Søk i denne bloggen

mandag 1. august 2011

Hundetrening...

Hjernen gikk i stå den 22.7. Hadde mye jeg skulle ha blogget om, som lå på vent. Prøver å ta det opp igjen nå.

Rett før ferien var jeg på kurs hos Råde Hundeskole. Freestyle med Frida Binette, en av verdens fremste utøvere og instruktører innen sporten.
Vi var 10 deltagere, variert erfaring og nivå. Frida klarte å formidle ny kunnskap til oss alle, uansett nivå.
Som instruktør fikk jeg nye tips til innlæringsmetoder og som utøver fikk jeg gode tips til å videreutvikle øvelser vi allerede kan eller jobber med, samt påminnelse om at hunden skal BELØNNES som den fortjener. Ofte er vi for dårlige på å oppmuntre og belønne hunden.
Jeg la spesielt merke til at Frida roste hundene sine også når de gjorde feil - og det blir jo riktig, for hunden prøver jo virkelig! Belønningen ble langt bedre når den gjorde riktig - og ja, jeg tror virkelig hundene så forskjellen.
også NRK var til stede

Vi konsentrerer oss!

rygge mot bakbenstarget, musematte

Øvelser jeg har sett videre på i etterkant er:

Krype: Jack kan krype baglengs ("pyrk"). Fremlengs har vi ikke trent noe særlig på. På dette kurset hadde man en avstandstarget hunden skulle strekke seg mot for så å krype mot. Targeten var i ro, ikke i bevegelse. Dette tok Jack raskt. "Problemet" jeg opplever når jeg nå trener er at han lett vrir seg mot høyre når han kryper ved min venstre side. Trolig fordi han vet belønningen kommer fra meg :-) Vi jobber nå med at belønninen kommer raskt, når han er rett i kroppen - og den gis litt mot venstre. Mens jeg nå sitter og skriver så tenker jeg at å trene kryp på min høyre side også vil hjelpe ;-) Jeg jobber ikke lenger med target, men det kan også være en ide å ta inn det igjen.

Baklengs slalåm: En øvelse som lett får Jack til å øke i stress og som får stresset hans til å gå i taket med mye feil og bjeffing. Ved å sette kommando på posisjonen for hvert slalåmskritt fikk jeg kontroll over øvelsen, og sakte men sikkert begynner det nå å bli bra. Selve øvelsen kaller jeg "lom". Det blir nå fra venstre side: Lom - fot (ved min høyre side) - lom - plass (ved min venstre side) osv. Belønner ofte, gjerne ved hver fot og plass for å få bremset ham ned.

En av de nye øvelsene for Jack og meg var "fugl" og "pipip" Hunden står med fremføttene på hver side av nakken til fører. Ved "fugl" kikker den frem på førers høyre side og ved "pipip" kikker den frem på førers venstre side. Jeg sitter på knærne når vi trener på det.

Andre øvelser var:
Bukke med en labb under brystet
Å vende rumpe mot fører og gå sidelengs rundt
Rygge mot en gjenstand
Turn - snu seg med rumpe mot fører
Stå på to
Gråte/flau
Utføre øvelser på avstand
Frematsending til target
Utholdenhet
Lenke sammen øvelser

Et hyggelig og vellykett kurs!

I sommerferien har det dessverre blitt altfor lite hundetrening. En uke på vestlandet med familieselskap og "Tysnesfest" (festival med diverse konserter mm) gav lite rom for hundetrening. Dessverre. Planene er der, men tiden flyr som alltid fra meg.
En av hestene, Granitt, fikk nesten forfangenhet. Den andre, Gnist, var også vel overvektig og hadde lange hover. Sånn går det når uerfarne mennesker får seg nordlandshest nordfra- som settes på altfor saftig beite.. Det har derfor blitt mye tur med hestene etter Helenas leggetid og ikke så mye tid til hundene, dessverre. Helena har heldigvis fattet mer interesse for hundene, og har ofte små treningsøkter. Hun legger da ut godbiter som de så søker etter, eller hun "trixer" som hun kaller det. Hvor mye læring det er i det for hundene er jeg ikke sikker på, men aktivisering er det for to- og firbente :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar