Søk i denne bloggen

tirsdag 22. desember 2015

22. luke i adventskalenderen - Å jul med din hundeglede.

Julen er tradisjonelt en tid da familien samles. De fleste vil nok inkludere hunden, også på julaften. Dessverre kan det være en tøff opplevelse dersom hunden fra før av ikke er vant med store familiesammenkomster med støyende barn og (gjerne berusede) høyrøstede tanter og onkler osv..
Noen tar det hele på strak pote, og rett og slett elsker alt livet - mens for andre kan det bli altfor mye.
Hva gjør man da? Vel, mitt råd til eiere av de litt forsiktige og engstelige hundene er en lang formiddagstur, litt mental trening, et måltid som søk - og så fred å ro på et eget rom under de voldsomste festlighetene. En kong fylt med frossen leverpostei og hundemat å kose seg med, så går tiden fortere til du får tid til å ta en liten luftetur.Er hunden som mine, supersosial og glad i festlige sammenkomster - da er det å passe på at de tobeinte tar hensyn slik at det ikke blir en belastning for hunden. Ingen bæring av hunder og ingen klemming på hunder som ikke liker det (de færreste gjør det!).
Ingen får gi hunden av julematen eller godteri, og hunden må ha mulighet til å trekke seg tilbake til et sted ingen følger etter. Hunden må også ha regler. Man hopper ikke på gjestene, og man stjeler ikke gavene. Og ellers så må reglene du har til vanlig gjelde også i juleselskapet.

Bilderesultat for happy christmas family with dog

Er du som eier litt påpasselig og gjestene vet å ta litt hensyn, da er det ikke noe i veien for at både to- og firbente får en super julefeiring sammen.

Bilderesultat for happy christmas family with dog

MEN, Julekosen vår kan være farlig for hunden. Spesielt om du har en valp eller unghund er det mye å passe på. Voksne hunder er heldigvis ikke like opptatt av å smake på alt mulig.

Lånt fra: Agria:


De mest vanlige juleplantene

AmaryllisHele planten er giftig og kan føre til både brekninger og diaré.
JulestjernePlantesaften gir irritasjon med brekninger og diaré. Symptomene er vanligvis milde. Kraftigere besvær med hevelse og svelgeproblemer kan forekomme.
JulekaktusUfarlig.
JuleroseHele planten er giftig.
HyasintLøken er giftig. Gir brekninger og diaré
LiljekonvallHele planten er giftig og kan føre til brekninger, diaré og hjerteproblemer.
MistelteinBladene og bærene inneholder irriterende stoffer som fører til diaré og brekninger.
NovemberkaktusIkke giftig.
TidløsHele planten er giftig. Hunden blir tørst, får kraftige brekninger, blodig diaré, sirkulasjons- og pusteproblemer. Forgiftningen påvirker nyrene.
TulipanHele planten er giftig, men ufarlig. Kan føre til brekninger, magesmerter og sikling. Kan gi sirkulasjonsproblemer.
TarzettKan være giftig.
I tillegg er har Kristtorn giftige bær som kan føre til oppkast og diaré.  

Hvis du har mistanke om at hunden kan være forgiftet, må du kontakte veterinær så raskt som overhode mulig.
Har du en ung hund som opplever den merkelige skikken med å ta et tre inn i stuen for første gang? Regn med at hunden vil sjekke det ut. Ha hunden under oppsikt, og sørg for at treet står stødig slik at det ikke velter over en nysgjerrig hund. Fest gjerne treet i taket (f.eks. en krok du kan feste et fiskesnøre i og så feste øverst i treet).
Bilderesultat for dog christmas
Julepynten er fristende for valper og unghunder - og enkelte nysgjerrige voksne. Så pass på! Det du er mest redd for henges øverst. Bruk uknuselig julepynt, spesielt nederst, og unngå å henge opp pepperkaker og godteri. Juletrepynt er heller ikke helsekost for en nysgjerrig hund, og kan føre til akutt besøk hos veterinæren. Ikke la hund og tre være alene den første tiden, inntil du vet at treet får stå i fred. 
Hannhunder kan bli fristet til å markere på treet. For ja, det er jo et tre! Og trær bruker det være greit å tisse på. Nok en grunn til å passe ekstra på den første tiden ;-)
Bilderesultat for dog peeing on christmas tree
Husk å støvsuge under treet, da granbar ikke er hundemat. De kan ikke fordøye det.
Kunstige juletrær er heller ikke trygge. De har gjerne små plast eller minimaldingser som hunden kan synes er interessante å undersøke og leke. Og enkelte vil gjerne smake på. Det kan skape store problemer og hunden kan ende opp på veterinærkontoret for operasjon. 
Gavepapir og gavebånd kan være spennende for hunden. Det skal ikke spises, så pass på! Spesielt båndene er farlige, da de kan sette seg fast i tarmen.
Julemat og godteri kan også være skadelig for hunden. De fleste er vel allerede klar over at sjokolade er giftig for hunder? Det er stoffet teobromin som er farlig, og verst er den mørke sjokoladen. Symptomer og behandling når hunden har fått i seg sjolokade 
Druer og rosiner er også giftig, og det samme gjelder deig. 
Helsedirektoratets sider om Forgiftning hos Hund og Katt
Ikke gi hunden mye rester av fet julemat. Det kan føre til akutt betennelse i bukspyttkjertelen. 
Bein fra julematen kan skjære opp og ødelegge tarmen. Det samme gjelder nøtteskall. 
Håper ikke dette har skremt dere - for som oftest så går det helt fint :-)
Ønsker alle en super jul!

Bilderesultat for happy christmas dog

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar