Søk i denne bloggen

søndag 24. januar 2010

Om å gå på to, kunne navn på ting og litt til...

Den siste utfordingen i K9 Challenge ble to delt.
Hundene skal enten sirkle rundt eier på to beint eller de skal kjenne igjen navnet på to leker, skille de to fra hverandre samt plukke dem fra andre nøytrale leker. http://k9challenge.wordpress.com/
Vi har frem til 03.02. å få det til.
Akkurat nå ser det mørkt ut med å sirkle meg på to, mens lekene begynner de å få taket på. Bare Jack trener på å gå på to da jeg anser Litten som for gammel til å prøve seg på det. Han ville nok lagt sjela si i det - men jeg tror ikke det ville vært særlig sundt for ham.
Jack sliter av to årsaker. For det første så er han ikke rolig nok i treningssituasjonen. Lar seg lett stresse opp og har derfor problemer med å fokusere. I tillegg så har han nok ikke god nok balanse til å klare oppgaven innen tidsfristen. Men, vi jobber med det og ser hvor langt vi kommer.
Jeg ser nå at jeg heller burde ha jobbet med at han skulle gå baklengs da det kan se ut til å være enklere - men har fått ham til å "tenke" riktig retning nå, så fortsetter den vanskelige retningen... "Vi får se" som min 4-årige datter bruker å si :-)

Når det gjelder lekene så har jeg brukt SATS-metoden. Altså, jeg presenterer gjenstanden og setter navn på den. Lar så hunden velge mellom to navngitte og gir ham keep-going signal mot riktig og suksess-signal når han velger riktig.
Så lenge jeg holder gjenstandene i hånden er det nær på 100% riktig. Når jeg derimot legger dem på gulvet blir det vanskeligere. I starten virket det som om det var 50/50 sjanse for at de tok riktig. Det er jo ikke bra nok! Gikk derfor tilbake i treningen og fikk suksess raten noe opp.
Har holdt på med dette noen dager, og kan nå be dem hente navngitt gjenstand blandt 4-5 forksjellige leker. Det går bra ca. 70 % av gangene, så ennå et stykke igjen.
Det er mye iver og stress som gjør at vi feiler. De tar seg ikke tid til å velge - styrter frem, grabber tak i en gjenstand og kommer med den. Jeg ser at når de er roligere i utgangspunktet lykkes de oftere. Dessverre er det ofte ikke tid til å la dem få roe seg ned før vi starter, alltid andre gjøremål som står i kø. Tenker flere kjenner seg igjen der :-(
De har begge favorittgjenstander som de gjerne velger over den jeg ber om. Det som hjelper er at favorittgjenstanden blir belønning når de velger riktig.
Når vi er ferdig skal jeg legge ut film av øvelsene. Det er flinke folk og hunder vi konkurrerer i mot, så tror nok ikke vi vinner :-) Men, pytt, pytt. Morro å være med og det holder inspirasjonen til å trene daglig på topp!

Nå på vinteren må jeg tilstå at jeg ikke akkurat kommer meg ut og trener freestyle. Selv om jordet er brøytet, så er det vanskelig å motivere seg i kulden og mørket. Etter kurset forrige helg ble jeg dog litt mer motivert - så bare sola nå kommer tilbake til Åssideveien - og dagene blir lengre og lysere - så kommer nok Jack og jeg i gang i gjen. Leker også med tanken om et HTM prorgram, men da må jeg nok skjerpe meg og få inn litt flere posisjoner!
Sånn det er nå blir det helst skiturer og turer på spark. Jeg er en av mange Nordmenn som IKKE er født med ski på beina, men jeg må tilstå at jeg synes det er topp å stå bak trekkhunden Jack oppover bakkene - og suse nedover med løs hund. I kveld var også Litten med. Han trekker ikke, men løper løs foran meg eller ved siden av. Helt topp!

1 kommentar:

  1. Det høres da ut til at dere har kommet godt i gang med begge øvelsene! Kjenner igjen det med å ta den første og beste leken, Sessa liker den taktikken også.. :D Lykke til videre :)

    SvarSlett