Søk i denne bloggen

onsdag 26. mai 2010

Småplukk fra kursene

Da er vi ferdig med vårens Runderingskurs. Kurset ble holdt i Vestfold, og 4 spreke dalmatinere var med - og alle hadde stor fremgang. To av hundene, Enya og Eco, kunne løpe rett ut og hente bitt, melde og påvise - og også krysse midtlinjen fint forbi fører de gangene vi jobbet med det. De hadde begge ok apportering og innkalling i utgangspunktet. En vakker prikkedame, Fortuna, hadde fine passeringer, gikk rett og fint ut og syntes det hele var helt fantastisk. MEN, det manglet dessverre en del på apporteringen, og vi rakk ikke å få satt det sammen i løpet av kurset.
En frisk, ung herremann (kursets yngste), Furry, fullførte kurset med langlina på. De første 3 gangene var motivasjonen så som så, mye annet som fristet. Men, så løsnet det. Apporteringen begynte å sitte, figurantinteressen kom, godbiter ble godt og lek ble morsomt! I løpet av de siste dagene hadde han en læringskurve som omtrent gikk i taket - og en eier som begynte å få tro på egen hund. Så da er det bare å håpe på at hund og eier fortsetter å trene. De er alle gode venner og gode naboer, så mulighetene er der!
Siste dagen hadde jeg med meg en jente, Henriette, som hadde arbeidsuke. Hun var utrolig dyktig figurant - skulle tro hun aldri hadde gjort annet. I tillegg var hun god å ha de jeg glemte radioer på stamplass og kaffikoppen i skogen...

I pinsehelgen hadde vi vårens sporkurs. Da mine gode hjelpere hadde andre planer denne helgen ble antallet deltagere satt til 4 hunder. Greit å være effektive og få sett litt på samtlige.
Kursdeltagerne var eurasieren Walter, labrador/golden Sara, labradoren Balder og bullmastiffen Oscar. Sara og Balder var turbo-sporhunder. De ville, kunne og måtte :-) Eierne måtte frem med hansker. Der måtte vi jobbe med lav nese, mer ro og konsentrasjon.
Oscar begynte rolig, litt usikker på oppgaven og veldig forsiktig. I løpet av helgen steg selvtillitten, og han gikk perfekte spor. Gjenstandsinteressen var heller laber, så der har eier litt å jobbe med fremover.
Walter tusla rolig og bedagelig gjennom sporet. Han gjorde jobben, men uten stor iver. På han økte vi påvirkningen, vi hadde godbiter i fotsporene og vi økte også kvaliteten på slutten. Det var varme dager i skogen, og med hans pels ble det selvsagt noe pesing. Det gjorde ikke akkurat oppgaven lettere. I tillegg så er han bare 7 mnd - altså ung og uerfaring. Mens Balder ikke hadde tid til å ta med godbitene i sporet, jobbet Walter grundig med å få med hver eneste en. Med balder ble de brukt for å roe ned, dempe - og på Walter ble de brukt for å øke motivasjonen. Fungerte bra på Walter, fungerte ikke på Balder. Gjenstander i sporet fikk derimot Balder til å roe noe ned og jobbe mer grundig.

Vi er godt i gang med siste passeringskurs før sommerferien. En variert samling hunder bestående av en toller, en schäfer/husky, en dachs, en welsh springer spaniel, en labradorunghund og en dalmatiner. På kurskveldene går vi alltid grundig gjennom øvelser de skal jobbe med hjemme og som vi så trener videre på neste kurskveld. Dette bruker å gå strålendes. Men, da denne gjengen kom på kurset andre dag var det mer enn halvparten av deltagerne som ikke hadde jobbet med leksene sine. Det har vi aldri opplevd før, og vi instruktører ble temmelig oppgitt.
Hunden med minst problemer hadde eieren som hadde jobbet mest. Hunden med størst problemer hadde en eier som ikke hadde jobbet med oppgavene i det hele tatt... Dette er mennesker som opplever forholdsvis store problemer i hundeholdet - og så har de ikke tatt tak i øvelsene som skal hjelpe dem med å løse problemene? På tross av dette så gikk det bra også denne gangen, men fra neste gang blir utfordringene større.. For første (?) gang hadde jeg en temmelig alvorlig/streng prat med kursdeltagerne. Så får vi se om det hjalp. Leser dere dette folkens, så skjerp dere og stå på videre :-). Her er vi 2-3 instruktører på 6 deltagere samt flere figuranter med hunder.

Valpekurset vi har nå består av mest miniatyrhunder. Det viser kanskje litt en trend i tiden med flere og flere mindre hunder blandt folk flest? I tillegg har vi to stafforshire bull terriere og en border collie. Fint med variasjon i størrelse - da har alle noen de kan leke litt med. Lek har vi som oftest på slutten av kurskvelden.
Dessverre har jeg ikke bilder klar fra kurset - men det kommer. De er så søte så :-)
Som vi nesten alltid har, så har vi også denne gangen en voksen hund med på kurset. Dersom hunden av en eller annen grunn har gått glipp av valpekurs så bruker vi å åpne for at de kan få delta på valpekurs, men ikke alltid få være løs sammen med valpene. Dette er en omplasserings papillon som nok er en utfordring for sine eiere.. Men, "hoved"eier er en tenåringsjente (Henriette som var med på runderingskurset) som ser ut til å mestre hunden bra. Litt mindre stress og bråk for hver gang, og heldigvis så fungerer den bra i lek med de andre småhundene. Vi er 2 instruktører på 9 deltagere.

Vi har nå et freestylekurs litt utenom det vanlige. Bortsett fra en av hundene, labradoren Balder, så er alle hundene friskuser med høyt aktivitetsnivå - spesielt mot andre hunder. Av den grunn jobber de fleste med hundene i langline.
Eierne, bortsett fra to, har kun ambisjoner om aktivisering av seg selv og hunden - ingen konkurranse eller oppvisningsambisjoner. Dessverre. Det er voksne damer med unge spreke hunder. Veldig bra at de gir seg selv og hundene en positiv og aktiv treningsform!
Også her håper jeg å få tatt litt bilder etter hvert.

Kurset Hverdagslydighet og Aktivisering  går over 8 ganger. Det er hovedsaklig for tidligere kursdeltagere som har gått valpekurset tidligere. Som oftest kommer det også inn et par andre som har gått valpekurs andre steder, eller som ikke har gått kurs men har trent litt på egen hånd. Det kan ofte være vanskelig for de som kommer fra andre steder å forstå helt hvordan vi jobber, spesielt om de ikke har vært borti trening ved bruk av positiv forsterkning før. Men, det går seg stort sett til. På dette kurset har vi litt hverdagslydighet, litt agility, en kveld med søk, en med spor og en med freestyle. Et artig og varierende kurs.
Vårens kurs har hittil hatt to ganger med hverdagslydighet og en med søk. På mandag skal de ha agility. Deretter skal de ha en gang til med hverdagslydgihet, en med spor, en til med agility og til slutt freestyle. Vi er to instruktører på 7 - 8 deltagere. Håper å få lagt inn litt bilder etter hvert.

1 kommentar:

  1. Vi har fortsatt runderingstreningen alle mann! :) til og med fått med ei som vi må lære opp, da hun er såååå sugen på rundering. Så mye mulig du må ha et helgekurs i rundering igjen altså. :P
    Men vi er påvirket av varmen alle som en. Med korte og få økter får vi jo progresjon, og hundene lærer å jobbe i solskinn og ikke regn/snø. hihihi
    IM

    SvarSlett