Søk i denne bloggen

fredag 23. september 2011

Snutearbeid


Har dere tenkt over den fantastiske luktesansen til hunden? Det tipper jeg dere har! Mine egne hunder elsker søksarbeid over alt på jord. Skulle jeg lagt all aktivisering opp etter deres ønsker hadde det omtent bare blitt nesearbeid. Drømmedagen er nok full av rundering, spor og andre søksøvelser. Dessverre så får de nok litt for lite av det.
Forrige onsdag fikk Jack en litt annerledes kantarellsøksoppgave. Han søkte kantareller i studio til God Morgen Norge på TV2. Opptak av det kan du se her: En hund etter sopp
Kantarellsøk er en aktivitet man kan drive med året rundt. Frosne kantareller kan "vokse" både inne i huset og ute i naturen, uansett vær og årstid.
Når hundene og jeg er ute på tur er det tydelig at de oppfatter mye jeg ikke får med meg. Jack stopper og værer ut i luften? Er det et rådyr spør jeg, eller kanskje en elg eller en rev? Og så roser jeg ham.  Hvorfor det? Er det noe poeng i å rose en hund som står og snuser vendt bort fra me og ut i skogen? Jeg mener ja. Det er fint at han oppfatter alt det spennende som er ute i skogen - kjempefint. Det som ikke er like bra er om han tar opp jakten på alt det spennende. Ved å rose ham får jeg belønnet det at han oppdager spennende lukter - og belønningen skjer fra meg. Enten i form av godbiter eller lek.
Er han løs når dette skjer så kommer han gjerne løpende for å få belønningen sin. Da er det fristende å ta på båndet - jeg vet jo at det er et dyr like i nærheten. Av og til gir jeg ham fri igjen, men gjør jeg det to ganger, da har jeg stort sett tapt. Da løper han for å sjekke hva som er der ute. Så, klok av tidligere erfaringer tar jeg stort sett på ham båndet første gang (og garantert andre gang) han kommer inn og leker med ham med båndet på! Båndet skal ikke være negativt, man kan ha det kult selv med bånd på!
Litten derimot, han er ikke interessert i å jage - men han vil gjerne skremme eventuelle nærgående dyr vekk fra hans egen grense. Mye mer praktisk spør du me :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar