Søk i denne bloggen

søndag 20. desember 2015

20. luke i adventskalenderen

Båndtrening


Hvorfor trekker hunden i båndet? Fordi den kommer seg fremover! Så enkelt er det.
Dersom hundeeier fra dag en er konsekvent på å aldri følge etter en hund som tekker i båndet vil mye være gjort.

Hvorfor lære hunden å gå med slakt bånd?            

Båndet skal være en sikkerhet i forhold til farer – det skal ikke være noe vi klamrer oss fast til for å unngå å miste hunden. Når vi går tur skal vi være sammen med hunden, ikke to individer uten annen kontakt enn et bånd.
Det er selvsagt behageligere for oss å ikke ha et konstant drag i båndet. En hund som får trekke i båndet kan påføre eier problemer og smerter i håndledd, armer, skuldre og rygg. For ikke å snakke om irritasjon og hodepine.

Men, ikke minst er det for hundens del. I følge en undersøkelse gjort av Anders Hallgren (Ryggproblem hos hund, Anders Hallgren, Undersøkningsrapport 1994) kan rykk og drag i halsbåndet påvirke nakke og hals hos hunder. Blant annet kan hunden få skader på strupehodet og få luftveisproblemer ved å konstant dra i båndet. Slike skader er ikke lette å oppdage da hunden sjelden viser tydelige tegn til smerte.  Derimot kan smertene gi utslag i atferdsproblemer som aggresjon og redsel.
Det er altså ikke bare for vår egen del at vi skal lære hunden å gå fint i bånd. Like mye, eller mer, er det for hundens del!

Når du ikke vil eller kan jobbe med at hunden skal gå med slakt bånd, ha på den en sele. Hunden lærer å skille mellom sele og halsbånd. I sele er det litt friere, i halsbånd drar man aldri. Eventuelt kan man bruke grime i stedenfor halsbånd. Bruker du grime går hunden som oftest automatisk litt pener i bånd, men du må allikevel jobbe båndtrening. Hunden kan lære å trekke selv i grime.

Hvordan kan man så trene båndtrening?

Forsterk ofte når hunden går fint ved din side. Dvs., fortell hunden at det den gjør er bra – slik at den vil gjenta det. Hunden vil gjenta det på grunn av at det førte til positiv respons fra deg. Ros og så en godbit. Rekkefølgen er viktig. Den muntlige bekreftelsen kommer først, deretter, så raskt som mulig, en godbit eller litt lek.
Bruker du en klikker i treningen, klikk før godbiten kommer frem. Rosen eller klikket er det som forteller hunden eksakt når den gjør riktig – og det signaliserer at en godbit er på vei.

La aldri hunden dra deg fremover. Lykkes den med det en gang i blant forsterkes atferden.
Når hunden øker tempoet vet du at båndet vil strammes. Du skal da stoppe opp FØR båndet blir stramt. Reagerer hunden på din stopp med selv å stoppe før den når båndets lengde – belønn!
Om hunden trekker i båndet – stopp med en gang. Kommer hunden inn av seg selv, gå videre med en gang du har hunden ved din side og øyenkontakt. Ikke belønn hunden for å komme inn, ei heller for øyenkontakten. Den lærer da at den kan trekke i båndet for så å gå inn og belønnes. Belønn når dere igjen går fremover med slakt bånd. Tar hunden spontant kontakt når dere er i bevegelse fremover, belønn.

Blir hunden stående i båndets lengde, rygg rolig bakover. Når hunden kommer inn, vent til du har kontakt og gå så forover igjen.
Du kan også skifte retning når hunden strammer båndet. Også her skal du klikke og belønne når dere går fremover i slakt bånd. I starten skal du trene mye på steder uten store forstyrrelser. Først når hunden er dyktig i områder med lite forstyrrelser skal du øke vanskelighetsgraden og trene i et vanskeligere miljø.

Treningstips                                                                                            
·                    Hunden skal ALDRI komme seg fremover når han trekker med vanlig halsbånd eller grime på.

·                    Den første tiden (en uke - flere måneder, kommer an på individet) har du alltid på både halsbånd/grime og sele - du kan da legge inn treningsøkter på alle turene.

·                    Hunden skal sitte og ta kontakt før båndet tas av og den får frikommando

·                    Hunden skal være rolig før dere går ut av døren.

·                    Når dere kommer ut av døren skal hunden være rolig før dere begynner å gå.

·                    Hunden skal være rolig før den får lov til å hoppe ut av bilen.

·                    Hunden skal og være rolig før den får hilse på mennesker og på andre hunder.

·                    Skift ofte retning. Når hunden er følsom på dine bevegelser og raskt skifter retning når du gjør det, belønn.

·                    Stopp ofte. Når hunden stopper uten at båndet først blir stramt – belønn.

·                    Skift tempo ofte. Når hunden er følsom på dine tempovekslinger og følger dem, belønn.

·                    Hunden som ikke er følsom overfor dine stopp, tempovekslinger osv. får ingen belønning.


·                    Legg inn morsomme aktiviteter underveis. Balansering på murer, trestammer osv. Opp på steiner, benker osv. Du gjør turene mer interessante for hunden, og den vil være mer oppmerksom på deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar