Søk i denne bloggen

fredag 14. januar 2011

14 %

14 % bedring?
Som nevnt i tidligere blogginnlegg fikk Jack diagnosen ADHD av Are Thoresen. Og som tidligere nevnt syntes jeg det kan høres logisk ut, og vil i noen måneder prøve ut behandling med urter etc., gjennomtenkt foring og godbitbruk og akkupunktur samt trening som tar hensyn til diagnosen.

På tirsdag var Jack til behandling for 3. gang.
På Are's spørsmål om hvordan det går ville jeg ikke svare da jeg gjerne ville at han skulle undersøke ham først for å si hva han synes.
14% bedring... Om det kunne stemme? Ja, tja, jo - han har oppført seg eksemplarisk i det siste. Are syntes dog det var altfor lite, han mente det burde være 90% bedring siden sist vi var der. Det hadde vært noe ;-)
Men så har den siste måneden også vært annerledes enn normalt. Mange skiturer og ingen trening med andre hunder til stede eller trening andre steder enn her hjemme uten forstyrrelser.
Jeg har i tillegg gitt ham en ny regel i forhold til sofaen. Ikke lov :-( Årsaken er knurring og utagering mot Litten når Jack og jeg er i sofaen. Det har ikke vært tendenser til det etter sofaforbudet. Både Jack og jeg synes det er trist - men det får så være. Han spør pent, og tusler så slukkøret bort og legger seg i en av hundesengene. Litten trives med situasjonen. Maskot (katt) og han får ha Sofaen for seg selv, dvs. gjerne sammen med Chris og meg.

Vi har altså ikke vært borti vanskelige situasjoner, og det er derfor ikke lett å måle hvorvidt han har hatt noen bedring. Men, riktig eksemplarisk hjemme - det har han vært.

Ved innendørs trening ligger Jack nå på teppet sitt mens jeg trener Litten eller Maskot. Maskot begynte jeg å trene i forbindelse med eksamen i Læringsteori på Ås. Han lærte å gå åttetall rundt to kjegler. Han satte etter hvert så stor pris på treningen at jeg har fortsatt med en liten økt innimellom. Men nå er det mer triks/freestyleøvelser det går i.
Jack's treningsøkt blir på den måten dobbelt så lang da det krever en del selvdisiplin fra hans side å forbli rolig og stille på teppet. Han takler det suverent, og når det bare blir litt mildere ute skal vi ta med oss teppet på trening med Kongsberg Hundeklubb og med Freestylegjengen.

I går kveld ville jeg teste ut gode gamle øvelser. Se om de sitter som de skal. Innendørs vel og merke, da jeg er en frysepinne og helst går hurtig eller går på ski når jeg må ut og ikke skal holde kurs...
Jack kan sitte, stå og ligge mens jeg sirkler rundt ham, går fra ham, slipper godbiter foran ham osv. Men - han kan ikke sitte bamse mens jeg går rundt ham. Hodet følger med, og han mister balansen. Selvsagt ;-) Derfor jobbet vi en del med det. Godbit ble lagt på en stol foran ham for å få fokus i riktig retning, og jeg jobbet meg gradivis mer bak ryggen hans. Noe bedre ble det - men helt i mål kom vi ikke på en treningsøkt.
Ellers så jobber vi med et par Heelwork posisjoner. De to jeg fokuserer på nå er at Jack skal stå med sin høyre side inntil mine føtter med hodet mot min høyre og hans høyre skuder ved mitt høyre kne. Han begynner nå kunne komme inn fra avstand og innta posisjonen på kommando.
Den andre posisjonen er at han skal stå med sin høyre skulder ved mitt hyre kne, rompa fremover :-). Også den begynner å sitte godt fra forskjellige posisjoner og fra avstand. Andre posisjoner han kan forholdsvis bra er mellom bena, plass (på min venstre side) og fot (på min høyre side). Nok i massevis til et klasse en program. Programmet er også forholdsvis klart i teorien og vi er begynt å sette sammen små kombinasjoner.
Den store utfordringen kommer når vi skal trene dette i vanskeligere miljø der det også er andre hunder.
Ute på tur blir det gjerne litt søkstrening. Dvs., Jack (og Litten når han blir med) sitter og venter mens jeg går og gjemmer ballen hans. Deretter går vi litt lydighet eller freestyle før han får søke (Litten går rett i godbitsøk). Dette skjer forholdsvis hurtig slik at jeg holder meg varm ;-) Ellers så triller jeg ballen nedover. Når den stopper opp går vi f.eks fot forbi - gjør diverse vendinger, eventuelt innkalling forbi ballen - og belønner med at han får løpe og hente ballen. Litten går da godbitspor der jeg har gått - ikke så spennende synes Jack. På den måten er begge opptatt og får utbytte av turen, mer enn bare mosjon...


Litten
Litten er i godt humør og vil gjerne trene. Vi trener enkle triks som ikke krever store kroppslige anstrengelser. Kremøvelsen hans som han alltid har tilbydt når det er noe han vil oppnå, Sitte Bamse, den begynner å bli for vanskelig. I går sviktet bakparten da han ville prøve på den :-( Trist å se gode gutten bli gammel og svak. Jeg er spent på hvordan det blir når vi igjen kommer oss ut i skogen til søkstrening.
Hørsenen hans er omtrent helt borte, så nå går det mest i tegn fra min side. Takk for at hunder er så gode på menneskelig kroppsspråk! I steden for værsågod ved foring blir det gjerne peking.
Nå svikter synet hans også - så vi får se hvor lenge det går..
Han vet utmerket godt når jeg vil ha ham med på tur og når jeg skal på kontoret. Skal jeg på kontoret er han klar med en gang og vil være med. Nesten desperat i blikket og kroppsspråket! Har jeg ingen kunder får han være med, og vi koser oss samme. Han i en stol i stua i HiF-huset, men ofte innom selve kontoret for å hilse på. Skal jeg på tur er det grundig overveining om han i det hele tatt vil være med. Han og Jack leker nesten daglig, men ikke mange sekunder før Litten slenger seg ned og blir passiv.
Nok er nok, og det aksepterer Jack. Godt å se :-)

Kursene
Verdens beste gjeng med valpekursdeltagere er tilbake etter en lang juleferie. Vi koser oss ekstra mye på dette kurset, da aller er spesielt positive til treningen og til egne hunder. Kjempegøy!
 
På mandag begynner vi med et nytt kurs. Et kurs som fører opp mot et hundesertifikat. Et såkalt Medborgerkurs. Dette blir spennende og håpet er at konseptet vokser seg større og at NKK etter hvert kommer på banen i ett samarbeid.
Konseptet kommer fra USA der de i mange år har hatt Canine Good Citizen. I sverige har de fått lisens fra USA, og i Norge er vi to som har fått godkjenning fra Sverige. Les mer om det her: Førerkort på hund

2 kommentarer:

  1. Nå har jeg akkurat holdt freestylekurs. Jack var demohund på et par øvelser. Han taklet det som vanlig dårlig - mennesker, hunder, altfor spennende og stressende. MEN, litt bedre enn forrige gang var han nok - og det på tross av at det er altfor lenge siden sist :-)

    SvarSlett
  2. Så intressant det var att läsa i din blogg!
    :-) Fick något att tänka på, när jag läste den! Så var den också inspirerande till hundträning! :-)
    Är det någon som finner løsningen och får det till med hundträning, så är det väl du! :-)

    SvarSlett