Søk i denne bloggen

fredag 2. april 2010

Frustrasjon...

Det er 3 ting en enkelt bør få til når en trener med positiv forsterkning, spesielt om en har hunden fra den er valp.
1. Båndtrening
2. Innkalling
3. At hunden ikke stikker når den ser at båndet skal på eller at den må inn fra hagen osv.

1.På valpekurs går vi grundig gjennom båndtrening. Vær konsekvent, ikke la valpen oppleve at den kan trekke deg fremover. Forsterk slakt bånd. Bytt gjerne mellom sele og halsbånd. Sele - friere / halsbånd - det går ikke ann å trekke.
Når hundeeiere som har gått valpekurs så ALDRI har hørt om dette og ønsker å gå eget Gå Pent i Bånd kurs, da blir jeg litt paff. Både på teorien og i praksis har dette blitt gjennomgått, flere ganger.  Hvor var de da vi gikk gjennom det?? Hvorfor er dette plutselig ny lærdom??
Ok, så tar vi et par privattimer og de får det stort sett til.
Kommer de fra en annen hundeskole - eller har aldri gått kurs, ok - den kjøper jeg :-) Da er våre metoder muligens nye for dem.

2. Innkalling. Vi legger alltid vekt på hvor viktig innkallingen er. Den kan redde hundens liv og den kan gi hunden mer frihet. Alle valpekursdeltagere får et skriftelig 7 ukers innkallingsprogram som skal hjelpe dem mot en så god innkalling som overhodet mulig.
På kurset jobber vi med innkalling hver gang og legger vekt på at eier må være flinke å belønne - samt at det ikke skal være negativt å få på båndet etter endt innkalling. Vi ser tydelig hvem som følger programmet de har fått, eller i alle fall trener innkalling aktivt hjemme, og hvem som ikke tar øvelsen så alvorlig.
Frustrerende er det når de samme personene forteller om en hund som ikke hører, som viser dem fingeren osv.

3. Jeg hadde sett på det som et nederlag om hundene mine stakk av når jeg ute på tur tar frem båndet. Når jeg sier "ta på båndet" kommer de for å få det på. Jeg har alltid sørget for at det er kult å få båndet på - det skjer like gjerne noe kult da som når båndet tas av.
Å ha hunder som ikke vil inn etter å ha vært løse i hundegården eller hagen er også uakseptabelt. Det er og skal være hyggelig for hundene å være inne (og ute) sammen med meg - det skal ikke ses på som noe negativt.
Så hvorfor er det så mange som på tross av at de blir fortalt gang på gang at det å få på båndet må være kult for hunden, det å bli kalt inn må føre til noe positivt for hunden - allikevel får hunder som ikke kommer når båndet skal på etter å ha vært fri eller som ikke vil inn etter å ha vært ute i hagen.

Ute på tur, kall inn hunden, ta på båndet - belønn, ha det morro sammen - ta av båndet igjen. Gjenta :-) Repeter ofte :-)
Hunden som er i hagen - rop den til deg - godbitsøk e.a. inne - slipp den ut igjen. Rop den inn, litt trening innendørs - slipp den ut igjen. Varier. Av og til skjer det noe morsomt, av og til bare en godbit og fri igjen. En skjelden gang må den være i bånd / må den være inne. Også da ros og belønning.

Så enkelt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar