Søk i denne bloggen

lørdag 8. november 2014

flyvende hund i utstillingsbånd, sparking av hund i stoffbur og andre aktiviteter på utstilling

Jeg har jobbet på utstilling i dag, noe som er tøft for en sart sjel....

Veldig hyggelig å møte kjente hundevenner og tidligere kunder. Tusen takk for at dere oppfører dere bra mot hundene deres!

Blir sjokkert over at en stor del av utstillerne bruker den tynne utstillingslina, gjerne med strup, også når de ikke er i ringen.
Det hadde vært helt greit dersom hundene var rolige i settingen (og klarte å gå med slakt bånd), men mange hunder er ikke det - de er usikre, stressa og nervøse. Og det betales med kraftige rykk i båndet og kjeft. Gjentatte ganger.

Hva har en tynn lenke å gjøre rundt en så kraftig hals?
Hva har i det hele tatt strupelenker å gjøre rundt en hvilken som helst hals?

Hva er problemet med å bruke normalt halsbånd, gjerne et litt bredt, eller aller best - hvorfor ikke sele? Spesielt de engstelige hunden burde hatt på seg sele.
Grime er også ved riktig bruk et greit alternativ når du skal lede hunden trygt gjennom trengselen av andre hunder og mennesker

I Dyrevelferdsloven § 26 står det:

"Trening, fremvisning, underholdning og konkurranser
Den som trener dyr og den som bruker dyr til fremvisning, underholdning og konkurranser samt arrangør for slike aktiviteter, skal påse at dyr:
a)er i stand til å gjennomføre aktiviteten uten å bli utmattet eller skadet,
b)ikke utsettes for eller er påvirket av midler eller behandling som kan gjøre aktiviteten dyrevelferdsmessig uforsvarlig,
c)ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger"

Både a, b, og c brytes åpenlyst på utstillinger i Norge.

Det er allment kjent at rykking og stramming i halsbånd kan gjøre stor skade på nakke og strupe mm., allikevel så kan det se ut til at en stor andel av utstillingsfolket ikke er klar over det? Eller spiller det ingen rolle om dere påfører hundene skade så lenge den røde sløyfa blir med hjem og de rette bokstavkombinasjonene står på kritikkskjema?
Jeg observerte sågar en hund av liten rase som ble nappet opp etter lenka, fløy over de to andre hunden som var med i følget - og landet der eier ville den skulle være. Hadde vedkommende et øyeblikk glemt at hunden faktisk lever? Er det greit å påføre hunden både fysiske og psykiske skader på utstilling?Jeg snakket til flere av dere - og det kommer jeg til å gjøre igjen.
Jeg klarer ikke la det være!
Jeg observerte også en dame som gjentatte ganger sparket til hunden sin som var i stoffbur. Den peip i buret. Trodde hun hunden peip for å være frekk? Hørte ikke at hun roset da den var stille.
Hadde noe som dette skjedd på en konkurranse i Kreativ Lydighet hadde jeg slått hardt ned på det med en gang. Heldigvis er det ikke noe vi ser der - og det burde man heller ikke se på utstillinger!
En utstilling er ingen naturlig setting for en hund, ikke forvent at hunden skal gå fint i bånd eller være stille og rolig. Det er noe man må trene på! Tar dere ikke hensyn til egen hund så har dere ikke noe på en hundeutstilling å gjøre!

For all del, mange hundeeiere tar hensyn til hunden sin, også på utstilling. Og mange hunder trives på utstilling. Heldigvis. Med flinkere eiere så kan det bli mye bedre for flere hunder.
Det er de flinke hundeeierne som bør være der, altså de som vet å ta hensyn til egen hund og behandle den med respekt :-)
Jeg vil gjerne oppfordre alle som bryr seg om hundenes velferd til å ikke akseptere slik oppførsel når dere ser det - si i fra!

Jeg vil også oppfordre Norsk Kennelklubb til å på utstillinger alltid ha funksjonærer til stede som har som jobb å se til at hundenes velferd blir ivaretatt - og som gir advarsler til, og om det ikke virker, viser ut deltagere som behandler hundene sine dårlig.
Få hundens velferd inn i utstillingsregelverket!


Og så en liten digresjon helt til slutt: Flexibånd på utstilling? Mange brukte det. Hvorfor??

Utstilling bør være positivt for både to- og firbent.

3 kommentarer:

  1. Skulle vore fleire Ninaer som sa i fra på diverse arrangement!

    SvarSlett
  2. En bra og viktig blogg! Det burde absolutt være funksjonærer til stede som følger med på dette :)

    SvarSlett
  3. Helt enig ! Har observert masse stygg adferd overfor hunder på utstillinger... NKK burde sette opp adferdskurs for hundeeiere ! jeg tror det vil kun hjelpe når noen eiere en gang selv kjenner på strupehalsebånd, tynne utstillingsbånd, bli sparket osv... Det er mye dårlig adferd å se på disse arrangement som gjør en trist... Hundene blir dratt ut av buret kun får å springe noen runder i ringen med stramt bånd, så trykt tilbake i buret, mens eierne skravler, spiser, drikker og koser seg... hundene tilbringer store deler av utsitllingsdagen i bur... Dem skal også kunne ha det sosialt og hyggelig ! Når vi var på utstililng, så var utstillingsbånde kun rundt halsen i det vi gikk i ringen og av med en gang vi kom ut, aldri strup heller. Dagen var der for at VI alle koser oss med å ha det sosialt, snuse, hilse på andre og kose oss alle sammen, gå turer ute, lukte og lese alt det andre hadde "skrevet"... Min elsket å være bland masse andre hunder... Men jeg har sett så mye trist på disse stedene. Som objekter blir mange hunder behandlet. Jeg har sett så lite omtenksomhet overfor hundene og de er så utbredt at når man har det som krav at hundene skal ha det godt hos den oppdrettern du skal kjøpe hund av, så kan man ende opp med å ikke finde noen bra oppdretter. I noen land/klubber har dem krav for hvor mange hunder en oppdretter har lov til å ha hjemme og dem krever også at tispene skal ha lov til å bli gammel hos oppdrettern selvom de ikke brukes mer i avl... Det hadde jeg ønsket meg også her...

    SvarSlett