Søk i denne bloggen

torsdag 29. september 2011

På kurs med Eva Bodfäldt 10. og 11. september 2011

Er inne i en periode med litt fokus på egen læring og egen hund :-) Var på freestylekurs med Frida Binette (arrangør: Råde Hundeskole) i juni og på kontaktkontrakt kurs med Eva Bodfäldt (arrangør: Fritidshunden) nå i september. Førstkommende helg er det Rally kurs hos Hund i Fokus med Merete Kristensen. Det neste jeg ønsker meg nå er et sporkurs med en ihuga klikker instruktør. Bruker ikke klikkeren selv når jeg trener spor (bortsett fra innlæring i markering/apportering av gjenstander i sporet) - så er nysgjerrig på å lære mer om det. Kanskje til neste år...? I tillegg har vi jo av og til instruktør på freestylegruppa til Kongsberg Hundeklubb. Er også en fin anledning til egentrening og fokus på Jack og meg ;-)

Jeg har vært på kurs med Eva Bodfäldt flere ganger tidligere - så hvorfor nå igjen? Jo, fordi den damen er genial - og det er alltid noe nytt å hente.
Dette kurset skulle fokusere på boken "Kontaktkontraktet" - som på lik linje med forfatteren, også er genial ;-)

Nå var det kanskje ikke så mye nytt - men det var en god oppfriskning og påminnelse i gammel kunnskap, og det trengs. Vi jobbet med egne hunder og ble sett med et genialt blikk ;-) Dvs., selv om vi alle var erfarne hundeeiere/trenere, fikk vi påminnelser om hva vi glemmer med egne hunder. Vi fikk tips til ting vi kan gjøre annerledes - og vi fikk mye ros :-)

Litt stikkord om hva det ble lagt vekt på:
  • Når hunden er vendt mot eiers ansikt skal vi alltid være glade / positive mot hunden!
  • Når du ber hunden om noe, ikke stirr på hunden - men se der du vil hunden skal være. F.eks. ved dekk, se der du ønsker hunden skal ligge.
  • Belønningssystem.
  • Belønne tett inntil førerer, helst venstre side.
  • Lær hunden å sette pris på kroppskontakt. Ta hender og berøring inn i belønningen.
  • Rolig/passivitetsøvelser: som ryggsekken, pause/hvile sammen med hunden, berøring, håndtering.
  • Jobbe med "vær så god" heller enn "nei"
  • Spørre eier om lov til f.eks. å hilse på mennesker.
  • Sladretrening, ta kontakt med eier når hunden oppdager mennesker og dyr.
  • Bruk av oppbinding under trening/kurs.
Bildene fra kurset er lånt fra Fritidshundens facebook side

Ble du skremt Geir?

 Eva og Trine (Fritidshunden) med en av Trines hunder

Jeg fikk meg en god venn (Mette Nygårds hund ?)

Tove Carlsen fikk beskjed om å leke mer med hunden sin, Ask.

Noe ukonsentrert publikum - står tett inntil huset i regnværet..

Nina Leiros med sin vakre, lille Vito

Vito var flink demohund - her demonstreres innlæring av "ryggsekken"

Ask ble nok litt forelska i Eva ;-)

onsdag 28. september 2011

Freestyle :-)

Freestyle med hund er herlig, det gir glede og energi! 18. september var jeg dommer i Freestyle og Heelwork i konkurranse i Askim. Mange flinke deltagere!


Vinneren i Freestyle kl. 1 var Eva Byrkjeland med Lilly

Vinneren i kl. 3 var Jessica Karlgren med Sussi.
Vinner i Heelwork kl. 1 var Ine Rosland med Merlin


I år skal Norge arrangere Nordisk Mesterskap i Kreativ Lydighet (Freestyle og Heelwork to Music). Det blir begge dager på Dogs4All i Lillestrøm 26. og 27. november. Landslaget er tatt ut:Nordisk Mesterskap i FS og HTM 2011
I norge er vi fortsatt i startgropen - og har derfor fått fritak fra uttaksreglene. Dette fordi vi per i dag ikke har nok deltagere som kvalifiserer. Det er allikevel flinke ekvipasjer som stiller til start også fra norge - og ikke minst modige og sporty da konkurransen blir tøff! Møt opp og gi dem den støtten de fortjener!
Kan også love deg mange imponerende program fra de andre nordiske landene!!
Selv skal jeg være dommer lørdagen. For å bruke ett utrykk ofte brukt av min datter, så "gruleder" jeg meg til det ;-) Etter avsluttet konkurranse lørdagen skal jeg bare kose meg. Hotellweekend uten mann, barn, hunder og hester. Dommermiddag lørdagskvelden - og møter sannsynligvis mange hyggelige hundevenner i løpet av helgen.

I Kongsberg Hundeklubb har jeg sammen med Vigdis Bæver Larsen startet opp en freestylegruppe. Vi møtes kl. 19:00 hver tirsdag og holder på til kl. 20:30. Noen ganger har vi innleid instruktør, og til nå har det vært Anja M Schüller. De gangene vi ikke har instruktør tar jeg den jobben fra 19:30 - 20:00.
Herlig å få et miljø å trene i. Og topp for Jacken min som sliter med konsentrasjonen blandt (mennesker og) hunder - og for meg som sliter med konkurransenerver og dårlig tillitt til egen hund i slike settinger. På trening i går var han flinke gutten min. Noe bjeffing, men kunne trene og leke uten å bli særlig distrahert av omgivelsene. Hilste på en av hundene uten problemer og jeg kunne demonstrere forholdsvis greit med ham samt trene tett på de andre. Bruker langline - vet ikke om jeg noen gang blir tøff nok til å fjerne den. Vi får se ;-)
Samtidig med freestylegruppen trener også handlinggruppen. De har for tiden et bronsemerkekurs på gang. Bronsemerketrening til musikk ble visstnok vanskelig. Det jeg da lurer på er hvorfor fungerer det bra for hundene til oss som trener freestyle - og ikke til dem som trener lydighet et godt stykke unna? Flere av hundene på freestylegruppen er helt ferske, de har ikke tidligere erfaring med å trene til musikk, allikevel logrer de glade og konsentrert mens de jobber med eieren. Kan det da ha noe med oss tobeinte å gjøre? Er det muligens førerne på bronsemerkekurset som reagerer og på den måten påvirker hundene sine? Og er førerne på freestylegruppen litt mer avslappet - og har positiv holdning til musikken (klart, vi trener jo freestyle)?
Men - selvsagt - selvkritikk skal jeg ta :-) Det var jeg som styrte musikken i går, og jeg liker å trene til høy musikk. Vi skal ta hensyn, så neste gang blir det lavere!

fredag 23. september 2011

Snutearbeid


Har dere tenkt over den fantastiske luktesansen til hunden? Det tipper jeg dere har! Mine egne hunder elsker søksarbeid over alt på jord. Skulle jeg lagt all aktivisering opp etter deres ønsker hadde det omtent bare blitt nesearbeid. Drømmedagen er nok full av rundering, spor og andre søksøvelser. Dessverre så får de nok litt for lite av det.
Forrige onsdag fikk Jack en litt annerledes kantarellsøksoppgave. Han søkte kantareller i studio til God Morgen Norge på TV2. Opptak av det kan du se her: En hund etter sopp
Kantarellsøk er en aktivitet man kan drive med året rundt. Frosne kantareller kan "vokse" både inne i huset og ute i naturen, uansett vær og årstid.
Når hundene og jeg er ute på tur er det tydelig at de oppfatter mye jeg ikke får med meg. Jack stopper og værer ut i luften? Er det et rådyr spør jeg, eller kanskje en elg eller en rev? Og så roser jeg ham.  Hvorfor det? Er det noe poeng i å rose en hund som står og snuser vendt bort fra me og ut i skogen? Jeg mener ja. Det er fint at han oppfatter alt det spennende som er ute i skogen - kjempefint. Det som ikke er like bra er om han tar opp jakten på alt det spennende. Ved å rose ham får jeg belønnet det at han oppdager spennende lukter - og belønningen skjer fra meg. Enten i form av godbiter eller lek.
Er han løs når dette skjer så kommer han gjerne løpende for å få belønningen sin. Da er det fristende å ta på båndet - jeg vet jo at det er et dyr like i nærheten. Av og til gir jeg ham fri igjen, men gjør jeg det to ganger, da har jeg stort sett tapt. Da løper han for å sjekke hva som er der ute. Så, klok av tidligere erfaringer tar jeg stort sett på ham båndet første gang (og garantert andre gang) han kommer inn og leker med ham med båndet på! Båndet skal ikke være negativt, man kan ha det kult selv med bånd på!
Litten derimot, han er ikke interessert i å jage - men han vil gjerne skremme eventuelle nærgående dyr vekk fra hans egen grense. Mye mer praktisk spør du me :-)