, hunden blir overrumplet/overrasket. Det kan komme et hyl fra hunden, noe som høres veldig vondt ut, men som nevnt er det kun fordi hunden blir forfjamset. Og det blir brukt for å "snappe" altså knipse hunden ut av fokus (på en katt etc etc). Mest bruker han bare å gi hundene et kjapt dult i siden med hånda.
  Å da prestere å si at han sparker hundene, blir for meg veldig uanyansert og rett og slett useriøst.

  2.Halsbånd:
  Halsbåndet skal sitte så langt opp som mulig for at snuta skal opp fra bakken! (ja, det er grunnen). Har du sett på hundeshow?(jeg personlig synes det er et skummelt miljø med mye tvilsom avl. Tenker på enkelte raser som blir avlet frem til smerte og pinsel. Se på schæfere i england, totalt ødelagte. En skam for alle som driver med hundeutstilling). Der blir hundene ført med hodet høyt. Da oppnår du to ting. Nesen til hunden (som styrer det meste i hodet dens) blir opp fra bakken, og den vil ikke plutselig bli opptatt med noe helt annet enn utstillingen, samtidig som hunden får en stolt positur og føler velvære.
  Skal du gi signaler gjennom båndet blir de også oppfattet lettere av hunden. Kontra "vanlig" posisjon som gjør hunden sterkere og at den automatisk vil dra. (dette er ikke tema for hunder som allerede kan gå pent i bånd, men prinsippene er de samme)
  Dette er riktig bruk av denne typen bånd. Et hundebånd skal være slakt under vanlig tur. Kveler du hunden gjør du det galt (medmindre hunden vil drepe deg da..)

  3.Dominans:
  Mange påstår å ha hatt hunder i 10-20 år, og likevel ikke fått med seg at hundene dominerer og rangerer hverandre? Det er jo intet mindre enn helt utrolig!
  De aller fleste sosiale sammenhenger har en leder (gjerne ubevisst), i større eller mindre grad. Dette gjelder også hunder.
  I en hunds øyne er en god leder:
  1. Går mye tur, tar kommando og (gode!) avgjørelser
  2. Skaffer mat, setter grenser, beskytter (les:tar kommando og ansvar), og gir kroppskontakt.
  Og sist men ikke minst: At man er rolig og bestemt. Nervøse dyr har aldri vært (gode) flokkledere.


  Gjerne spør meg om det er noe som er uklart eller hva som helst.

  Husk: rolig og bestemt. ;)

  GK

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra skrevet GK!!! :-)

   Slett
 87. NÅ MÅ DU TA Å RULLE INN !!!

  Denne mannen er en engel, snakker av erfaring av å kunne være så heldig og kunne jobbe med denne mannen. mine hunder er ikke nervøse eller engstelige.
  Dere som protisterer tenk over dette.

  Det er dyreplageri å skape sirkus hund ut av trening.
  Enn skal forvente, ikke bare godbiter. Forvente er ikke å straffe hunden. tenk på dine barn hvis du hadde gjort det samme med dine barn å belønne dem for godatferd da ligger du dårlig ann om du skal gjøre det vær gang. Hunder er glad de får en klapp på skulderen.

  Beklager norsk kunnskapene her. men dette innlegget var helt bak mål.

  SvarSlett
 88. Det er interessant å se at de som støtter CM her konsekvent er anonyme. Noen oppgir fornavn ja, men ingenting som sier noe om hvem de er eller hvilken erfaring de har med hund, utover egne uttalelser om at de kan det meste bedre enn de fleste her.

  Skulle ønske du fikk like mye tv-tid og penger til å promotere metodene dine som CM, Nina! Ja, også gratis tannlegetimer, da. ;)

  -Karianne
  Fornøyd kunde og "klikkertante", som setter grenser uten gi hunden fysisk ubehag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sier Karianne som aldri har hatt en rødsone-hund som er troende til ikke bare å bite andre hunder, eller naboens unger, men til og med troende til å bite Karianne selv. Kos deg med klikkertreninga på hunden din, i trygg forvisning om at den ikke ville vært en kandidat for Cesar. Men jeg ville aldri overlatt en rødsone-hund til hverken klikkeren din eller Nina. Sorry!

   Slett
 89. Hei Karianne. Å sette grenser er nr.2 på listen til CM. Du vet kanskje, men for å repetere:

  1. Mosjon
  2. Disiplin
  3. Kos

  Når det gjelder trening skal man gjøre det på hundens premisser, og med det mener jeg sålenge den er motivert til å lære. Fysisk ubehag har dårlig motiverende effekt. Fysisk utfoldelse derimot, gjør at (ung)hunden ikke er boblende energi når den skal følge med og lære(se listen: mosjon først, så læring). En voksen hund har forhåpentligvis fått trygge rammer og vet hvor de fleste grensene går.

  Og når det gjelder hvem jeg er, så er jeg en lykkelig hundeeier. Jeg har lært mye om hundenes språk via min egen og andre hunder. Jeg synes listen med de 3 punktene er midt i blinken, og jeg vet at hvis man følger disse, vil iallefall hunden ha et godt grunnlag.

  CM har også mange andre gode tips om hudnespråk, bare f.eks det med "no talk, no eyecontact, no touch", altså det at man ignorerer hunden i f.eks hilsesitusjon for at den skal roe seg. Sånne hverdagstips...

  Stay rolig folkens :)

  GK

  ps: bikkja "ser" med snuten, så om de bjeffer på normale objekter, er det helt normalt, de må jo få ferten av det før det evt. er godkjent, først da skjønner de hva objektet tilsvarer. Typisk: en søppelsekk som står et sted langs turen. De ser verden gjennom nesa, for den er så innmari kraftig.

  SvarSlett
 90. Enda en som ut fra norsk inngrodd jantelov, urven i kropp og sjel av avensjuke, sitter og rakker ned på kanskje verdens mest innsiktsfulle menneske-og hundtrener.
  jeg kjenner jeg blir forbannet. Jeg vet ingen nordiske hundedressører som jeg ville overlatt mange av problemhundene cm. Hjelper. det er ikke først og fremst hundene som trenger hjelp men eierne, som i likhet med mange såkalte hundedressører ikke har peiling på hvordan tilnerme seg problemhunder, forstå og tolke hundens oppførsel, bruke språket som hunden forstår, riktig timing og det å bruke riktig mengde virkemidler. Det forteller alt når såkalte hundedressører ikke skjønner cm,s "avstraffingsmetoder", og oppfatter dette som "å påføre hunden smerte"! Reagerer de på samme måte når tispa glefser til hvalpen sin når hun vil ha maten selv, ikke vil bli diet eller vil ha fred, slik at hvalpen hyler og tumler overende? Eller tror de at tispa gjør det for å bevisst påføre smerte? Cm er et unikum. Han kalles ikke hundeviskeren uten grunn. Ingen andre jeg kjenner eller har sett i media fortjener å kalle seg det.
  Hundedressører prater ofte høl i hodet både på eier og hund. Det ligger i den nordiske naturen. Cm. Tilnermer seg med total taushet, og jager som regel eierne på dør slik at de ikke påvirker hunden.HERLIG!!! Og det er fantastisk hvordan han oppnår kontakt med de. Det vises i hele hundens væremåte hvor trygg de blir på cm.
  Til slutt en oppfordring: vis meg ett, 1,- eksempel på feilslått resultat av cm,s hundedressur. Det kan du ikke. Jeg kan derimot vise Maaange eksempler på feilslått hundedressur fra såkalte "hundedressører", som ofte har endt med at hunden har blitt avlivet. Cesar millan har aldri gitt opp en eneste hund. Det får har stor respekt for av meg.

  SvarSlett
 91. Bra skrevet!
  Er en del som er enige med deg Nina.
  http://www.bikkjehuset.no/?p=502

  SvarSlett
 92. Jeg synes CM er kjempeflink og jeg liker hans metoder, bortsett fra de gangene han bruker strømhalsbånd eller pigghalsbånd. Det sies at han slår og sparker hunder, men det er ikke sant. Han korrigerer hundene med hånden eller foten for å omdirigere oppmerksomheten deres, eller for å vise at han er uenig i adferden hunden viser. Dette simulerer ett bitt som en alfa ville gitt et ustabilt flokkmedlem i en vill hundeflokk. Derfor mener jeg at CM sine disiplinerings-metoder er de som minner mest om måtene hunder virkelig gjør ting på, og burde ikke sees på som dyremishandling!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil tilføye at metodene hans er mer avanserte enn de ser ut på TV, og det er derfor viktig at de som ser programmet på TV ikke prøver å etterlikne før de eventuelt har lest bøkene hans eller fått profesjonell hjelp.

   Slett
  2. Anonym:"Han korrigerer hundene med hånden eller foten for å omdirigere oppmerksomheten deres, eller for å vise at han er uenig i adferden hunden viser. Dette simulerer ett bitt som en alfa ville gitt et ustabilt flokkmedlem i en vill hundeflokk. Derfor mener jeg at CM sine disiplinerings-metoder er de som minner mest om måtene hunder virkelig gjør ting på, og burde ikke sees på som dyremishandling!!!"
   Og hvordan vet du at ville hundedyr har den type atferd, og hvorfor tror du hunder oppfatter oss som hunder? Har du forresten sett denne filmen? :https://www.youtube.com/watch?v=RDb-wsQzAeI
   og her er samme problemstilling trent med positiv tilnærming: http://drsophiayin.com/resources/video_full/ben_guards_the_food_bowl?fb_action_ids=10151206820220199&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
   Håper du tar deg tid til å se nøye på filmene :-)
   mvh
   Nina

   Slett
  3. http://www.youtube.com/watch?v=GWNYRBGFCYA Her er ett eksempel på en hund som korrigerer en annen med et "bitt". Følg med på at den hvite hunden med brune flekker korrigerer den svarte labradoren som er veldig oppspillt! (Se 39 minutter og 50 sekunder ut i filmen.)
   Jeg er fullstendig klar over at det er flere måter en CM sin, og jeg synes begge disse metodene er greie:)

   Slett
  4. Jeg har ikke nevnt noe om at hunder oppfatter oss som hunder, men at CM bruker "språket" deres slik de selv bruker det. Han er utrolig flink til å forstå hunder, og hva de sier/mener med språket sitt. Bare se en episode av hundehviskeren!

   Slett
 93. d er jo ingen tvil i at hans metoder fungerer veldig bra. Se hvor forandret denne hunden( http://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM ) er: http://www.youtube.com/watch?v=yXE-fwI0SWU

  SvarSlett
 94. Litt usikker på om du mener sette seriøst. Holly ble gitt opp av eierne da atferden ble verre etter treningen av CM (den første filmen). Hun ble da overtatt av CM. Og som du ser på den andre filmen du har lagt ut så trenes hun fortsatt ved bruk av strup og smerte. Det er ingen lykkelig hund du ser på filmen.
  Hunden i det andre klippet jeg la ut, trent av Sophia Yin, bor fortsatt hos familien sin og fungerer fint.
  Så ja, metodene hans fungerer i en hvis grad, men at de fungerer veldig bra er jeg ikke enig i. Straff fungerer, det er derfor det blir brukt i utstrakt grad. Men trening ved positiv forsterkning (og negativ straff) fungerer minst like bra, og er en tryggere og hyggeligere måte å trene på. Både for treneren og for individet som blir trent.

  SvarSlett
 95. Cesar sin måte fungerte jo mye raskere enn Sophia sin. Hun brukte MANGE MÅNEDER, men Cesar brukte uker. Det sier litt...

  SvarSlett
 96. dr. Sophia Yin brukte lang tid og fikk varig god endring. Hvor lang CM brukte på å gjøre hunden verre (eier gav den opp pga verre atferd) vet jeg ikke. På video nr. 2 jobber han fortsatt med hunden. Det er en årsak til at han der har på strupeløkke... Hvor lenge det er etter første klipp aner jeg ikke.
  Hurtige løsniger er ofte ikke de beste, dessverre.

  SvarSlett
 97. Du har sikkert mye greie på hund, men du har totalt misforstått Cesar`s metoder, og ikke minst hvilke tilfeller han bruker de på. Det er stort sett i tilfeller der du og andre likesinnede må gi tapt. Dersom du synes det er bedre å avlive hundene enn å la de gjennomgå Cesars metoder så er det greit nok for meg, men kom ikke med noe pjatt om klikker-trening og positiv forsterkning.
  Det holder ikke i mange av disse tilfellene, og Cesar bruker heller ikke de samme metoden på alle hunder, han tilpasser metodene til hvert enkelt individ, så dersom noen skulle bruke Cesar`s metoder som en bibel i hudneoppdragelse, så ville det være gale-mattias, men så tette kan folk neppe være. De fleste vanlige driver ikke med rehabilitering av rødsone-hunder, og de færreste besitter sånne hunder.
  Ellers, til påstanden din om at de fleste hunder i Norge får nok trim, så beviser du vel med det utsagnet at du ikke er i sync med virkeligheten, men lost i ditt eget lille hundemiljø.
  En aktiv hund får ikke nok mosjon eller stimulans av å gå en halvtimes tur i bånd ved siden av eieren sin, det er faktisk ikke mosjon i det hele tatt. Muligens nok for en Chihuahua, men ikke for alle de andre aktive hundetypene som familier feilaktig anskaffer seg, uten hverken å være friluftsmennesker eller særlig aktive, annet enn å haste rundt fra jobb til barnehage, skole og fritidsaktiviteter, mens bikkja blir salderingsposten.

  Psst, dere snakker hele tiden om straff, men Cesar bruker ikke straff. Det er totalt misforstått av sjalu hobbyhundeviskere og klikker-fantaster som svever på en rosa sky der de bare bruker "snille" metoder på sine egne hunder. Vel, newsflash, det gjør Cesar også med den jevne hund som dere besitter. Men på tv havner som oftest ekstremtilfellene, og da får dere et feilaktig inntrykk av metodene til Cesar.
  Jeg bruker helle ikke Cesars tv-metoder på mine hunder, da jeg ikke har tilfeller som det passer på, og mange av de mer hverdagslige og snille triksene funker ikke på mine hunder, men da følger jeg Cesar`s filosfi til punkt og prikke. Som er å finne metoder som fungerer for mine hunder. Som Cesar også gjør, ja han gjør til og med det motsatte av det andre oppfatter som hans metode, dersom han finner at det funker bedre. Det spiller nemlig ingen rolle hva du gjør eller hvilken metode du følger, så lenge det skaper trygge og lykkelige hunder. Uansett hvilken metode du bruker, funker det ikke, så er det feil for den hunden, og det må folk lære seg.
  Slutte å blindt følge metodene til alle eksperter, for det som er fasiten for noen hunder kan være totalt feil for andre hunder.

  Det finnes ingen bibel, og det finnes ingen som har gitt ut en bok eller en guide som alle kan kan bruke på sin hund. Hvis noen "ekspert", norsk eller utenlandsk, tror de har svaret på hundeoppdragelse, så viser det bare hvor lite de egentlig har forstått, og sånne skal være eksperter i hverdagslydighet eller hva som helst annet?

  En ting er sikkert. Det finnes ingenn som er mer ekspert på mine hunder enn meg, og derfor hører jeg ikke på noen eksperter, ikke engang Cesar, annet enn at han gir meg gode ideer innimellom, og ikke minst at han iallefall er veldig flink til å jobbe med eiernes psyke, som når alt kommer til alt, er nøkkelen for å rehabilitere utrygge nervøse hunder. Er man en utrygg og nervøs person så kan man glemme å trene eeller rehbilitere en utrygg hund. Uansett metode, så vil det feile. Derfor er det viktigere å jobbe med eierne enn med hundene. vel, vel, over og ut for denne gang:)

  SvarSlett
 98. hei.
  Jeg er en kar på 29 år som altid har hatt hund og faktisk studert hunde holdt på det psykologiske viset!

  Har hatt hunder som viser aggrisivitet og hjulpet andre med nervøse og redde hunder!

  Det funker ikke med snillisme og mennesklig behandling. dette gjør bare dyret forvirra! Bruke metoder som andre hunder bruker mot hverandre er det de skjønner best. ikke tru vi er et dyr slik en hund, men bruke noen av deres metoder!

  Og hva har alle flokker av flokk dyr, jo en dominat leder som viser vei og irettsetter. ikke ved hjelp av ord eller så mye lyder! Men ved hjelp av og tre inn fysisk!

  Så anbefaler dere som tviler på millan til og sette dere ned med et tomt sinn og studere det han gjør! ikke føle affeksjon for dyret! Da ser dere at hans metoder ikke er skadelige for dyr. men så fort han har skapt en leder holdning til dyret så vil det dyret respektere han som en leder og ikke sette seg til motverge når man viser de makt!

  SvarSlett
 99. Har sett masse episoder av Cesar Milan. Har aldri sett slik behandling det her snakkes om. Straff og spark? Har aldri sett CM bruke straff. Og hvis med spark, menes CMs bruk av fot for å avlede hunden, så er det ikke Snakk om hverken spark eller straff, men å virkelig lete etter noe å kritisere og ta ting i verste mening. CM utstråler rolig og sikker energi, noe som gjør hunden trygg. Han bruker da også positiv forsterking, og hundens velferd og trivsel står alltid i høysetet. Har personlig aldri sett noen med slik kontakt og håndlag med hunder som Cesar. Helt til slutt. Det finnes faktisk en del eiere som trenger å høre at hunden trenger tur. Mange hunder er alene hjemme i timevis hver eneste dag, og får alt for lite tur og mental og fysisk stimulans. KK

  SvarSlett