Søk i denne bloggen

torsdag 1. desember 2011

Dogs4All - for alle på to bein, men hva med hunden?


Helgen som var deltok jeg på Dogs4All. Jeg var der av helt andre grunner enn det som er hovedformålet med arrangementet, utstilling.

Jeg ble en periode på slutten av dagen lørdagen stående utenfor vinnerringen. Like ved dem som sto og ventet på sin tur til å gå inn.

Jeg er utøver, dommer og instruktør i en hundesport der det slås ned på ufin behandling av hunden. For meg var det sjokkerende å se hvordan enkelte eiere/handlere behandlet sine firbente venner. Det var rykking og nærmest hengning utført i strupebånd. Engstelige hunder fikk rykk, slag og harde, sinte ord. Til tider ble et par av dem holdt opp etter strupebåndet på et vis som gjorde at frembena ikke berørte bakken. Store, tunge hunder. Man måtte ikke være ekspert for å se at hundene i utgangspunktet var engstelige og medtatte i situasjonen og miljøet - og med litt innsikt forstår vel også de aller fleste at et individ som føler angst og stress ikke får det bedre av å bli fysisk og mentalt straffet?

Som sagt, hadde dette vært i min hundesport (kreativ lydighet / freestyle og heelwork to music) ville utøverne fått tilsnakk og blitt utvist for å behandle sine hunder på det viset. Jeg tror det samme gjelder innen flere hundesporter. Hvorfor ikke i utstillingsmiljø?

Det sto flere nkk funksjonærer og passet rekkene, men INGEN kommenterte det som skjedde.

Flertallet av hundeeierne behandler heldigvis sine hunder som menneskets beste venn, men dessverre var det et merkbart antall som, i det minste i denne settingen, behandlet hundene som sin verste uvenn. Et lite vakkert syn.

I selve ringen, i enkelte raser, holdes hundens hode i posisjon ved en stram løkke høyt oppe på nakken. Er det virkelig slik at hundens sunnhet og anatomi ikke kan vises uten å påføre hunden ubehag? Jeg oppfordrer hundeeiere om å gå bort fra denne vanen, og heller stille hundene sine i humant utstyr og i normale posisjoner - og selvsagt, om å behandle hunden som sin beste venn! Om mange nok sier hva man synes og gjør som man mener er etisk riktig, vil det bli presset gjennom endringer!

På NKK's nettsider står det å lese: "NKK skal også arbeide for etisk og praktisk riktig behandling av hunder" Altså etisk behandling av hundene. Da bør man sette en høy standard på egne arrangement!

Under NKK's utstillingsregler står det:

"5.8 Avstraffelse : Hardhendt avstraffelse og bruk av pigghalsbånd er ikke tillatt."

Og det var alt jeg fant om dette tema... Hardhendt avstraffelse er vel da et definisjonsspørsmål. Og er det den enkelte dommer som skal avgjøre det? Betyr det som skjer utenfor ringen, men på utstillingens område, ingenting?

Jeg oppfordrer NKK til å rydde opp i egne rekker, og å stenge eiere / handlere som behandler sine hunder dårlig ut fra utstillingsringen. Hunder som truer eller biter dommer blir ikke tolerert - så hvorfor skal man tolerere eiere / handlere som truer eller fysisk misshandler sine hunder? Ofte er det en sammenheng mellom den tobente og den firbentes oppførsel.

33 kommentarer:

 1. Kjempebra. Veldig bra at du tar opp dette Nina :-)

  SvarSlett
 2. Bra du tar det opp, Nina. Det er vondt å se de hundene som blir behandlet som du beskriver. Jeg er glad for at det i allefall ikke innen min rase er vanlig å behandle hundene på denne måten, men klart flere av oss skulle reagere offentlig på det vi ser.

  SvarSlett
 3. Har sendt mail til Hundesport. Fint om flere gjør det samme :-)

  SvarSlett
 4. Nkk toer som vanlig sine hender..
  Så så mye dårlig hundehold på d4a at jeg er helt matt. Ekstremt overvektige hunder, livredde hunder, superstressa hunder (verst var vel"underholdninga" flyball..)og fæl håndtering. En liten gutt på 6 år gikk med en liten setter tispe hengt over skulderen i helstrup, foreldrene bare smilte.

  Hva var oppgavene til nkk, igjen?

  SvarSlett
 5. Kunne ikke vært mer enig med deg Nina! TAKK for at du tar det opp!
  Har ikke vært på mange utstillinger i mitt liv, men de få jeg har sett har ikke vært noen hyggelig opplevelse.

  SvarSlett
 6. NKK vil da ikke stenge ute noen som behandler bikkjene dårlige i utstilling. Da taper de jo penger, siden det tydeligvis er gjengs med å opptre på denne måten. Synes Nkk skuffer på mange arenaer, også når det kommer til å ta vare på bikkjenes ve og vel, ellers hadde de vel ikke godtatt avl på syke dyr.

  SvarSlett
 7. Kjempe Nina! Dette er noe som aldri kan bli nevnt ofte nok.. Har rett og slett blitt kvalm på et par utstillinger grunnet behandlingen mange hunder får der.. Det er på tide NKK virkelig får opp fokuset på denne arenaen, og det raskt.. Dette kan de ikke bare "se forbi" lengre...

  SvarSlett
 8. NKK oppfatter jeg ikke er til for hundene, men for interessene for et relativt lite antall hundeeiere. Burde være slik at det som var i hundeeiernes interesse også var i hundenes interesse, men ser ofte at dette ikke er tilfelle. Ikke minst i avlsarbeid. Det kjedelige med slike (u)vaner er at nybegynnere lærer av "ekspertene" og tror det skal være slik.

  SvarSlett
 9. Jeg er helt enig, Nina, men synes at det er betenkelig at alle står å ser på... hvorfor sier dere ikke fra når dere ser det... la dommeren få vite at dere ikke mener at dette er akseptabelt.. klapp av avgjørelser hvor dommeren velger å utvise handlere.. Kan ikke se dette som et isolert utstillingsproblem, men et resultat av at folk er redd for å gå i mot strømmen av de som vil ha lov til å gjøre det som passer dem... Du kunne jo også sagt fra til dommeren Nina... eller kontaktet NKK og sagt at dette ikke var ok og henvise til deres egne paragrafer... tenker jeg...

  SvarSlett
 10. Nina. Jeg ønsker ikke å være anonym, men har ikke en profil svarende til det som skal brukes. Mitt navn er Vibeke Krovo Nielsen og jeg er på Fb. Har email hegnerkrovo@tdcadsl.dk

  SvarSlett
 11. Hei Vibeke. Absolutt :-) I den settinen var jeg der som dommer i freestyle og htm, og hadde mer enn nok å tenke på. Det kunne blitt vanskelig å få gjort noe der og da. Men, nå har jeg kontaktet nkk - to forskjellige instanser, sendt leserinnlegg til Hundesport, skrevet denne bloggen og en til, fått lit aktivitet på Facebook (kom gjerne med i denne gruppen: https://www.facebook.com/hundifokus#!/groups/197977506952746/?notif_t=group_privacy_change) Så litt har jeg gjort - så får vi se om det blir storm i et vannglass, eller om det blir en bølge som sprer seg!

  SvarSlett
 12. NKK var selv vitne til en stygg episode der eieren sparket hunden sin. Hun ble utvist, heldigvis, men det gikk kanskje ut over hunden senere... Bra at dette kommer på bordet, Nina. Er selv på 30 utstillinger i Harstadåret og ser alt for mye av det du tar opp her. Et typisk eksempel vi så i Harstad, med en finsk utstiller: Hunden fikk masse ros når den gikk korrekt. Slag, rykking og kjeft om den sakket litt akterut. Det var helt tydelig at denne hunden ikke hadde det godt. Så det vi alle må gjøre, er å si i fra når vi ser slikt! IKKE LAT SOM DU IKKE SER DET!

  SvarSlett
 13. Enig! hadde hund tidligere og var på et par utstillinger, det var ikke noe før meg, bland annet på grund av dette.
  Bra tiltak!!

  Susanne

  SvarSlett
 14. Helt enig med Lasse de som står og ser på dette kan også si fra. Jeg har gjort det fikk mye kjeft tilbake med det båser jeg i. Dommere bør utvise handlere fra ringen oftere!

  SvarSlett
 15. Helt enig. Det er utrolig hva man observerer utenfra. Bare det å klippe en hund som ikke skal klippes er også interessant.....

  Og se at den hunden som er mest klippet vinner rasen - hva kan man vente i framtiden...
  Nei stå på og si fra hvis man ser noe som ikke er riktig!

  SvarSlett
 16. NKK tjener vel så grovt på utstilling, at de helst vil at alle skal være med (380kr per hund påmeldt - og hvor mange hunder??)
  Kjempebra at du tar opp dette Nina! I "min" rase får vi ofte kjeft av dommer for å bruke godbit når vi viser hunden.. håpløst. Skjønner at dommeren ikke vil ha godbitrester på hendene når h*n skal sjekke tennene (som for øvrig kanskje bør vises frem av eier/handler pga smittefare?) , men utover det er det jo langt bedre å lokke hunden frem og tilbake ved hjelp av godbit i stedet for å løfte den opp etter hode og hale til den står riktig?!
  Det er ytterst få dommere som har bein i nesa og sier i fra; en dommer jeg har stilt for ba x antall personer gå å hente vanlig bånd, og holde seg unna ringen om de ikke hadde noe annet enn strup - nå mener jeg det kommer an på hvordan man bruker strupebånd også. Viser selv hundene mine med strup, men har det alltid løst - det er fordi jeg synes det er pent, og har hunder som vet å smette ut av halsbåndet - og dèt har man ikke lyst til skal skje i ringen....

  SvarSlett
 17. Ser det i alle grener innen hundeaktiviteter. Observert dette i Lp ringen og trening. Saken er at ikke mange av oss tørr å si ifra til vedkommende at det dem gjør skader samspill mellom hund og fører. Der ser ikke pent når en drar og rykker i bånd blant publikum som ser på. Vi skal være forsiktig hva vi utstråler til andre.
  Jeg føler at NKK ligger langt bak etter målene sine og "ja" til at dem rydder opp i slike saker og lignende. Blir veldig glad inne meg når slike tema blir tatt opp,så takk for innlegget.

  SvarSlett
 18. dessverre svært inngrodde "uvaner" dette, at hunden skal føres rundt på denne idiotiske måten, som etter min mening viser hverken bygning eller bevegelser... Magne Åkvåg

  SvarSlett
 19. Litt rettferdig skal vi vel være... På Dogs4All er det 5 haller med hunder og eiere, massevis av tilskuere og alle har med seg sine hunder.

  De personene jeg kjenner i NKK slår hardt ned på situasjoner du beskriver, men de klarer ikke å rekke over alt.

  Undres over at du bare står og ser på istedetfor å ta affære i situasjonene?

  SvarSlett
 20. Anonym, litt rett har du nok i noe av det du skriver - men les gjerne mitt svar til Vibeke litt lenger oppe.
  mvh
  Nina Haaland

  SvarSlett
 21. Det er dommeren som bestemmer hvordan ting foregår, og vill ha.Dobbeltmoralen. Var en dommer som sa på seminar at hun ikke ville ha denne rase nedklippet. Uka etter setter hun opp en nedklippet hund som vinner. Sån er dette gamet.Utstiller

  SvarSlett
 22. Jeg var også på Dogs4All, dog ikke så mye innom utstilling siden det intr. meg lite, men jeg synes generelt at det var mye ufin behandling av hunder der. Mot slutten av dagen kunne man tydelig se at hundene var slitne og irritable, og det var mye knurring og utagering. Mange er for dårlige til å lese og ta hensyn til hunden sin, og det var tydelig på mange av hundene jeg så, at ble alt for mye for dem.

  SvarSlett
 23. Vil bare gjøre deg oppmerksom på at blogginnlegget ditt diskuteres på Dyreprat :)

  http://dyreprat.com/showthread.php?470-Dogs4All-for-alle-p%E5-to-bein-men-hva-med-hunden

  I tilfelle du har noe ekstra å tilføye til diskusjonen. Mvh Tonje :)

  SvarSlett
 24. Det er synd at folk opplever utstillingsmiljøet på denne måten. Selv har jeg bare vært i "gamet" et års tid, men jeg har faktisk aldri sett ufin behandling av hundene. Jeg har inntrykk av at handlere ønsker at hunden skal være fornøyd i ringen. En logrende hund tar seg godt ut i oppstillingsrekka. Fristilte hunder står penere. Det er alltid noen som ikke kan å oppføre seg, disse menneskene er sannsynligvis ikke spesielt alrighte med dyra sine uansett hva de foretar seg, og ville aldri nådd opp i LP eller AG. Man kommer ikke lenger enn til utstillingsringen hvis man ikke evner å samarbeide med hunden sin. Men kanskje det er verd å merke seg om det er noen raser som utpeker seg? Jeg ser jo bare "min" rase, en liten klubb hvor alle vet hvem alle er, og hvor dårlig behandling ville resultert i offentlig lynsjing...

  SvarSlett
 25. Veldig bra du skriver om dette i bloggen Nina! Fint at du har sendt det inn til hundesport også! Det er virkelig masse elendighet å sjå spesielt i enkelte rasemiljø. Eg så det eg kaller mishandlig uten for ein av utstillings-ringane i fjor på Bjerke, eg var heilt sjokka over behandlinga den hunden fekk. Eg sa fra til eiger kva eg syntes om dette og det falt sjølvsagt ikkje i god jord. Planen var å ta kontakt med raseklubben for å rapportere det me hadde sett. Da fann eg ut at den personen var utdanna instruktør og holdt masse kurs... dei andre som stod rundt han når han gav hunden juling og tok kvelertak MAMNGE gonger når hunden låg på rygg, var leder og styremedlemmer i raseklubben. Da kjem ein ikkje så langt! Det er fullt akseptert!
  Hadde eg tenkt meg om skulle eg ha filma dette og politianmeldt det. Det er dyremishandling og det er forbudt.

  SvarSlett
 26. helt sant!! Vil gjerne legge til hva jeg har sett på enkelte konkuranser i agility også... flekker bikkja av banen når den har fått feil/disk.. helt uakseptabelt..

  SvarSlett
 27. Det er flott at det blir satt fokus på dette temaet. Har selv sett noen episoder med rykking og "kveldning", men heldigvis ikke sett de verste episoder. Det finnes mange flotte måter å trene utstillingshunder på også, der de kan trenes på positive morsomme måter. Selv har jeg ei irsk setter tispe på 7 mnd som jeg har lyst til å stille etterhvert og vi har begynt å klikkertrene alt fra å stille seg fint opp, stå og la seg håndtere til fint trav. Så langt ser det ut til at treninga har gjort at ho synes dette er morsomt når vi har vært på valpeshow :)

  SvarSlett
 28. Du har helt klart rett i det du skriver, men synes det er ensidig negativt i forhold til de som driver med utstilling. Det finnes i ALLE hundesporter! Ja, sogar innen alt dyrehold.

  SvarSlett
 29. Vi skal kjøpe labrador nå, og fokuserer på å få et friskt individ med gode foreldre. Jeg kommer uansett ALDRI til å være med på noen utstilling om jeg får bestemme. Vår kjære lille kan være verdens flinkeste og fineste, men det miljøet vil jeg spare henne for...

  SvarSlett
 30. jeg er rystet over dyremisshandlingen inne utstillingsverden.Om en hund sitter der med alle slags sløyfer og pokaler,hjelper det lite når hundan blir behandla sånn.har ikke noe for disse utstillingene.Hundene mine er elsket og trenes med posetiv trening og de er de vakkreste som finnes;))

  SvarSlett
 31. Denne innstillingen bør utstillerne ha:
  http://www.youtube.com/watch?v=AGo1xwfFNmk&feature=player_embedded

  SvarSlett
 32. Helt enig med deg Nina. Er utstiller selv og foretrekker en glad hund som stiller seg opp naturlig ( ikke vanlig i min rase) og logrer i ringen. Har selv solgt hund som vant alt i ringen de første årene, men ble ødelagt av eier. Røkking og heising opp så hunden brekker seg og hoster. Forbena er ikke nedi bakken , Viser hunden litt iver å går for fort blir den røkket tilbake med stor kraft. Resultat: En blid og glad hund på utstilling og ellers helt til den blir dratt over båndene til ringen. Da faller den nærmest sammen og går med senket hode i vente av rykk og straff. Iflg eier er det hundens dårlige psyke-dvs. oppdretterns feil :-) Har prøvd å snakke med eier ganske så direkte men "hun har prøvd alt, og vet best" ingen av de andre er sånn. Veldig trist.

  SvarSlett
 33. Bra innlegg! Jeg synes også at dette kan sendes NKK og gjøre dem oppmerksomme på dette.

  SvarSlett