Søk i denne bloggen

søndag 15. november 2009

Heelwork to Music, kurs med Emmy M Simonsen fra Danmark

Da er vi ferdig med et to dagers kurs med Heelwork to Music. Det aller første i Norge, og første gang Jack og jeg har prøvd oss noe særlig på det.
Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke SATS for å få inn posisjonene, men det var forholdsvis uforenling med metoden til Emmy som var en kombinasjon av lokking og klikkertrening, og av prinsipp synes jeg man skal bruke instruktørens metode når man er på kurs. Spesielt når instruktøren er av et slikt kaliber som det Emmy er - hun gjør det stort både i Danmark og internasjonalt. Når metoden kun baserer seg på positiv forsterkning ser jeg heller ikke noe problem med å teste ut. Nå er jeg jo utdannet klikkerinstruktør fra Sverige, og har jobbet med det i flere år. Har også brukt MYE lokking, så nytt var det jo ikke for meg. Har bare lagt det litt til side den siste tiden mens jeg leker meg litt med SATS.

Jeg skiftet derfor litt frem og tilbake.... Noe var det enklest å få til ved hjelp av targettrening (f.eks. Jacks skulder og hofte som targetpunkt da Jack flyttet inn mot meg for å stille seg sidelengs foran og inntill meg), altså SATS.
På bildet, som er tatt av Merete Andersen Huser, bruker jeg hofte og snutetarget.

I andre øvelser, som da vi i dag skulle lære hunden å sette labben tett inntill og paralellt med vår fot, da fant jeg det enkelt å bruke Emmys metode som gikk på å lede hunden bakfra og frem - tett inntil foten ved hjelp av godbiter. Foringen begynte i det Jack plasserte høyre labb paralellt og i berøring med med min venstre fot. Han sto da med skulder tett inntill mitt kne og kroppen paralellt med min side. Perfekt :-) Hunden ble belønnet så lenge han holdt posisjonen eller til vi løste opp. Dette tok Jack enkelt, og er noe jeg skal jobbe mer med.

I dag jobbet vi med vendinger. Tette venstrevendinger. Det vanskelige der var å holde styr på egne bein. Høyre fot frem, venstre tilbake - lede hunden inn i posisjon, og så gå fremover. Jack var dyktig, og jeg kom meg etter hvert ;-)

Høyre vendinger skulle vi trene ved at vi sirklet på stedet med hunden tett ved venstre bein. Belønne og avslutte når hunden var i perfekt posisjon, eller når vi ble for svimle... Jeg holdt ikke lenge der!

I går jobbet vi blant annet med hundens kroppsholdning. Dvs., rett og fin kropp med hodet høyt, strekke nakken opp og se på fører. Vi jobbet da også med hundens posisjon på høyre hånd - dvs. vi gikk fremover i sirkel og blønnet hunden da den kom i riktig posisjon. I tillegg testet vi ut det å kaste godbit som belønning for så raskt å si kommando igjen. I det hunden kom kjapt tilbake på plass - klikk og kaste på nytt. For å motivere hunder som ikke er opptatt av leker - gjøre godbiten til en lek.

Etter lunsj på lørdag hadde vi kombinasjoner der vi skulle linke sammen posisjoner. Linkene skulle være freestyleøvelser, men kombinasjonene skulle være som i et HTM program, altså med fokus på HTM og ikke freestyle:Vi jobbet i grupper og måtte vise for de andre hva vi hadde kommet frem til, med hund. Syntes det gikk veldig bra for alle sammen! Jeg jobbet sammen med Eirin og Christine - og sammen kom vi frem til gode løsninger ;-)
I dag hadde vi etter lunsj litt mimelek. Vi ble delt inn i to lag, og så skulle en fra laget, helst med hund, mime et tema / en sang / en musikkstil e.l. gitt fra Emmy. De andre deltagerne på gruppen skulle gjette hva det var.
Det laget som var dyktigst fikk premie, en godtpose :-) Jeg var dessverre på det tapende laget...

Det siste vi gjorde i dag var å lage et program ut i fra et lite musikkstykke (litt over ett minutt). Det var visstnok noe kattegreier..

Om det var det at det var sent på dagen, eller det rett og slett ble for vanskelig for oss - det vet jeg ikke. Men gruppen min kom liksom aldri helt i mål. Vi satte sammen et lite program - dog uten kattetema. Litt vel mye freestyle ble det muligens også for å komme i mål. Dvs., på det viset kom vi jo ikke i mål - vi ville muligens ha blitt diska da det kun er lov med 25% freestyle. Vet ikke om vi holdt oss innen grensen.
Christine som Katt :-) Fotograf Emmy M Simonsen

Er allikevel fornøyd med innsatsen, da alle hundene gjorde en ok innsats på tross av slitne eiere.

De av dere som kjenner Jack vet jo at han har problemer med å puste rolig og være stille, spesielt når det er andre hunder i nærheten. På siste seanse var han inne også mens de andre trente og jeg var litt opptatt med andre enn ham, og etter litt vennlig tilsnakk fra Ellen, ja så var han stille. Skulle bare mangle - han og jeg ble enig i at det ikke måtte være oss to som gjorde at vi kanskje ikke ville fått bruke lokalet en annen gang!
Han kom seg gjennom hele helgen uten utagering. Han jobbet tett på andre hunder (med løst bånd eller langline, så 100% tillitt har han ikke ennå) uten mye stress og usikkerhet. Lyd - ja det hadde han - men om resten nå begynner å fungere så kjøper jeg det. Å forandre hele individet Jack klarer jeg ikke, og ikke vil jeg det heller. Han er jo tross alt min elsked Jack akkurat fordi han er den han er!Jeg tok en del bilder, men har ikke fått dem ut av fotoapparatet ennå. Regner med å legge dem ut litt etter hvert.

Om HTM er noe for oss, det får tiden vise. Nå skal vi jobbe freestyle frem mot julekonkurransen, og samtidig jobbe litt med HTM posisjonene ved bruk av en modifisert form for SATS (belønner fortsatt for nesten hver eneste Terminal Bridige med godbit eller leke). Tror det er en roligere og mer kontrollert måte enn lokking og klikkertrening. For Jack og meg, sikkert ikke for alle.
Kanskje har vi ett lite og enkelt HTM program ferdig til konkurransen 30 mai? Vi får se :-)

Det var godt å komme hjem til Litten.Han fortjener ekstra kos og oppmerksomhet etter å ha blitt forlatt av Mammadyret to dager på rad!4 kommentarer:

 1. Hei Nina!

  Takk for sist. Jeg hadde en kjempefin helg!
  Emmy var inspirerende og lett å forstå, og HTM var heller ikke avskrekkende.
  Jeg tror nok det er noe Ebbie og jeg skal fortsette med, mens Fant får jobbe med Freestyle, tenker jeg.

  Jeg må si at Jack var kjempeflink i helga. Tenk, han lå helt stille og rolig inne mens du og de to andre trente på programmet som vi skulle lage. Det var skikkelig bra. Ute jobbet han også veldig bra!
  Det er som du sier, ikke alt som skal/må trenes bort. Jack skal få være Jack, han!

  Ha en fortsatt fin kveld,
  mv Hilde.

  SvarSlett
 2. Hei Nina
  Det høres ut som en fin helg !!

  Jeg konsentrerer meg foreløpig om å få et freestyleprogram ferdig slik at jeg kan begynne å konkurrere neste år en gang.

  Jeg ser at du skriver om en konkurranse som skal være 30 mai.
  Finnes det noen annonse på dette?
  Lurer på hvor det skal være og om det er planlagt som en offesiell konkuranse.

  HIlsen Anniken

  SvarSlett
 3. Hilde: Takk for fine ord. Ebbie er også blitt veldig flink, supert å se.
  Anniken: Jeg tror det kun er HTM konkurranse som er 30 mai (er ikke sikker..). Foreløpig er det vel usikkert hvor det blir, men det kommer vel på sidene til foreningen etter hverdt. Eller noen i styret vet kanskje?
  Det blir en offesiell konkurranse, tror jeg.
  13.12. er det uoffesiell konkurranse i freestyle. Bli med der da vel!

  SvarSlett
 4. Takk for svaret Nina!
  Jeg skulle gjerne deltatt i konkurransen den 13. desember jeg. Det vil si hvis jeg hadde hatt noe å vise fram. Jeg trenger nok vinteren på meg til å trene inn et godt program med mine fir`bente.
  Og så har jeg bestilt flybilletter til Stockholm den 13.
  Da skal jeg se Nordisk Mesterskap i agility og heie på Norske venner som skal delta der. I tillegg tror jeg at jeg får med meg litt av freestyle-konkurranse der :-)
  Gleder meg til det !!

  Hilsen Anniken

  SvarSlett